Belastingdienst dreigt te ontsporen, maar het interesseert de Tweede Kamer weinig

Hoofdkantoor Belastingdienst in Den Haag. Foto: Harold Versteeg/HH/ANP

Het gaat helemaal niet goed met de ICT-systemen van de Belastingdienst. Toch krijgt de situatie weinig aandacht bij leden van de Tweede Kamer. De meeste partijen kiezen de verkeerde prioriteiten, schrijft Jeroen van Wensen.

Eens in de zoveel tijd draaft de directie van de Belastingdienst op in de Tweede Kamer om tekst en uitleg te geven over de staat van haar ICT-systemen. In deze nogal saaie ‘technische briefings’, ooit ingesteld op verzoek van de Tweede Kamer, komen sheet na sheet de problemen van de fiscus aan bod.

Die zijn talloos en reusachtig.

Berucht is bijvoorbeeld de antieke software waarop de btw-inning draait. Die begint na meer dan vijftig dienstjaren te kraken en te piepen.

Vervanging is dringend gewenst, anders komt de inning van jaarlijks zo’n 80 miljard euro aan omzetbelasting in gevaar.

Omdat de fiscus met personeelstekorten kampt, wordt nieuwe btw-software ingekocht. Maar dat inkooptraject ontspoort, waarschuwde het Adviescollege ICT in april van dit jaar. Dit college is in het leven geroepen door de Tweede Kamer en moet het parlement behoeden voor dreigende ICT-fiasco’s. De vervanging van de btw-systemen is er een voorbeeld van.

Daarom zou je verwachten dat de specialisten van de Tweede Kamerfracties zich massaal hadden aangemeld voor de meest recente technische briefing, die van 26 juni. Want hoe denkt de Belastingdienst zelf over de waarschuwing van het Adviescollege ICT?

Helaas bleek de belangstelling minimaal. Alleen CDA, GroenLinks-PvdA, PVV en VVD vaardigden hun specialisten af. De andere elf fracties gaven niet thuis. Dat is niet alleen onbeleefd. Het laat vooral ook zien dat BBB, ChristenUnie, D66, DENK, FVD, JA21, PvdD, NSC, SGP, SP en VOLT niet weten waar hun prioriteiten moeten liggen.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.