Twintig jaar was het bijna verplicht om je voor de opvattingen van de gewone Nederlander te interesseren. Nu scheldt radicale opinie-elite hem weer gewoon uit, constateert Gertjan van Schoonhoven.
Een van de zekerheden in het leven van een radioluisteraar is dat informatieve uitzendingen van de publieke omroep om de haverklap hinderlijk worden onderbroken. Is het niet voor een liedje of een inworp bij Emmen-Cambuur, dan is het wel voor een cabaretier met een column. Deze week ook weer. In BNNVARA-programma De Nieuws BV kreeg cabaretier Janneke de Bijl het woord, als een van de roulerende ‘Druktemakers’ van het programma – vrijwel allemaal cabaretiers.
Te lachen viel er niks. Met een verbeten gezicht – ja, radio kun je ook zien – blikte De Bijl terug op de Statenverkiezingen, en dan vooral op de overwinning van BBB. Dat zoveel ‘domme’ mensen op die partij hadden gestemd, was volgens De Bijl slecht nieuws voor ‘de vervolging van dieren’ in Nederland. (Ze zei het echt.) ‘Democratie schijnt de beste staatsvorm te zijn, en sinds woensdag besef ik pas hóe erg de rest dan wel niet is,’ sprak ze. ‘Met zo’n uitslag begin je toch bijna te verlangen naar een dictatuur.’
Tekst gaat hieronder verder
"Democratie schijnt de beste staatsvorm te zijn, en sinds woensdag besef ik pas hóe erg de rest dan wel niet is", zegt Janneke de Bijl op @NPORadio1. "Met zo’n uitslag begin je toch bijna te verlangen naar een dictatuur." pic.twitter.com/xVRjFmC7eH
— De Nieuws BV (@denieuwsbv) March 22, 2023
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dat woordje ‘bijna’ had De Bijl wel weg kunnen laten. Even later zei ze: ‘Laat er alsjeblieft een goede dictator opstaan.’ Als het ironie was, wist ze dat knap te verbergen. Haar gezicht stond op menens.
Andere Druktemaker vond dat dijken bij Urk moesten worden doorgestoken
Als luisteraar van dit programma van de voormalige arbeidersomroep hoor je nauwelijks nog op van dit soort radicaal-linkse statements, die overlopen van dedain voor wat we bij gebrek aan beter maar gewone Nederlanders zullen noemen. Een paar jaar geleden was het ‘Druktemaker’ Elfie Tromp die vond dat sommige stukken van Nederland zo rot zijn, dat ze maar moeten worden teruggegeven aan de zee. ‘Wat mij betreft mogen ze de de dijken alvast doorsteken bij Urk.’
Zoals ze bij Ongehoord Nederland praten over D66’ers, zo praten die Druktemakers over alles wat geen GroenLinks stemt. Met de neus dichtgeknepen.
BNNVARA heeft zijn wortels voor de helft in een brede, sociaal-democratische omroep die ‘gewone’ Nederlanders probeerde te verheffen in plaats van ze voor dom uit te maken. Kan allemaal zonder dat er een rode haan naar kraait. Maar het zijn columns. Het mag.
Tegelijk staat zo’n hatelijke column wel voor een wat onbehaaglijke bredere ontwikkeling. En dat is nog niet eens de ongebreidelde woeker van satire – je krijgt soms de indruk dat er bij de omroepen meer cabaretiers werken dan verslaggevers. Het is vooral dat woordje ‘dom’. Dat hangt in de lucht. Columnist van de Volkskrant Sander Schimmelpenninck gebruikt het ook graag om zijn vijanden mee te diskwalificeren. Hij maakt school.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen