Beleggen op de financiële markten is complex en de potentiële gevaren voor beleggers zijn talrijk. Daarom noemt Ken Fisher, oprichter en Co-Chief Investment Officer van Fisher Investments, de aandelenmarkt ook wel “De Grote Vernederaar”. Wanneer u als langetermijnbelegger veelvoorkomende beleggingsfouten begrijpt en kunt vermijden, bent u beter in staat om uw financiële langetermijndoelstellingen te bereiken. In dit artikel bespreekt Fisher Investments Nederland acht veelvoorkomende beleggingsfouten en hoe u ze kunt vermijden.
-
Fout: uw beleggingsbeslissingen laten beïnvloeden door emoties
Sterke marktschommelingen kunnen ertoe leiden dat beleggers portefeuillewijzigingen doorvoeren op basis van emoties, zoals angst of hebzucht. Als u uw beleggingsbeslissingen laat leiden door emoties, kan dit resulteren in een strategie die samenhang en discipline mist, wat uw financiële langetermijndoelstellingen in gevaar kan brengen. Als u bijvoorbeeld een langetermijnbelegger bent die groei nodig heeft om uw financiële doelstellingen te bereiken, kan het verkopen van aandelen na een scherpe marktdaling betekenen dat u een definitief verlies incasseert en het potentiële herstel misloopt. Als de markt opveert terwijl u niet belegd bent, kan dat tot enorme opportuniteitskosten leiden! Uw eigen gevoelens kunnen bedrieglijk en contraproductief zijn bij beleggen. Als u een lange beleggingshorizon (hoelang uw portefeuille mee moet gaan) hebt, is het belangrijk om een langetermijnvisie in gedachten te houden. Geduld en discipline kunnen tijdens turbulente marktperiodes zeer belangrijke factoren zijn.
-
Fout: vertrouwen stellen in de vuistregels van de sector
Mensen hebben de neiging om al lang bestaande praktijken in de sector te vertrouwen. Vertrouwen stellen in vuistregels kan misschien nuttig zijn voor andere aspecten van uw persoonlijke en professionele leven, maar vuistregels voor beleggers zijn vaak te algemeen voor uw portefeuille en houden geen rekening met uw individuele doelstellingen en persoonlijke situatie. Sommige vermogensbeheerders suggereren bijvoorbeeld dat uw leeftijd de enige bepalende factor zou moeten zijn voor uw aandelenallocatie, zoals de vuistregel “trek uw leeftijd af van het getal 100 om te weten wat uw optimale aandelenallocatie is.” Dit soort regels gaat echter volledig voorbij aan het feit dat twee personen met dezelfde leeftijd een totaal verschillende beleggingshorizon, persoonlijke situatie en financiële doelstelling kunnen hebben! In plaats van te vertrouwen op al te algemene regels, is het verstandig om uw portefeuillestrategie voor de lange termijn aan te passen aan uw eigen criteria.
-
Fout: In uw portefeuillestrategie geen rekening houden met uw beleggingsdoelstellingen
Sommige beleggers nemen nooit de tijd om hun beleggingsdoelstellingen op lange termijn vast te stellen en slagen er niet in de juiste portefeuillestrategieën voor zichzelf te ontwikkelen. Beleggers maken vaak de fout om de kortetermijnvolatiliteit van aandelen helemaal te willen vermijden, ook al hebben ze het groeipotentieel van aandelen op lange termijn nodig om hun financiële langetermijndoelstellingen te halen. Hoewel het misschien veilig en verstandig lijkt om te kiezen voor een langetermijnstrategie met lage groei, kan u daardoor het risico vergroten dat u uw beleggingsdoelstellingen op lange termijn niet haalt. Een optimale portefeuillestrategie houdt rekening met factoren zoals uw persoonlijke situatie, gezondheid, cashflowbehoeften en financiële langetermijndoelstellingen.
-
Fout: de sluipende invloed van inflatie negeren
Wanneer u geld voor uw pensioen belegt, moet u het langetermijneffect van inflatie niet onderschatten, zelfs niet tijdens een langdurige periode van lage inflatie. Een minimale stijging van de inflatie kan op lange termijn toch een aanzienlijke invloed hebben op de koopkracht van uw portefeuille. Uw eigen persoonlijke inflatiepercentage kan ook veel hoger zijn dan het gemiddelde, als u meer uitgeeft aan goederen en diensten met een hoge inflatie. Over lange periodes kan inflatie leiden tot een geleidelijke daling van de koopkracht en van invloed zijn op uw levensstandaard. Zorg ervoor dat uw pensioenplan gelijke tred kan houden met de stijgende kosten en onderschat het sluipende effect van inflatie niet.
-
Fout: slechts in enkele effecten beleggen
Als u een portefeuille opbouwt die gericht is op slechts enkele bedrijven in dezelfde sector of hetzelfde land, verhoogt u mogelijk het concentratierisico. Dus als er iets misgaat in de categorie waarin u uw beleggingen hebt geconcentreerd, kan dat enorme gevolgen hebben voor uw portefeuille in vergelijking met een meer gediversifieerde benadering. U moet overwegen uw beleggingen te spreiden over meerdere bedrijven, landen en sectoren om het risico te beperken en de kans te vergroten dat u uw financiële langetermijndoelstellingen haalt.
-
Fout: inkomsten en cashflow over een kam scheren
Iets wat sommige beleggers niet weten, is dat er een belangrijk verschil is tussen inkomsten en cashflow. Cashflow verwijst naar het geld dat u opneemt uit uw beleggingsportefeuille. Inkomsten, oftewel het geld dat wordt uitbetaald door uw beleggingen, zoals dividenden en rente, maken deel uit van die cashflow. Als u cashflow wilt creëren om de kosten van uw levensonderhoud te dekken, hoeft u niet per se alleen maar te beleggen in effecten die inkomsten genereren, zoals aandelen met een hoog dividend en vastrentende effecten, om uw uitgaven te dekken. Als u alleen belegt in aandelen die dividend uitkeren of in vastrentende effecten, kan u daarmee uw portefeuille te veel toespitsen op bepaalde soorten aandelen, of een activamix samenstellen die niet strookt met uw financiële doelstellingen. Afhankelijk van uw situatie kunt u overwegen cashflow te genereren door op strategische wijze effecten te verkopen en de opbrengst op te nemen – oftewel het creëren van ‘eigenkweek-dividenden’, zoals Fisher Investments Nederland het noemt. Door te focussen op het totaalrendement (kapitaalgroei plus inkomen) kunt u een efficiëntere cashflowstrategie voor uw pensioen ontwikkelen.
-
Fout: een te korte beleggingshorizon hanteren
Vaak onderschatten beleggers hun eigen levensverwachting en hanteren dan een te korte beleggingshorizon (hoelang hun portefeuille moet meegaan). Gezien de voortdurende vooruitgang in de geneeskunde en de gezondheidswetenschappen, kan het verstandig zijn om een langere beleggingshorizon te hanteren. Als u niet ver genoeg vooruit denkt, komt u misschien te vroeg zonder geld te zitten, waardoor u, uw echtgenoot of andere personen die financieel van u afhankelijk zijn, in een moeilijke situatie terechtkomen.
-
Fout: buitenlandse aandelenmarkten negeren
De aandelenmarkt van Nederland vertegenwoordigt slechts een klein percentage van alle wereldwijde aandelen. U voegt extra risico aan uw portefeuille toe als u deze alleen blootstelt aan de macro-economische en politieke situatie van uw thuisland. Door te beleggen in veel verschillende landen vergroot u daarentegen de potentiële groeimogelijkheden en verkleint u het risico dat uw beleggingen enorm in waarde dalen als gevolg van een nieuwe wet, een natuurramp, een regionaal conflict of een ander probleem in uw thuisland.
Hoe u beleggingsfouten kunt voorkomen
Financiële voorlichting en planning zijn essentieel om beleggingsfouten te voorkomen. U kunt online educatief materiaal vinden of samenwerken met een beleggingsprofessional die u kan helpen in turbulente tijden. Over het algemeen kunt u veel van deze klassieke beleggingsfouten voorkomen door financiële langetermijndoelstellingen vast te stellen, uw portefeuillestrategie af te stemmen op uw persoonlijke situatie en op gedisciplineerde wijze vast te houden aan die strategie, d.w.z. niet zwichten voor de verleiding om beleggingsbeslissingen te nemen op basis van emoties, zoals angst en hebzucht. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, zelfs voor ervaren beleggers.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.