Door zich ongeremd te baseren op internationale verdragen, zet de hoogste rechter te makkelijk de nationale politiek buitenspel. Dit zal uiteindelijk zijn weerslag hebben op de geloofwaardigheid van de rechter. En dat moet niet alleen de rechter zorgen baren, maar ook de politiek, schrijft Arendo Joustra.
Dat de rechter soms op de stoel van de politicus gaat zitten, komt veelal door vage wetgeving van de politiek zelf. Maar ook doordat de politiek nogal makkelijk internationale verdragen rechtstreeks toepasbaar heeft verklaard. En een enkele keer doordat een rechter ronduit betweterig is. Neem het geval Geert Corstens.
Op zondagmiddag 6 september 2020 verscheen Corstens in het televisieprogramma Buitenhof. De voormalige president van de Hoge Raad en daarmee lange tijd ’s lands belangrijkste rechter, gebruikte zijn zendtijd om Ferdinand Grapperhaus in een persoonlijke aanval de mantel uit te vegen.
Lees verder onder de tweet
'De minister had de eer aan zichzelf moeten houden. Hij heeft gepropageerd dat we ons aan de regels moeten houden', aldus Geert Corstens in #buitenhof over de geloofwaardigheid van minister Grapperhaus. en zijn uitspraak over geen concessies doen aan de 1,5-meterregel. pic.twitter.com/2OTpDAa3Ef
— Buitenhof (@Buitenhoftv) September 6, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De minister van Justitie kreeg van Corstens te horen dat hij ‘de eer aan zichzelf’ had moeten houden en had moeten aftreden na zijn bruiloft, waarbij het corona- advies van het kabinet ogenschijnlijk was genegeerd. Impliciet kapittelde de voormalige president ook de Tweede Kamer, want die had blijkbaar verzuimd Grapperhaus weg te sturen toen die niet uit zichzelf opstapte.
Uitspraken Geert Corstens zorgden voor paniek bij Hoge Raad
Bij de Hoge Raad in Den Haag brak paniek uit. Corstens mocht dan al een tijdje weg zijn bij de Hoge Raad – hij nam eind 2014 afscheid – hij sprak met het gezag van ‘voormalig president van de Hoge Raad’, en werd door Buitenhof ook zo gepresenteerd. En rechters horen zich niet uit te spreken over het doen en laten van ministers en het parlement. En al helemaal niet over de minister van Justitie.
Meer over dit onderwerp: Taboe op debat over rechters is onhandig
De kwestie lag extra gevoelig omdat er destijds een discussie gaande was over de bemoeienis van rechters met de politiek. Dit debat over ‘activistische rechters’ borrelt om de zoveel decennia op. Maar deze keer was het extra fel naar aanleiding van de Urgenda-uitspraak van de Hoge Raad, eind december 2019, die inhield dat het kabinet meer moest doen om de klimaatdoelen te halen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen