Carrièrestap? Zo kies jij de perfecte werkgever

Een nieuwe stap in je carrière draagt bij aan de ontwikkeling van je talent. Door een andere uitdaging aan te gaan leer je weer nieuwe dingen. Voorwaarde is wel dat de werkgever je persoonlijke ontwikkeling stimuleert.

Waar moet je verder nog op letten tijdens de zoektocht naar je toekomstige werkgever?

Professionele ontwikkeling

Uit onderzoek[1] blijkt dat driekwart van de werknemers vindt dat ze zich niet optimaal ontwikkelen. Het is een absolute must dat de werkgever actief bijdraagt aan je professionele groei, zodat je kunt uitgroeien tot een expert op je eigen vakgebied. Bijvoorbeeld door een persoonlijk ontwikkelprogramma en vakinhoudelijke trainingen aan te bieden waarmee je je verder kunt specialiseren.

Wil je alles weten over nieuwe Europese privacywetgeving, innovatieve toepassingen van blockchaintechnologie of de circulaire economie? Of heb je altijd al een start-up willen oprichten? Je werkgever moet je de vrijheid geven om je professionele ontwikkeling zelf te sturen. Een goede werkgever is bereid om in je te investeren, omdat dat zich op termijn uitbetaalt.

Nog beter is het als je toekomstige werkgever een eigen opleidingsinstituut heeft. Zo bieden Deloitte en de Deloitte University een breed scala aan opleidingsmogelijkheden. Dat gaat van leiderschapsontwikkeltrajecten tot opleidingen in business development en functioneel en sectorspecifiek leren.

Uitdagend & gevarieerd werk

Het werk moet afwisselend zijn, zodat je dagelijks kunt leren. ‘Learning on the job’ is veel effectiever dan het volgen van losse trainingen en opleidingen. De opdrachten waar je aan werkt en de feedback die je ontvangt, zijn goed voor 90 procent van wat je leert. De overige 10 procent komt binnen via trainingen en opleidingen.

Het is daarom cruciaal dat je in je werk regelmatig uit je comfortzone wordt gehaald. Elke dag iets nieuws leren, helpt je om expert in je vakgebied te worden. Dat kan alleen als je werkgever je continu prikkelt met nieuwe projecten en flexibel omgaat met functies, rollen en taken. Als professional moet je constant openstaan voor nieuwe uitdagingen en bereid zijn om een nieuwe weg in te slaan.

Voor ‘learning on the job’ is het bovendien goed als je veel op projectbasis werkt bij een organisatie die innovatieve diensten/ producten aanbiedt. Je hebt dan continu nieuwe, uitdagende klussen om je tanden in te zetten. Nog een voordeel is dat je in elk project samenwerkt met verschillende collega’s, relaties en andere professionals.

Positieve impact

Als millennial behoor je tot een generatie waar werkgevers rekening mee moeten houden. Volgens schattingen[2] zijn millennials in 2025 goed voor zo’n driekwart van de totale beroepsbevolking. Werkgevers doen er goed aan om tegemoet te komen aan jouw behoeften als millennial. Eén daarvan is dat je met je werk een positieve impact wilt hebben op klanten, de samenleving en de wereld.

Deloitte voert jaarlijks een groot internationaal onderzoek[3] uit naar de wensen en voorkeuren van millennials. Daaruit blijkt dat zij hun werk als het belangrijkste instrument zien om impact te maken, met name op ‘goede doelen’ op lokaal niveau. Ook blijven millennials over het algemeen langer bij een werkgever die sociaal betrokken is, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en bestrijding van werkloosheid.

Kies een werkgever waar je echt een verschil kunt maken. Waar werknemers de ruimte krijgen om een positieve impact te hebben. Bij Deloitte kun je bijvoorbeeld concrete adviezen geven voor het verhogen van de veiligheid met behulp van blockchaintechnologie of het realiseren van energiebesparingen door de inzet van kunstmatige intelligentie.

Mogelijkheid tot leiderschap

Een goede werkgever biedt je de mogelijkheid om ervaring op te doen in een leidinggevende functie, bijvoorbeeld als projectleider. Ook is het cruciaal dat er een duidelijk personeels- en opvolgingsbeleid is, waarbij vacatures voor managementfuncties zoveel mogelijk intern worden opgevuld.

Modern leiderschap vraagt om een uitgebalanceerde skillset. Je moet bijvoorbeeld kunnen delegeren, processen bewaken, feedback geven en werknemers enthousiasmeren. Een goede werkgever geeft je de kans om dit in de praktijk te leren of reikt in ieder geval handvatten aan in de vorm van cursussen, zoals het Development Program van Deloitte voor effectief leiderschap.

Open, collegiale werkomgeving

Tot nu toe zijn hebben we vooral werkinhoudelijke aspecten besproken. Minstens zo belangrijk is de bedrijfscultuur. Hoe zijn de hiërarchische verhoudingen? Moet je constant verantwoording afleggen? Of heb je voldoende zelfstandigheid en mag je veel thuiswerken? Dit heeft allerlei voordelen, zoals een hogere productiviteit en een betere balans tussen je werk en privéleven.

Last but not least: collega’s. Interessant werk wordt alleen maar leuker als je op een prettige manier omgaat met je collega’s. De werkgever moet dit faciliteren door een positieve sfeer te bewaken waarin mensen elkaar respectvol behandelen. Waar diversiteit wordt omarmd en wangedrag niet wordt getolereerd, zodat jij en je collega’s het beste uit jezelf kunnen halen.

[1]          http://www.thelearningwave.com/survey-shows-employees-want-more-workplace-training/

[2]          https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2016/06/Brookings_Winogradfinal.pdf

[3]          https://www2.deloitte.com/global/en/pages/about-deloitte/articles/millennial-survey-press-release.html

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Deloitte.

 

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.