Premium Lock Kritiek op televisiedebatten is veelal niet terecht

Klaver (Groenlinks), Kuiken (PvdA), Edith Schippers en Rutte (VVD) tijdens het verkiezingsdebat 'Linksom of Rechtsom' op NPO1. Foto: ANP BART MAAT

Zoals gebruikelijk is er weer veel gemopper op de televisiedebatten. Die kritiek behoort bij het ritueel en is sinds de eerste debatten in 1963 niet veel veranderd. Toch is de kritiek veelal niet terecht, schrijft Arendo Joustra.

Er is veel kritiek op de televisiedebatten die ter gelegenheid van de verkiezingen op woensdag 15 maart worden uitgezonden. Overigens bestaat die kritiek al sinds het allereerste televisiedebat in 1963. ‘We dreigen door de televisie overladen te worden met debatten,’ schreef bijvoorbeeld de Leeuwarder Courant destijds en voegde daaraan toe dat de deelnemers te veel in herhaling vervielen. De krant verwoordde daarmee ook de opvattingen in andere media.

Ter verdediging kan worden opgemerkt dat je in een democratie nooit te veel publieke debatten kunt hebben. Zo’n debat is een marktplaats waar ideeën, feiten en argumenten worden uitgewisseld. Dat kan volgens min of meer formele regels in het parlement, maar er is natuurlijk niets op tegen als dat ook op televisie gebeurt. Kiezers kunnen zich zo, hoe gebrekkig ook, informeren.

Media moeten vrij zijn om debat te houden wat ze willen

Om slechts twee gezindten uit te nodigen onder het motto ‘linksom of rechtsom’, kun je partijdig vinden. Maar het staat de media natuurlijk vrij om zelf die keuze te maken. Waarom zou een links georiënteerde omroep als BNNVARA bevriende fractieleiders als Jesse Klaver van GroenLinks en Attje Kuiken van de PvdA niet mogen laten aantreden tegen VVD-leider Mark Rutte en beoogd fractieleider in de Eerste Kamer Edith Schippers? Die keuze valt onder de persvrijheid.

Dat de debatten worden gekaapt door nationale politici, is als kritiek onterecht. In de eerste plaatst zijn er in de provincies talrijke debatten gevoerd op radio en televisie met de provinciale kandidaten. En ook kranten en allerlei organisaties hielden dit soort bijeenkomsten. Precies daar, in de provincie, waar je zo’n debat over de inzet voor de verkiezingen van de provinciale parlementen verwacht.

Waarom zouden landelijke politici zich er niet mee mogen bemoeien?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw