Premium Lock Waarom het maar tobben blijft met de SP

SP-Kamerleden Renske Leijten (links) en Lilian Marijnissen. Foto: Peter Hilz/HH/ANP

Ondanks de geringe populariteit van het kabinet groeit en bloeit de SP niet. Het gerommel binnen de partij, de rechtse tijdgeest en het gebrek aan elan van de leider spelen de populistische oppositiepartij parten, schrijft Gerry van der List.

Het was zonder meer een van de interessantste en invloedrijkste boeken van een Nederlandse politiek leider. In 1996 publiceerde Jan Marijnissen Tegenstemmen, waarin de voorman van de SP van leer trok tegen het paarse kabinet dat hij, met een handige en tamelijk effectieve propagandatruc, van verfoeilijke ‘neoliberale’ praktijken beschuldigde. Het werd, mede dankzij radiospotjes, een bestseller, wat vrij uitzonderlijk is voor een boek in dit genre. Bovendien legde Tegenstemmen de basis voor een nieuw beginselprogramma van de SP, Heel de mens, dat in 1999 werd aangenomen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Marijnissen was een zegen voor zijn in 1972 opgerichte partij. De voormalige fabrieksarbeider uit Oss was slim en goedgebekt, sprak de duidelijke taal van de gewone man, had een scherp oog voor de zwakke plekken van zijn opponenten en wist met zijn opvattingen over een modern socialisme de SP te bevrijden van haar ­maoïstische traditie.

Onder leiding van Marijnissen kwam een in menig opzicht bewonderenswaardige partij tot bloei. Een partij met een vrij goed uitgewerkt ideologisch programma en een aanzienlijk aantal actieve leden die ook buiten verkiezingstijd contact zochten met de kiezer. Hun idea­lisme bleef niet beperkt tot woorden. De solidariteits­regeling bepaalde dat een groot deel van de inkomsten van vertegenwoordigers van de SP naar de partijkas vloeide.

Van de 25 zetels van 2006 zijn er nog maar negen over

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw