Deze week sprak de rechter een moskeedocent vrij die vrouwenbesnijdenis ‘aanbevolen’ noemde, maar de gruweldaad ‘niet nadrukkelijk goedkeurde’. Een retorisch trucje waarmee de serieuze consequenties van zo’n uitspraak in het islamitisch recht worden verdoezeld. Het laat zien hoe moeilijk salafisme is aan te pakken, schrijft Afshin Ellian.
Salafisme is een serieuze uitdaging voor mensenrechten en democratie. Salafi’s willen de omgeving islamiseren en de moslims re-islamiseren. Het resultaat is een terugkeer naar de geloofsvorm en -regels die ten tijde van Mohammed en de eerste drie generaties van moslims golden. Salafisme is ook nog een essentieel onderdeel van de ideologie van islamitische terreurgroepen.
Hoe moeilijk het is om met salafisme om te gaan, blijkt weer eens uit een uitspraak van het Hof in Den Haag. Het Openbaar Ministerie vervolgde een salafistische docent voor opruien (oproepen tot het plegen van een strafbaar feit) en aanzetten tot het gewelddadig optreden jegens personen.
Verdachte vrijgesproken van opruiing en het aanzetten tot gewelddadig optreden tegen personenhttps://t.co/QO9W4hJlOb
— Hof Den Haag (@HofDenHaag) January 31, 2023
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Salafistische docent sprak bij online onderwijs As-Soennah moskee
Lees ook dit artikel uit 2018: Kamer ontstemd over invloed salafisten op Haagse moskee
De verdachte salafistische docent deed zijn uitlatingen bij het online onderwijs (de digitale leeromgeving) van de As-Soennah moskee in Den Haag, waar hij als docent lesgaf. Daarvoor gebruikte hij het boek Vergemakkelijkte jurisprudentie, waarin de leerstellingen van verschillende middeleeuwse islamitische geleerden worden weergegeven. De controversiële les ging over ‘Eigenschappen van de natuurlijke aanleg (de fitra)’ en behandelt ‘(leef)regels met betrekking tot de reinheid’.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen