Premium Lock Hopelijk vertrekt Unilever. Want dan heeft GroenLinks verloren

Hoofdkantoor Unilever komt niet naar Nederland: dividendbelasting op de helling - foto: ANP

GroenLinks kraait victorie nu Unilever heeft verklaard in Nederland te blijven als het concern anders een boete moet betalen. Maar al blijft Unilever behouden voor Nederland, dat weegt niet op tegen de afschrikkende werking van de boete voor bedrijven: mijd Nederland, schrijft Joris Heijn.

De soap rond het vertrek (ja of nee) van Unilever heeft weer een nieuwe aflevering. Negentig jaar lang was Unilever zowel Brits als Nederlands, maar dat werd in praktisch opzicht steeds lastiger. De vraag was: wordt het bedrijf Brits of Nederlands. Begin 2018 kondigde de Nederlandse Unilever-topman Paul Polman aan dat Unilever Nederlands zou worden, om dat plan onder druk van Britse aandeelhouders een half jaar later in te trekken. In juni gebeurde het tegenovergestelde: Unilever wordt Brits, kondigde de nieuwe, Schotse, topman Alan Jope aan. Maar nog geen twee maanden later staat ook zijn plan op losse schroeven.

Linkse rekening

GroenLinks had in de tussentijd namelijk aangekondigd met spoedwetgeving te komen voor een ‘eindafrekening’ voor bedrijven die besluiten naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen, om daar dividendbelasting te ontlopen. Die wet zou met terugwerkende kracht moeten gelden, dus ook voor Unilever. Andere partijen in de Tweede Kamer reageerden welwillend, al waren juridische experts meteen kritisch.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw