Oversterfte te wijten aan coronavaccins? Trap er niet in

06 september 2024Leestijd: 3 minuten
Beeld: Getty Images

Uit niets blijkt dat oversterfte is te wijten aan coronavaccins, of dat ze veel ernstige bijwerkingen hebben. Toch blijft een groepje medici de burger angst aanjagen. Schandalig, schrijft Bram Hahn.

Deze week verschenen er enkele opmerkelijke berichten over corona. NIVEL, een kennisinstituut op het gebied van zorg, publiceerde een onderzoek naar de oversterfte in Nederland in 2021 en 2022. Op dezelfde dag verscheen in De Telegraaf een advertentie van Stichting Artsen Collectief, die onder de slogan Prikwijs Nederlandse burgers met zoveel woorden oproept om geen coronaprik meer te halen, omdat de ‘negatieve veiligheidssignalen’ zich zouden opstapelen.

Die oproep is een reactie op de bescheiden vaccinatiecampagne die op 16 september van start gaat en is bedoeld voor 60-plussers, zorgmedewerkers en de volwassenen onder de 60 die ook altijd een uitnodiging krijgen voor de griepprik.

Logisch, het coronavirus gaat nog altijd rond en kan voor mensen met een verzwakt afweersysteem leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Een booster geeft het afweersysteem een soort oppepper, en ondersteunt het lichaam in de strijd tegen een ziekteverwekker die net weer even een andere gedaante heeft aangenomen. Een coronaprik verkleint dus de kans dat een infectie tot ernstige gezondheidsklachten leidt. Verstandig om die te gaan halen als je tot de doelgroep behoort.

Artsen Collectief schermt met steun ‘duizenden’ medici

Stichting Artsen Collectief denkt daar anders over. Het is een club die schermt met de steun van ruim 40.000 donateurs (‘vrienden’) van wie er 2.700 een zogeheten BIG-registratie hebben, ofwel arts of een ander officieel erkend medisch beroep uitoefenen. Of dat zo is, valt niet te controleren, want de lijst van vrienden is niet openbaar. Hoe het ook zij, op een totaal van 380.000 BIG-registraties is 2.700 circa 0,7 procent, ofwel peanuts.

Niettemin: ook een klein groepje kan een punt hebben, alleen heeft Artsen Collectief dat niet.

De club heeft de afgelopen jaren voortdurend gehamerd op de gevaren van de ‘experimentele mRNA-vaccins’ en keer op keer twijfel gezaaid over het nut van vaccinatie tegen corona. Ze legden daarbij steeds een verband tussen de onverklaarbare oversterfte in Nederland en de herhaalde prikrondes met mRNA-vaccins.

Ze wijzen dan bijvoorbeeld op het gevaar van myocarditis, ontsteking van de hartspier. Dat kan in zeldzame gevallen inderdaad een bijwerking van het coronavaccin zijn, maar nog veel vaker blijkt het een gevolg te zijn van, jawel, een besmetting met het coronavirus.

Ook een plotselinge daling van het geboortecijfer negen maanden na de start van de coronavaccinaties wordt zomaar toegeschreven aan de prik, terwijl daar geen snipper wetenschappelijk bewijs voor is.

Er zijn tal van logische verklaringen voor oversterfte

Andere verklaringen voor die oversterfte – circa 26.000 sterfgevallen meer dan je zou verwachten in 2021 en 2022 – die veel meer voor de hand liggen, worden terzijde geschoven. Denk bijvoorbeeld aan extra sterfgevallen door gezondheidsschade die niet direct aan corona wordt toegeschreven, maar daar wel een gevolg van is, zoals hartfalen.

Ook is het waarschijnlijk dat de uitgestelde zorg in de eerste periode van de coronacrisis ertoe heeft geleid dat veel burgers niet op tijd of helemaal niet de juiste diagnose of behandeling hebben gekregen voor aandoeningen die een gevaar voor de gezondheid vormen.

NIVEL heeft in het onderzoek met data van een miljoen Nederlanders die oversterfte onder de loep genomen en concludeert dat die zich nu juist heeft voorgedaan onder mensen die niet gevaccineerd waren.

Maar de lezers van De Telegraaf krijgen in de vorm van een advertentie, maar ook in een column van Leon de Winter maar weer eens de suggestie voorgeschoteld dat het aan de mRNA-vaccins ligt.

Het is Artsen Collectief niet te doen om mRNA-vaccins

Dat het Artsen Collectief niet te doen is om die mRNA-vaccins, maar dat er een soort ingebakken wantrouwen heerst tegen alles wat met RIVM, GGD of overheid te maken heeft, blijkt wel uit het feit dat ze compleet negeren dat er ook een alternatief wordt aangeboden voor dit type vaccin. Wie om welke reden dan ook geen mRNA-prik wil, kan bij de GGD een afspraak maken voor een ‘ouderwets’ eiwitvaccin, zodra de nieuwste versie is goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap.

Er is bovendien geen enkele sprake meer van prikdrang vanuit de overheid. Het ministerie heeft een uiterst bescheiden campagne opgezet om degenen die het aangaat op de hoogte te stellen, maar de doelgroep is beperkt en de burger wordt niet bepaald overspoeld met billboards en tv-spotjes.

Kortom, trap niet in de bangmakerij van Artsen Collectief en andere twijfelzaaiers. Behoort u tot de doelgroep, dan is het gewoon verstandig om die prik te halen.