Het Internet of Things produceert geweldig veel data. En dat wordt iedere dag meer. Femke de Jager, Vice-President Digital Manufactering Capgemini Consulting, ziet de industrie hard werken aan het optimaliseren van processen, verbeteren van dienstverlening en ontwikkelen van nieuwe businessmodellen.
‘Natuurlijk is het nog een zoektocht. Maar begin in ieder geval. Experimenteer, maak fouten, verbeter en ga door.’ Het Internet of Things ontwikkelt zich zo snel dankzij de enorme cyberfysieke wereld die we met elkaar hebben gecreëerd, stelt De Jager. ‘Tegen lage kosten maken we in de cloud vrijwel eindeloos data voor iedereen toegankelijk. Real time. Deze data kunnen we analyseren en combineren, waardoor er een schatkamer met nieuwe inzichten ontstaat.
‘Daarnaast zien we hardware en software steeds verder naar elkaar toegroeien. Kijk naar de smartphone en onze auto’s waarin steeds meer slimme software is ingebouwd. In de industrie zien we vergelijkbare ontwikkelingen. Een mooi voorbeeld vind ik de industriële metaalbewerkingmachines die door slimme software en bijgeleverde widgets zorgen voor optimale uitvoering en minder afval. Zo komen er steeds meer apparaten die smart worden.
‘Door combinatie van databronnen, zoals ook social media, vindt optimalisatie steeds vaker plaats over de grenzen van het individuele bedrijf. Dat is echt fundamenteel anders ten opzichte van bekende productieautomatisering. Daarom noemen we dit de vierde industriële revolutie.’
Voorspellen van gedrag en ontwikkelingen
‘Al deze data zijn uitstekende indicatoren om nog nauwkeuriger gedrag, koopgedrag, slijtagegedrag, marktbewegingen en ontwikkelingen te voorspellen. En de keten daarop in te richten. Aansprekende toepassingen zijn windmolens op zee waarop sensoren zijn aangebracht. Onderhoud gebeurt op basis van data-analyses en voorspelde conditie in plaats van tijdrovende fysieke controles.
‘Een interessante volgende stap is het toevoegen van gebruiksgegevens om hoge en lage pieken te voorspellen. Zo kunnen beheerders tijdig vraag en aanbod van energie op het netwerk afstemmen. Asfaltcondities kun je bepalen met drones die uiterst gedetailleerde beelden kunnen maken. Of door data-analyse van schokbrekers in auto’s op de weg. Een continue piek bij paaltje 37,3 op de A2 kan duiden op een gat in de weg.
‘Deze technieken maken het wegenonderhoud beter en goedkoper. Maar dan moet er nog wel wat gebeuren, zoals beeldherkenning en automatische notificaties van reparatieorders.’
Snelle winst
‘Het Internet of Things zit overal. Wacht niet, begin überhaupt, adviseer ik mijn klanten. Experimenteer, maak fouten, verbeter je en ga verder. Werk uiteraard wel binnen je strategische visie en bepaal hoe jouw bedrijf het verschil in de markt kan maken. De data zijn beschikbaar, er zijn volop mogelijkheden en dus ook kansen om je te onderscheiden: waar gaat het écht om?
‘Drie adviezen daarbij. Een: kijk over de grenzen van je bedrijf en sector, zie wat de relevante technologische ontwikkelingen kunnen zijn en laat je inspireren door succesvolle toepassingen in andere sectoren. Blockchain is een hot topic in finance en kan interessant zijn voor elke sector waar veel transacties plaatsvinden. Twee: let op de verbinding tussen business en IT. Kun je gezamenlijk de beoogde waarde realiseren? Drie: houd direct al rekening met de schaalbaarheid. Want kan de organisatie het aan? Als bijvoorbeeld je monteurs nog reactief werken zoals een brandweerorganisatie, dan is voorspellend onderhoud nog een stap te ver. Dan is het eerst nodig de onderhoudsfunctie zelf naar een hoger niveau te ontwikkelen.’
Femke de Jager
Profiel: https://nl.linkedin.com/in/femkedejager1/nl