Succesvol technologisch innoveren vraagt om een kortcyclische werkwijze en multidisciplinair samenwerken. Henk Vermeulen, Lead van de Capgemini Collaboration Zone (CoZone), ziet dagelijks hoe organisaties in compacte teams in korte sprints (of concrete korte termijn doelen) succesvol samenwerken.
Robots die je bij binnenkomst begroeten, 3D-printers die voorraden van onderdelen vervangen en inspecties van wegen met drones; het zijn slechts enkele voorbeelden van toegepaste innovaties uit opkomende technologieën.
Toepasbaarheid van technologie
Vermeulen: ‘Als bedrijf wil je competitief blijven. Technologie kan daaraan bijdragen, mist juist gekozen en toegepast. Blockchain en social robotics zijn twee nieuwe technologieën die veel aandacht krijgen. Maar er is veel meer beschikbaar. Vraag is altijd hoe deze of andere nieuwe technologieën je kunnen helpen om voor klanten nieuwe producten en diensten te ontwikkelen of in de organisatie processen te verbeteren.
‘Veel bedrijven doen dat in hun eigen innovatieruimte of hebben een integrale systematiek om risico’s overzichtelijk te houden. Andere bedrijven maken gebruik van ons innovatiehonk, de CoZone. Hier werken onze experts in wekelijkse sprints samen met onze klanten en technologiepartners. Met elkaar bekijken we of, en zo ja hoe nieuwe technologie relevant kan zijn voor jouw klanten, organisatie, medewerkers en processen. We bouwen kleine prototypes op basis waarvan we aantonen of iets gaat werken of niet.’
Effecten van technologie
‘Stel, nieuwe of meer technologie is voor jouw bedrijf relevant. Dan is de vervolgvraag zeker zo interessant: wat zijn de effecten voor medewerkers en bedrijfsprocessen als je nieuwe technologie of meer technologie inzet? Want hoe ga je bijvoorbeeld gebruik maken van big data of van de data die je dagelijks ontvangt uit jouw Internet of Things-toepassingen?
‘Het is technisch eenvoudig om je producten bijvoorbeeld te voorzien van een sensor die waarschuwt dat onderhoud nodig is. Maar dan moet je die data wel direct analyseren en moet je organisatie wel snel in actie komen, want anders levert die sensor voor de klant en jouzelf geen waarde.
‘Veranderingen in technologie en nieuwe toepassingen met daaruit voortkomende data hebben – in meer of mindere mate – altijd impact op bedrijfsprocessen. Vernieuwingsslagen kosten vaak veel tijd. Daarom is het belangrijk de cyclustijd van ontdekking tot toepassing snel en veilig te verkorten. In de CoZone genereren we in zes weken voldoende ervaringen om te weten of je op de goede weg zit. Anders gezegd: met een beperkt risico via de snelste route naar toegepaste innovatie met directe resultaten.’
Altijd succes
‘Veel organisaties vinden het lastig te kiezen: welke technologie is voor mijn bedrijf relevant en hoe? Mijn advies is niet te focussen op een probleem, want dan krijg je alleen een oplossing voor dat specifieke probleem. Als bedrijf wil je eigenlijk weten hoe je jouw proces met toevoegingen van nieuwe technologieën kunt versterken. Dat betekent durven kiezen voor radicale innovatie en accepteren dat dingen soms niet lukken. Daarom is een heldere begrenzing van zes weken zo belangrijk. Dan lopen de kosten niet in de miljoenen en is ook de constatering dat iets niet werkt een succes.
‘Uitgangspunt in de CoZone is te leren van elkaars successen, doorbraken én van elkaars doodlopende wegen. Elke maandag presenteren de teams in hele concrete termen hun doelen. Vrijdagmiddag stipt om twee uur slaat de gong en presenteren alle teams aan elkaar hun resultaten. Dat gaat over successen en missers, zowel in de technologie als in het groepsproces. Die ervaringen zijn van onschatbare waarde. We verkennen de mogelijkheden van de technologie en leren vooral ook veel dankzij het samenwerken van verschillende disciplines.’
Henk Vermeulen
Profiel: https://www.nl.capgemini.com/experts/applied-innovation/henk-vermeulen
Volgen:
- Twitter: @henkvermeulen
- LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/henkvermeulen/nl