Al decennia delen we welvaart met massa’s nieuwkomers, mogen we daar misschien een klein beetje controle op?

29 september 2024Leestijd: 3 minuten

Het Westen is niet racistisch geworden. Westerlingen toonden de afgelopen decennia juist hun humane kant. Het debat over immigratie is niet meer dan redelijk, schrijft Afshin Ellian.

It’s immigration, stupid. In bijna alle westerse landen woeden heftige debatten over het inperken van immigratie. Nederland staat daarin niet langer alleen, maar liep wel voorop. Ook bij de Algemene Politieke Beschouwingen ging het voornamelijk over immigratie, nauwelijks over de Miljoenennota.

Partijen veroorzaakten grote chaos met hun eis tot openbaarmaking van adviezen van ambtenaren over de asielnoodwet. Een absurde actie, die nauwelijks effect heeft op het kabinetsbeleid. Bovendien kunnen ambtelijke adviezen de beslissingsmacht van politici niet inperken. Niet ambtenaren, maar politici bepalen het beleid. Natuurlijk kennen de Kamerleden de gouden regel van de democratie: politici regeren, de ambtenaren voeren politieke besluiten uit.

Terecht stellen Hella Hueck en Victor Pak in EW-podcast Race naar het Witte Huis dat het thema immigratie steeds terugkomt in de Amerikaanse politieke strijd en ‘een grote rol speelt in de verkiezingsuitslagen’. Tegelijk is de linkervleugel in het Nederlandse parlement nog steeds niet in staat zich het immigratievraagstuk eigen te maken.

Massaal en ongecontroleerd

SP-leider Jimmy Dijk vertelde in NRC over zijn eigen worsteling: ‘Ik zag met verbazing hoe GroenLinks-PvdA koranverbrandingen wil verbieden. Hoe het gaat over het hoofddoekje van Kamerlid Esmah Lahlah. Iedereen moet dragen wat hij wil. Maar dat als symbool van ultieme vrijheid voor vrouwen neerzetten… Sorry, maar dat vind ik apart.’

Hij beschouwt koranverbrandingen als een kwestie van vrijheid van meningsuiting. Dit is de eerste keer sinds 9/11 dat ik een SP-leider een standpunt zie innemen over de vrijheid van meningsuiting en de hijab, de islamitische kledingvoorschriften voor vrouwen.

De SP doet zelf buurtonderzoek. Daaruit blijkt dat ongelijkheid en immigratie de kernproblemen vormen. In armoedige wijken moeten immigranten en oorspronkelijke bewoners met elkaar concurreren: ‘Mensen voelen zich in de steek gelaten, ook door links.’

Als NRC hem ermee confronteert dat dit kabinet immigratievraagstuk wel wil aanpakken, reageert Jimmy Dijk zoals het een linkse politicus betaamt: ‘Ze misbruiken het voor een andere agenda. Waarom heeft BBB het alleen over asiel? Omdat ze geen beperking voor arbeidsmigratie willen.’

Maar het immigratievraagstuk gaat om de massale en ongecontroleerde instroom van mensen uit andere continenten, niet zozeer om Poolse vakmannen die tijdelijk hier komen werken. De grenzen, Jimmy Dijk, daar gaat het om.

Ontwikkelingssamenwerking en miljoenen immigranten

Links denkt dat het Westen racistisch is geworden. Is dat zo? Willen westerlingen daarom minder immigranten toelaten?

Westerlingen zijn niet beter of slechter dan in pakweg 1990. Sindsdien nam het vrije Westen miljoenen mensen uit andere continenten op, bood hun een goed toekomstperspectief, en deelde de welvaart: huizen, banen, studies, uitkeringen, gezondheidszorg. Daarnaast gaf het Westen de afgelopen 34 jaar miljarden euro’s aan ontwikkelingsgeld uit, in Afrika en elders.

Wat deden rijke islamitische landen in die tijd? Saudi-Arabië nam nul asielzoekers op. Qatar was gastvrij, voor slavenarbeiders dan. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze rijke landen gaven nauwelijks geld uit aan ontwikkelingssamenwerking. Iran gaf wel miljarden euro’s uit aan de oprichting en bewapening van milities zoals Hezbollah. De Iraanse machthebbers investeren graag in oorlogen en terrorisme.

Zelfs Zuid-Afrika, dat op internationale podia menselijkheid en het internationaal recht predikt, was en is niet bereid om een miljoen Syriërs of Oekraïners op te nemen. Zuid-Afrika is ook nog een gevaarlijk land voor Afrikaanse immigranten.

Burgemeester Piet Jansen van Medina

Terwijl in 34 jaar steden en dorpen in het vrije Westen intens zijn geconfronteerd met de indringende aanwezigheid van de islam, is er in de meeste islamitische landen nog geen godsdienstvrijheid. De voorbije decennia zijn er geen kerken en synagogen gebouwd in Iran en Saudi-Arabië. In Iran mogen alleen sjiieten de belangrijke civiele en militaire functies vervullen, zoals president en legerleider.

Dat gelovige immigranten burgemeester kunnen worden, zoals Ahmed Aboutaleb in Rotterdam en Ahmed Marcouch in Arnhem, is in Iran en andere rijke islamitische landen ondenkbaar. Stel u voor dat Piet Jansen de burgemeester van Isfahan of Medina wordt.

Westerlingen hebben in de voorbije decennia hun beste, christelijk-humanistische kant aan de wereld getoond. Zij zijn niet racistisch geworden. De afgelopen decennia was het Westen een toonbeeld van menselijkheid, gastvrijheid en naïviteit.