Regels, regels, regels: bureaucratiseert Nederland zichzelf kapot?

Politieke daadkracht is goed, maar kijk uit voor het monster van de bureaucratie. Dat schrijft Hella Hueck.

Na een rustige zomer, zonder al te veel onderling politiek gekrakeel, is deze week het nieuwe parlementaire jaar begonnen. Een spannend en bijzonder politiek jaar. Voor de partijloze premier Dick Schoof, die een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB moet aanvoeren, wordt het laveren voor gevorderden. Schoof is er vooralsnog indrukwekkend monter onder. Bijna Ruttiaans opgewekt verschijnt hij voor de camera’s.

De fractievoorzitters Geert Wilders, Dilan Yeşilgöz, Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas blijven alle vier vanuit de Kamer de ideologie van hun partij bewaken. In onze jaarlijkse HJ Schoo-lezing sprak Pieter Omtzigt afgelopen maandag over een overheid die de regie moet terugnemen. ‘Denken in oplossingen’, heet de lezing. Nederland snakt naar daadkracht in dossiers als immigratie, het tekort aan huizen en achteruitgang in het onderwijs. Daadkracht, daar kan niemand tegen zijn.

Nederland slibt dicht met regels

Toch wil ik waarschuwen voor te veel daadkracht, als die resulteert in een alles verstikkende regelzucht. Er zijn al te weinig mensen voor het werk dat er is. En het werk dat we doen, levert te weinig op. De arbeidsproductiviteit daalt. We zitten gevangen in een bureaucratie, waarin we vooral bezig zijn met elkaar controleren. Dat is niet alleen in de ambtenarij het geval, waar het kabinet in wil snijden, maar ook in het bedrijfsleven.

Hoeveel Nederlanders zijn de emissies van het woon-werkverkeer van hun collega’s aan het registeren? Die regelgeving ging begin juli in. Hoeveel mensen zijn bezig met anti-witwasregels? Alleen al bij Rabobank werken zevenduizend mensen die witwassen moeten tegengaan. Ondernemers in het mkb moeten stapels formulieren invullen, om vervolgens maanden te moeten wachten op de opening van een bankrekening. Hoeveel terroristen we hebben gevangen met deze ‘vinkjescultuur’, is niet te zeggen. Wat we wel weten, is dat zo’n overheid de daad- en denkkracht van werkend Nederland afremt. En knelpunten niet oplost.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.