De economische motor van Europa stottert. De oorlog in Oekraïne legt zestien jaar Duits wanbeleid onder bondskanselier Angela Merkel (CDU) bloot. Het is aan bondskanselier Olaf Scholz (SPD) om de fouten weg te poetsen. Dat is een enorme opgave. Zijn succes of zijn falen bepaalt Europa’s toekomst, schrijft Jelte Wiersma.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Alle indicatoren in Duitsland staan in het rood. Het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de economie is al bijna net zo laag als tijdens de financiële crisis vanaf 2008. De regering denkt aan het instellen van energierantsoenen, de economische groeiverwachting voor 2022 is teruggeschroefd naar 1,8 procent en ook dat lijkt niet te worden gehaald. Onderwijl is de inflatie 7,6 procent (volgens de Europese consumentenprijsindex HICP) waardoor pensioenen en spaargeld hun waarde verliezen. Duitse Landesbanken, de grote leners aan het belangrijke midden- en kleinbedrijf, wankelen intussen door de lage rentestand van de Europese Centrale Bank.
De grootste economie van Europa (3.300 miljard euro in 2020) bevindt zich in een zogeheten perfect storm. Dat komt door drie missers van de voormalige bondskanselier Angela Merkel.
I Akkoord met ECB-beleid
Merkel gaf in 2011 de Europese Centrale Bank (ECB) toestemming om massaal staatsschulden en bedrijfsschulden op te kopen, inmiddels ter waarde van 7.000 miljard euro. Deze zogenoemde kwantitatieve versoepeling moest de rente op staatsleningen van vooral Zuid-Europese landen drukken. Merkel gaf haar toestemming aan de Italiaanse ECB-president Mario Draghi – nu premier van Italië – omdat Italië, Spanje, Griekenland, Portugal en mogelijk zelfs Frankrijk anders reële marktrentes op hun enorme staatsschuld moesten betalen. Dat konden ze zonder hervormingen, bezuinigen en betere belastinginning niet of nauwelijks en daardoor dreigden deze landen de eurozone te moeten verlaten.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen