Jolige Klaas Dijkhoff vertelt stralend hoe VVD kiezers om de tuin leidde

28 juni 2024Leestijd: 4 minuten
Najaarscongres van de VVD

Klaas Dijkhoff ontpopt zich als cabaretier. In perscentrum Nieuwspoort grapte de VVD’er gretig over de PVV. En hij maakte vrolijk duidelijk hoe zijn eigen partij kiezers om de tuin leidt, schrijft Gerry van der List.

Het is een soort waar de media dol op zijn: voormalige politieke coryfeeën die zich manifesteren als luis in de pels van de  partij waar ze hun loopbaan aan te danken hebben.

Vroeger reisden journalisten bijvoorbeeld vol verwachting naar Friesland om Hans Wiegel, met een sigaartje in de mond, te laten vertellen wat er na zijn vertrek uit Den Haag allemaal mis was met de vaderlandse politiek in het algemeen en zijn eigen VVD in het bijzonder.

En zijn opvolger als partijleider, Ed Nijpels, is een van de weinige Nederlanders die het jammer vinden dat Op1 is gestopt, omdat hij in dit praatprogramma wekelijks mocht uitleggen dat regeren met de PVV neerkomt op het sluiten van een pact met de duivel.

Gert-Jan Segers en Klaas Dijkhoff behoren niet tot dit soort. De vroegere aanvoerder van de ChristenUnie is te veel een partijman en te beschaafd om zijn opvolger, Mirjam Bikker, voor de voeten te lopen. En de voormalige kroonprins van de VVD is met zijn 43 jaar nog jong en zal ongetwijfeld nog eens willen terugkeren naar Den Haag, zodat hij partijgenoten niet voor het hoofd wil stoten.

Cabaretier Klaas Dijkhoff

Deze terughoudendheid vormt een van de oorzaken voor het ontbreken van politiek vuurwerk in de podcast Dijkhoff & Segers. Wie maandelijks 6,99 euro betaalt aan de abonnementsdienst Podimo, kan beluisteren hoe de voormalige steunpilaren van het derde kabinet-Rutte hun licht laten schijnen over actuele zaken. Zij wilden, zo deelden zij bij de start van hun babbeltjes vorig jaar mee, ‘lekker in de marge aan openbare therapie doen’.

De heren trekken ook af en toe het land in. Woensdagavond maakten ze reclame voor hun therapeutische podcast in Nieuwspoort in Den Haag. De zaal in het perscentrum was uitverkocht. Verrassend veel mensen bleken 18,50 euro over te hebben om naar het duo te luisteren.

Beeld belangrijker dan inhoud

Dijkhoff en Segers waren niet alleen aan het woord. De VVD’er had Kees Berghuis als secondant meegenomen. De woordvoerder van de liberalen in de Tweede Kamer kreeg landelijke bekendheid toen hij een journalist te lijf ging die kritische vragen durfde te stellen aan fractievoorzitter Sophie Hermans.

Maar parlementair journalisten kenden hem al langer als invloedrijke spindoctor die dagelijks zijn best doet de VVD in een gunstig en de concurrenten in een kwaad daglicht te zetten.

Berghuis toonde zich erg tevreden over zijn inspanningen. Zichtbaar trots vertelde hij hoe hij op het idee was gekomen om Mark Rutte na de ondergang van diens derde kabinet in 2021 naar paleis Huis ten Bosch te laten fietsen.

De premier had telefonisch al zijn ontslag aangeboden, maar zo’n fietsende VVD-leider leverde een mooi plaatje op. Beeld is belangrijker dan inhoud, hield Berghuis de toehoorders cynisch voor.

Klaas Dijkhoff kreeg lachers op de hand

Zijn partijgenoot ontpopte zich deze avond als cabaretier. Zo maakte Dijkhoff gretig grapjes over de hoorzittingen in de Tweede Kamer. Natuurlijk niet over het gênante optreden van de aanstaande vicepremier Hermans, die, al dan niet geïnstrueerd door Berghuis, na een vraag over klimaatverandering begon over het warme weer deze week.

Nee, Dijkhoff koos PVV-minister Marjolein Faber als tamelijk makkelijk doelwit. Hij kwam zelfs zowaar met ‘Wir haben es nicht gewusst’ aanzetten. Een niet erg hoog niveau van humor dus. Maar met zijn politiek eenzijdige joligheid wist de VVD-lolbroek het publiek keer op keer aan het lachen te brengen, zodat hij steeds meer begon te glunderen.

Klimaatdrammers

In een wellicht onbewaakt moment gunde Dijkhoff ook nog even een blik op de manier waarop de VVD kiezers om de tuin leidt. Hij legde stralend uit hoe hij als fractievoorzitter in een interview met De Telegraaf D66-collega Rob Jetten als ‘klimaatdrammer’ had neergezet.

Dit ferme geluid was eventjes nodig om het aantal opzeggingen van verontruste VVD-leden een halt toe te roepen, zei hij. Daarna had hij gewoon gezellig met coalitiegenoot D66 een Klimaatakkoord gesloten.

De toehoorders moesten hard lachen om deze geslepenheid van de politicus die eens in het tv-programma De slimste mens als winnaar uit de bus was gekomen. Minder leuk moet het geweest zijn voor VVD-kiezers in de zaal die weer eens beseften dat het uitslaan van rechtse taal in het tijdperk-Dijkhoff alleen maar voor de bühne gebeurde.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.