Vrijheid is niet langer het hoogste progressieve of liberale ideaal. Dat is veiligheid geworden: fysiek én ‘sociaal’. Uit angst voor confrontatie en kwetsuren door andere meningen komt de vrijheid steeds meer in gevaar. Dat is geen gunstige zaak, schrijft Geerten Waling.
Wat hebt u liever: vrijheid of veiligheid? Liefst allebei, neem ik aan. Gelukkig kan dat: veel westerlingen, en zeker Nederlanders, weten niet beter. Toch lijken die twee idealen – vrijheid en veiligheid steeds vaker op gespannen voet met elkaar te staan, waarbij de eerste geregeld kind van de rekening is.
Ogenschijnlijk vrijheidsminnende cultuur is verraderlijk moerasland
Lees ook deze column van Geerten Waling terug: Waarom woke gevaarlijker is dan jaren zestig
Hoewel Nederland vorige week nog stilstond bij zijn duur bevochten en kwetsbare vrijheid, met een herdenking van zowel de Tweede Wereldoorlog als de moord op Pim Fortuyn, wringt er iets. Is die vrijheid nog wel het hoogste ideaal?
Vrij naar Spinoza: is de vrijheid van burgers niet alleen ‘het doel van de staat’, maar ook dat van de open samenleving? Onze ogenschijnlijk vrijheidminnende cultuur blijkt voor dat vrijheidsideaal eerder een verraderlijk moerasland.
Op NPO-congres over diversiteit klonk roep om ‘minder witte mannen’
Neem het recente congres voor medewerkers van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat had als bijster origineel thema ‘diversiteit’. De slogan: ‘de ander zien, jezelf zijn’. Prachtig, toch? Maar wat blijkt: achter de schermen (het congres was niet openbaar, maar de makers van de TPO Podcast bemachtigden geluidsopnamen) bekonkelden de dames en heren omroepambtenaren, onder leiding van de non-binaire dagvoorzitter Lara Billie Rense (die/diens), vooral plannen om ‘minder witte mannen’ in de top van de omroepwereld te krijgen. Het deed bijna aan PVV-leiders Geert Wilders denken: ‘Minder! Minder! Minder!’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen