De totale schade van ransomware-aanvallen voor BV Nederland groeit, tot potentieel gigantische proporties. Dit moeten we voorkomen, schrijft VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski.
Met één grote klap lieten criminelen mkb’ers in Nederland kennismaken met het fenomeen ‘ransomware’. Dit was niet de eerste keer, maar de grootschaligheid van deze aanval op binnen- en buitenlandse bedrijven doet wel alle alarmbellen rinkelen.
Queeny Rajkowski (32) is sinds 31 maart 2021 Tweede Kamerlid voor de VVD.
Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.
De vermoedelijk Russische hackers van de getroffen partijen eisen 70 miljoen dollar in bitcoins. Het is een duivels dilemma voor de bedrijven. Want er valt niet echt iets te kiezen. Betaal je niet, dan kan dit het einde van je bedrijf betekenen. Betaal je wel, dan ben je je geld kwijt. De enorme bedragen die de criminelen vragen, kun je niet meer investeren in je onderneming en het is maar de vraag of je ooit nog iets terugziet van je data.
Schrikbarende stijging
De schade voor de getroffen individuele bedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen is enorm en raakt ook de Nederlandse economie in het hart. Ransomware-criminelen zijn niet alleen bedreven in het platleggen van bedrijven, maar ook in het stelen van gegevens. Dit is de elite in hun tak van sport. Daarom moet cybersecurity voor het bedrijfsleven ook topsport zijn.
Het aantal ransomware-aanvallen stijgt schrikbarend. En Nederlandse bedrijven hebben het soms al zwaar genoeg door de gevolgen van de coronapandemie. Er zijn snel grote stappen nodig om te voorkomen dat een volgende ransomware-aanval Nederland echt een keer platlegt, met potentieel ontwrichtende gevolgen.
‘We lopen nu al mijlenver achter’
Ransomware is dan ook geen aanval op één organisatie of bedrijf, het is een aanval op ons allemaal. Het Cybersecuritybeeld Nederland 2021, uitgebracht door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), stelt vast dat cyberaanvallen het zenuwstelsel van onze maatschappij aantasten.
Om ons hiertegen te wapenen, is het belangrijk dat alle organisaties de benodigde veiligheidsmaatregelen nemen om criminelen buiten de digitale muren te houden. Zoals het installeren van de juiste antivirussoftware, goede back-ups hebben, maar er ook voor zorgen dat iedere werknemer begrijpt dat je niet zomaar op een link in een e-mail mag klikken en dat je ook zelf back-ups moet maken. Maar er is meer nodig. Het denken moet om, en snel, want we lopen nu al mijlenver achter.
Financiële gevolgen van een eventuele cyberaanval
De ‘kostenpost IT’ op begrotingen van bedrijven en overheden kan niet meer worden gezien als een vervelende, saaie uitgave of worden ingezet als bezuiniging. Het is van cruciaal belang voor elke organisatie om berekenen wat de financiële gevolgen zijn van een eventuele cyberaanval. Wat zijn de consequenties als je intellectueel eigendom of klanten kwijtraakt? Dan wordt meteen duidelijk dat investeren in cybersecurity in elke organisatie tot aan de top moet worden besproken, dus ook aan de bestuurstafel. Criminelen worden steeds slimmer en wendbaarder, ook Nederland moet dat worden.
Lees ook het interview met ondernemer in cybersecurity Ronald Prins: ‘Ik denk dat ik Nederland veiliger kan maken’
Daarnaast moet een domino-effect worden gecreëerd van organisaties die cybersecurity-eisen aan elkaar stellen. Te beginnen bij de rijksoverheid, die van haar zakenpartners en leveranciers eist dat ze veilig werken. Ook moeten vaker verplicht online crisisoefeningen worden gedaan, net als brandweeroefeningen, en moet de Nederlandse cybersecurity-aanpak meer tanden krijgen.
Dat we allemaal beter voorbereid moeten zijn en snel moeten handelen, is inmiddels wel duidelijk. Alleen dan kunnen we gezamenlijk kwaadwillenden buiten de deur van BV Nederland houden.