Veelbelovende beleggingstrends voor 2021

Het valt te verwachten dat de rendementen op beleggingen onder druk komen te staan door de zeer lage rente en een economische groei die na 2021 weer afvlakt. Toch zijn er veelbelovende groeisegmenten voor beleggers die zich verdiepen in grote thema’s zoals duurzaamheid, gezondheidszorg en disruptieve technologie.

Eindelijk weer goed nieuws: de wereldeconomie staat aan de vooravond van een flinke groeispurt. Als er in de loop van het nieuwe jaar op grote schaal vaccins beschikbaar komen tegen het coronavirus, kan de economie weer op stoom komen. Het ziet ernaar uit dat de economische groei wereldwijd in 2021 zelfs boven de 5% uitkomt (Bron: Bloomberg consensus groeiprognose wereldeconomie 2021). Dat betekent echter niet dat alles weer normaal wordt. De gevolgen van corona hebben veel invloed gehad op het dagelijks leven en blijven doorwerken in de economie van de toekomst.

CORONA ALS DUURZAME VONK

Kan de coronacrisis een trigger zijn voor duurzame omschakeling? Overheden stellen vaak duurzame eisen aan economische steunpakketten. In Europa moeten projecten bijvoorbeeld voldoen aan de richtlijnen van de Green Deal om in aanmerking te komen voor een bijdrage van de Europese Unie. Ook bij bedrijven krijgt duurzaamheid steeds meer aandacht. Dat is onder meer te danken aan de door de Verenigde Naties gestarte ‘Race naar netto-nul’. Wereldwijd hebben bijna 1.000 bedrijven, ongeveer 500 steden en 38 grote institutionele beleggers beloofd om de netto CO2-uitstoot in 2050 tot nul terug te brengen. Het ligt voor de hand dat zich in 2021 veel meer partijen en landen bij dit initiatief aansluiten. BNP Paribas Asset Management voert al met enkele klanten vruchtbare besprekingen over hun mogelijkheden om door het compenseren van uitstoot de CO2-voetafdruk van hun beleggingsportefeuille te verlagen.

In sommige gevallen is dat een gunstige verandering. Thuiswerken is bijvoorbeeld de normaalste zaak van de wereld geworden. Ook als het virus onder controle komt, zullen veel werknemers hooguit drie of vier dagen naar de werkplek reizen. Bovendien is het niet meer vanzelfsprekend om het vliegtuig te nemen voor een bespreking, die je immers ook online kunt voeren. Aan deze omschakeling zitten verschillende voordelen. De fileproblematiek neemt af en de reistijd en reiskosten gaan omlaag. Voor de lange termijn is het belangrijkste effect dat de CO2-uitstoot een stuk lager zal zijn.

Staatsschuld: hoog maar houdbaar

In economisch opzicht blijven de gevolgen van de coronapandemie ook nog lange tijd zichtbaar. Overheden hebben een heel groot deel van de economische klap geïncasseerd in 2020. Dat geldt met name voor Europa. Dankzij riante steunpakketten is de werkloosheid slechts opgelopen van 6,5% naar 7,5%. In de Verenigde Staten schoot dat percentage in april al omhoog naar bijna 15%.

Meer flexibel

Omdat de Amerikaanse economie een stuk flexibeler is dan de Europese, is de werkloosheid aan de overkant van de Atlantische Oceaan al snel weer gedaald tot minder dan 7%. Bovendien hangt er voor Europa een relatief groot prijskaartje aan de reddingsactie. In veel landen is de staatsschuld naar verhouding nog sneller opgelopen dan in de periode na de grote financiële crisis van 2008. Door de lage rente leveren die hoge schulden op de korte termijn geen problemen op.

Bovendien worden veel staatsleningen opgekocht door de Europese Centrale Bank (ECB). Die sluist de renteontvangsten terug naar de lokale overheden. Maar op de middellange termijn kan een oplopende rente of een meer terughoudende opstelling van de ECB de rentelasten omhoog stuwen. In dat geval komt er een rem op de economische groeipotentie van Europa.

Wat betekent dat voor beleggers?

De combinatie van hoge schulden en lage groeiprognoses, maakt het verstandig om op een andere manier naar beleggen te kijken. BNP Paribas Asset Management brengt aan de hand van specifieke thema’s in kaart welke marktsegmenten naar verhouding goede vooruitzichten kennen. Een goed voorbeeld is duurzaamheid. De afgelopen jaren trok de snelle groei van zonne- en windenergie veel aandacht. In de toekomst liggen er grote kansen voor bedrijven met slimme oplossingen voor het verbeteren van de energieinfrastructuur en -opslag. Op de wat langere termijn kan waterstof in dit opzicht een grote rol gaan spelen.

Andere beleggingstrends zijn juist door corona in een stroomversnelling terechtgekomen. Een voor de hand liggend voorbeeld is de gezondheidszorg. Aanvankelijk lag de focus op het vinden van een vaccin en het zo goed mogelijk behandelen van patiënten. Er zijn echter flinke investeringen nodig in kunstmatige intelligentie en slimme diagnostiek om mogelijke virusuitbraken in de toekomst beter op te vangen. Indirect heeft de pandemie ook een stevige impuls gegeven aan een andere trend. Nieuwe innovatieve en disruptieve technologieën die ons leven de afgelopen jaren al makkelijker en aangenamer maakten, waren tijdens de pandemie belangrijker dan ooit. Teleconferencing, cloud-computing, online videodiensten en andere digitale diensten gaan de komende jaren nog een enorme ontwikkeling doormaken.

Het jaar van China

In regionaal opzicht trekt China de aandacht. Door snel en doortastend optreden kreeg dat land het virus sneller onder controle dan andere grote economieën. Hierdoor begint China het jaar 2021 met naar verhouding veel lagere schuldratio’s en een groter economisch momentum.

Ook op de lange termijn heeft het land relatief goede vooruitzichten. Het rendement op Chinese staatsleningen van circa 3% ligt veel hoger dan dat in de westerse wereld. En op de aandelenmarkten van het land staan allerlei veelbelovende groeibedrijven genoteerd. Om 2021 met een schone lei te beginnen is het interessant om met een frisse, thematische blik naar de beleggingsportefeuille te kijken.

Benieuwd naar de volledige Outlook? Ga naar: www.bnpparibas-am.nl

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
BNP Paribas Asset Management

Superstar firms

Waaraan herken je een superstar firm? Erwin van Zuidam van BNP Paribas Asset Management legt in onderstaande video uit waar je allemaal op moet letten.

Lees verder
BNP Paribas Asset Management

Hoe slim wordt kunstmatige intelligentie?

Dankzij kunstmatige intelligentie stellen artsen betere diagnoses en voelt je smartphone je wensen en voorkeuren precies aan. De technologie gaat de komende jaren een nog veel grotere rol spelen in ons dagelijks leven. Kunstmatige intelligentie dringt door in het alledaags gebruik. Vaak hebben we dat niet eens door, vertelt Pamela Hagerty, manager van de Disruptive […]

Lees verder
BNP Paribas Asset Management

Revolutie in healthcare biedt beleggingskansen

De gezondheidszorg roept soms het beeld op van dure medicijnen en lange wachtlijsten. Volgens BNP Paribas OBAM-fondsbeheerder Siegfried Kok verandert dat dankzij slimme wearables en medicijnen op DNA-basis. Siegfried Kok, BNP Paribas OBAM-fondsbeheerder Op het snijvlak van gezondheidszorg en technologie komen de ontwikkelingen in een stroomversnelling. Zo’n twintig jaar geleden werd voor het eerst een […]

Lees verder
BNP Paribas Asset Management

Duurzaam beleggen maakt écht het verschil

De enorme opmars van duurzaam beleggen is makkelijker te begrijpen als je door twee hardnekkige misverstanden heen prikt: dat het alleen om idealisme zou draaien en dat het ten koste gaat van het financieel rendement. Duurzaam beleggen wint snel aan populariteit. Wereldwijd is meer dan € 23.000 miljard belegd op een wijze waarbij rekening wordt […]

Lees verder
BNP Paribas Asset Management

Duurzaam beleggen: zo doe je dat

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder naarmate het bewijs zich opstapelt dat deze investeringsvorm vaak een hoger rendement oplevert. Maar wat betekent duurzaam beleggen eigenlijk? Duurzaam beleggen is een verzamelbegrip voor allerlei investeringsvormen die rekening houden met mens, milieu en maatschappij. De meest eenvoudige vorm is om geen aandelen te kopen van bedrijven met schadelijke activiteiten, […]

Lees verder
BNP Paribas Asset Management

Groene obligaties hebben een streepje voor

De markt voor groene obligaties maakt een enorme groei door. Voor beleggers is het verleidelijk om van dit succes een graantje mee te pikken. Toch is een kritische analyse van wat er schuilgaat achter zo’n belegging geen overbodige luxe. Duurzaam beleggen is niet meer het exclusieve werkterrein van aandelenbeleggers. Na de introductie van de eerste […]

Lees verder
BNP Paribas Asset Management

Investeren met impact: het geheim van duurzaam rendement

Er liggen mooie kansen voor bedrijven die met slimme oplossingen of technologieën helpen bij het aanpakken van duurzame knelpunten. Impact investing – de beleggingsvorm die daarop inspeelt – wint razendsnel aan populariteit. Duurzaam beleggen roept bij beleggers al snel de link op met de dreiging van klimaatverandering. Daarbij wordt maar al te vaak vergeten dat […]

Lees verder
BNP Paribas Asset Management

Een slimmere en duurzame voedselketen als beleggingskans

Zonder ingrijpende technologische verbeteringen lijdt een deel van de wereld binnen afzienbare tijd honger. Meer voedsel produceren met minder middelen is zowel de oplossing als een veelbelovend thema voor beleggers. Feit 1: ieder jaar komen er zo’n 83 miljoen te voeden monden bij volgens de VN, terwijl de ruimte om voedsel te produceren krimpt, grondstoffen […]

(Eerder verschenen) Lees verder
BNP Paribas Asset Management

Europaboom: groeiaandelen hebben de X-factor

Europese aandelenbeleggers hebben weer reden tot glimlachen. De economie van de eurozone floreert. Bij de huidige Europaboom passen de smaakmakers op de beurs: groeiaandelen. Sterke economische groei, hogere bedrijfswinsten, een hausse aan fusies en overnames en consumenten en ondernemers die blaken van het vertrouwen. Het gaat goed met de Europese economie, die zich na omvangrijke […]

(Eerder verschenen) Lees verder
BNP Paribas Asset Management

Het blauwe goud is de belegging voor de toekomst

De  behoefte aan water neemt toe, terwijl de voorraad eindig is. Dat maakt van innovatieve bedrijven die de dreigende waterschaarste aanpakken interessante beleggingen. Is het blauwe goud de markt van de toekomst? Feit 1: 70% van het aardoppervlak is bedekt met water[1]. Slechts 2,5% daarvan is geschikt als drinkwater, waarvan twee derde poolijs is. Feit […]

(Eerder verschenen) Lees verder