De publieke moraal is flink op drift. Een stemverheffing heet in de Tweede Kamer tegenwoordig al grensoverschrijdend. En volgens DENK mag je de ergste dingen zeggen, als je maar de ‘juiste’ intentie hebt, schrijft Geerten Waling.
De publieke moraal is altijd in beweging. Wat algemeen geaccepteerd gedrag is, en wat niet, verandert voortdurend. Maar nooit tolde het morele kompas zo turbulent als nu. Denk maar aan de Tweede Kamer, waar volwassen dienaren van een volwassen democratie anonieme klachtenbrieven schrijven over het mensonterende gedrag van een voormalige Kamervoorzitter.
Het tekent de kramp van deze tijd. Op basis van twee laffe brieven liet het nieuwe presidium doen wat zoveel bange bestuurders in deze tijd laten doen: een extern onderzoek. In dit geval door een bedrijfsrecherchebureau. Schrik en huiver: de feiten uit de anonieme klachtenbrieven bleken grotendeels waar. De voormalige Kamervoorzitter had in zeker negen gevallen haar ambtenaren gemaltraiteerd – middels stemverheffing!
Gelukkig liggen mores nooit vast. Eerder schreef ik op deze pagina over Matthijs van Nieuwkerk, die als ‘pionier van de publieke moraal’ deze zomer voorzichtig zijn kleine teen in het publieke debat doopte, om te kijken of de goegemeente hem al heeft vergeven voor zijn stemverheffingen en andere narigheden. Het is wachten tot Khadija Arib de moed en het zelfvertrouwen herwint om weer de publieke schijnwerpers in te stappen.
DENK hult zich in de wakkere schaapskleren van de linkse identiteitspolitiek
De oorlog in Israël zet de publieke moraal nog extra onder druk en legt nieuwe scheidslijnen bloot. Onlangs vergaderde de Tweede Kamer over de situatie in Israël. Tot walging van voorzitter Vera Bergkamp, en velen met haar, sloot DENK-fractievoorzitter Stephan van Baarle zijn bijdrage af met de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen