Na de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty door een islamitische terrorist deed de Franse president Emmanuel Macron veel verstandige uitspraken over de strijd tegen islamisme en vóór vrijheid. Maar over het belangrijkste vraagstuk deed hij er het zwijgen toe, schrijft Afshin Ellian: immigratie. ‘Zolang de immigratie niet onder controle is, zullen we nog vele hommages moeten uitspreken.’
‘Terugschrikken voor karikaturen en tekeningen zullen we niet, zelfs als anderen terugdeinzen,’ zei Emmanuel Macron tijdens de Hommage à Samuel Paty. Daarmee benadrukt de Franse president dat zijn land niet van plan is om te capituleren.
In 2004 werd cineast Theo van Gogh vermoord. De toenmalige premier van Nederland, Jan Peter Balkenende (CDA), pleitte voor terughoudendheid bij ‘spraakmakende critici die onze opiniebladen bevolken. Laten we ons realiseren dat onze woorden ook wonden kunnen slaan.’ De toenmalige minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) kondigde een actievere toepassing van het verbod op godslastering aan.
Ook nu horen we niks van het CDA. Het is echt niet te geloven, maar zo is het.
Confrontatie tussen de rechtsstelsels van het vrije Westen en de islam
Afshin Ellian
Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.
‘We zullen de cartoons nooit opgeven,’ betekent dat het Westen niet zal knielen voor islamitische regels. Want dat is waar het hier om gaat: de confrontatie tussen twee rechtsstelsels, dat van het vrije Westen en dat van de islam. Daarom zei president Macron in zijn hommage aan Samuel Paty dat de onthoofde Franse docent ‘de republiek belichaamde die elke dag in de klas wordt herboren, de vrijheid die op school wordt overgedragen en bestendigd’. Hij heeft gelijk, omdat het onderwijs, vooral de lagere en middelbare scholen, een belichaming is, en in zekere zin een onafgebroken reproductie, van de grondwettelijke cultuur.
De democratische Grondwet is de incarnatie van de heilige drieëenheid vrijheid, gelijkheid, broederschap, een controleerbare democratische overheid met een onafhankelijke en onpartijdige rechterlijke macht. Hier ontstaat het grondwetpatriottisme. We zullen onze Grondwet niet opgeven en niet door de knieën gaan voor de islam. Wederom horen we de echo’s van de grondwettelijke belofte: ‘Hier in Frankrijk houden we van het zowel aardse als universele project dat de Republiek draagt, haar orde en haar beloften. Elke dag opnieuw beginnen.’
Lees ook het commentaar van Robbert de Witt: Na onthoofding Samuel Paty rest Macron slechts oorlog tegen moslimextremisme
We zijn in oorlog met de politieke islam, zeiden de Franse politici van de regerende sociaal-democraten in 2015. Sindsdien hebben de Fransen en andere westerse samenlevingen weinig successen geboekt in de oorlog tegen het jihadisme. Het islamisme is in 2020 nog even populair onder moslims als in 2015. Zie de opmars van het jihadisme in Afrika, het buurcontinent van Europa.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen