De aanpak van de georganiseerde (drugs)misdaad vergt een lange adem en zware offers van mensen die hun nek uitsteken. Maar buigen mag nooit, schrijft Gerlof Leistra.
Lees ook dit omslagverhaal uit 2020: Is de drugsmaffia nog te verslaan?
Dat oud-minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid al een paar weken zwaar wordt beveiligd vanwege een bedreiging uit het drugsmilieu, is het zoveelste bewijs van ondermijning van de samenleving door de georganiseerde misdaad. Na de moord op advocaat Derk Wiersum in september 2019 bepleitte Grapperhaus de oprichting van het Multidisciplinair Interventie Team (MIT), een samenwerking van Openbaar Ministerie, politie, Douane, Belastingdienst FIOD en Defensie. Door onderling geruzie kwam het MIT onvoldoende van de grond. De huidige minister van Justitie Dilan Yesilgöz (VVD) heeft het team daarom vervangen door een nieuwe club die sneller aan de slag kan.
Smokkel cocaïne is nog altijd immens
De strijd tegen de georganiseerde misdaad gaat onverminderd door en dat moet ook wel. Het afgelopen jaar werd in de havens van Rotterdam en Antwerpen met 162.500 kilo een recordhoeveelheid cocaïne onderschept. Opvallend is dat de prijs van 1 gram coke niettemin nog altijd 50 euro is. Dit betekent dat de smokkel uit Zuid-Amerika nog altijd immens is en de prijs van coke evenmin onderhevig is aan factoren (energieschaarste) die andere producten duurder maken.
Inmiddels komen de meeste drugs binnen via Antwerpen en worden de Belgen steeds meer geconfronteerd met ‘Hollandse toestanden’: bomaanslagen en liquidaties. Schokkend was de verijdelde ontvoering van de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne in september 2022. Maar het blijkt altijd nog erger te kunnen: onlangs kwam een 11-jarige meisje – nichtje van een in Dubai ondergedoken drugsbaron – om het leven bij een aanslag op haar ouderlijk huis in Antwerpen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen