Grondrechten als het demonstratierecht zijn er juist voor moeilijke tijden, en voor opvattingen die we afwijzen. Anders waren ze niet nodig, vindt Gertjan van Schoonhoven.
Niet in Berlijn, Parijs en Wenen, wel in Amsterdam en Londen afgelopen weekeinde: massale pro-Palestijnse demonstraties. En dat net een week na de weerzinwekkende pogroms van de Palestijnse terreurgroep Hamas tegen onschuldige burgers in Israël. In beide steden verliepen de demonstraties, mede door restricties vooraf van de autoriteiten, naar het zich laat aanzien zonder al te veel incidenten.
Misschien waren de demonstraties zelf wel het wrangste incident
Dit met de wrange kanttekening dat de demonstraties zelf het pijnlijkste incident waren. Het is één ding om sympathie te hebben voor de Palestijnse zaak. Of om te begrijpen dat mensen de Palestijnse kant kiezen, en niet de Israëlische. Maar hoe verblind door haat moet je zijn om een week na zo’n anti-Joods bloedbad even vrolijk leuzen te scanderen die impliciet oproepen – met de door Hamas geadopteerde strijdkreet ‘from the river to the sea…’ – tot de liquidatie van Israël?
De tekst gaat verder onder de tweet
Bij de anti-Israël demonstratie zondag in Amsterdam zijn vlaggen van #Hamas en Hezbollah, beledigende uitingen, het in de brand steken van voorwerpen en gezichtsbedekkende kleding verboden. Dat stelde Halsema vanmiddag. Uitstekende beslissing. https://t.co/0itZN7GwxD
— Ronny Naftaniel (@RonnyNaftaniel) October 13, 2023
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Verbieden dan maar? Amsterdam koos ervoor om dat onder voorwaarden niet te doen, en dat is – tandenknarsend – te billijken. Grondrechten als het demonstratierecht zijn er juist voor moeilijke tijden en opvattingen die we afwijzen. Anders waren ze niet nodig.