In Duitsland maakt politica Sahra Wagenknecht furore met een cocktail van antikapitalisme en rechtse migratiekritiek, ziet Roelof Bouwman. Is zo’n formule ook in Nederland kansrijk?
Vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw verkeerden veel Nederlanders in de veronderstelling dat we een internationaal ‘gidsland’ waren. Onze ontwikkelingshulp en onze wereldwijde inzet voor vrede, veiligheid en mensenrechten waren, zo meende vooral het weldenkende deel der natie, toonbeelden van deugd.
Hetzelfde gold voor onze milde omgang met wetsovertreders, onze ruim geoutilleerde verzorgingsstaat, onze liberale abortuspraktijk en ons gedoogbeleid voor drugs, pornografie en prostitutie. Daar kon de rest van de wereld nog wat van leren.
Van die gidslandneigingen is niet veel meer over. Toch wordt in het buitenland nog steeds op ons gelet. In Duitsland bijvoorbeeld was op 15 maart veel belangstelling voor de uitslag van onze Provinciale Statenverkiezingen.
Nederland is vaak trendsetter op politiek gebied
Duitse commentatoren interpreteerden de verpletterende zege van de BoerBurgerBeweging als een ‘Aufstand der Normalbürger’ tegen het klimaatbeleid. Wellicht staat ook Duitsland iets dergelijks te wachten, zo werd gesuggereerd. Nederland is immers vaak trendsetter op politiek gebied.
En inderdaad: niet lang nadat bij ons Pim Fortuyn en Geert Wilders furore maakten, beleefde de Bondsrepubliek de doorbraak van de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland. Daarna werd de electorale ineenstorting van de PvdA en het CDA gevolgd door historische verkiezingsnederlagen van hun Duitse zusterpartijen SPD en CDU/CSU bij de Bondsdagverkiezingen van respectievelijk 2017 en 2021.
Duitsland heeft ook politieke innovaties, zoals Sahra Wagenknecht
Maar laten we – terwijl onze oosterburen wachten op hun eigen versie van Caroline van der Plas – niet vergeten dat ook Duitsland zo nu en dan politieke innovaties voortbrengt. De naam van Sahra Wagenknecht mag in dit verband beslist niet onvermeld blijven.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen