Woke is een uitingsvorm van de westerse zelfhaat, zo beschrijft de Vlaamse politicus Bart De Wever terecht in zijn nieuwe boek. Maar die zelfhaat ondermijnt op nog veel meer manieren onze positie in de wereld, aldus Geerten Waling.
Het is een dagtaak om het allemaal bij te houden. De lijstjes met verboden woorden, de historische figuren die niet langer mogen worden gevierd, de boeken die we niet meer zouden moeten lezen – wie niet oppast, ziet door de woke-bomen het woke-bos niet meer.
Alleen de westerse wereld heeft negatief zelfbeeld
Hoe merkwaardig: alleen de westerse wereld heeft moeite om positieve verhalen over zichzelf te vertellen. ‘In de achteruitkijkspiegel kijken dient alleen nog om onze slechtheid onder ogen te zien en onze identiteit te herleiden tot een kwalijke leugen.’ In het Westen althans, want: ‘Niet-westerse culturen zijn volledig vrijgesteld van kritische retrospectie.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Aan het woord is Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen en partijleider van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, in zijn nieuwe boek Over woke. ‘O nee toch, niet wéér een boek over “woke”, zegt u?’ Een terechte verzuchting, want de afgelopen jaren verscheen een ontzagwekkende hoeveelheid schrijfsels over de gevaren van het ‘woke-spook’. Meestal reiken die niet veel verder dan wat open deuren – ‘Je mag ook niets meer zeggen in dit land’ – en een lange opsomming van anekdotes, veelal uit Amerika, die als los zand over de pagina’s zijn uitgestrooid. Een deugdelijke verklaring van, of bredere visie op, het fenomeen ‘woke’ ontbreekt ten enenmale.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Postmoderne historici en hun ‘aanval op wie wij waren’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen