Stemmen op de kandidaat van je voorkeur opdat die een plek in de raad of Tweede Kamer krijgt. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, maar het kiesstelsel is zo ingericht dat die kandidaat wel heel veel stemmen moet halen om gekozen te worden als die niet hoog op de kandidatenlijst staat, schrijft Carla Joosten. Waarom niet ‘de meeste stemmen gelden?’
Voorkeursstemmen bestaan ook in het huidige systeem waarin politieke partijen de volgorde van de kandidatenlijst bepalen. Een kandidaat moet de kiesdrempel halen en dat zijn erg veel stemmen, waardoor maar weinigen de benodigde voorkeursstemmen halen.
Lees dit commentaar van Jelte Wiersma
Het kabinet kiest voor een systeem dat in 2019 door de Staatscommissie Parlementair Stelsel is geadviseerd en in 2006 al door het Burgerforum Kiesstelsel. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) stuurde de plannen 1 juli naar de Tweede Kamer.
Het komt erop neer dat kiezers kunnen stemmen op een partij – op de kandidatenlijst als geheel – of op een specifieke kandidaat op een lijst.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen