Er zijn talloze manieren om aandelen te classificeren, onder meer naar sector, land of regio. Een andere nuttige manier gaat uit van het onderscheid tussen twee beleggingsstijlen: waardegericht en groeigericht.
Vanuit een wereldwijde top-down benadering (dat wil zeggen uitgaande van brede activaklassen voordat afzonderlijke aandelen worden geselecteerd) kan het zinvol zijn om te kijken welke sectoren, landen en regio’s kenmerken hebben van waarde en groei om te bepalen welke weging eraan moet worden toegekend in uw portefeuille.
Allereerst: wat is waarde- en groeigericht beleggen? Hoewel de criteria verschillen, zien we dat waardegerichte beleggers zoeken naar koopjes op de aandelenmarkt die naar waarderingsmaatstaven aantrekkelijk geprijsd zijn – door bijvoorbeeld de koers af te zetten tegen de bedrijfswinst per aandeel, het dividend of de omzet. Groeigerichte beleggers daarentegen schenken nauwelijks aandacht aan waarderingen en richten zich op bedrijven waarvan de omzet of winst naar verwachting sneller zal groeien dan de bredere markt.
Maar de twee stijlen hebben ook fundamentelere kenmerken. Waardeaandelen zijn vaak conjunctuurgevoelig en dragen meer schuld, waardoor hun rendement in hoge mate bepaald wordt door de bredere economische vooruitzichten. Dergelijke bedrijven proberen daarnaast aandeelhouders te belonen door winst aan hen uit te keren in de vorm van dividenden, in plaats van deze te herinvesteren in de groei van het bedrijf. Onze ervaring is dat beleggers doorgaans van mening zijn dat groeibedrijven profiteren van winst- of omzetgroeifactoren die minder gevoelig zijn voor economische omstandigheden – hun groei hangt niet primair af van de economische cyclus, maar meer van duurzame trends binnen de economie en de samenleving. Hieronder vallen zaken als de opkomst van e-commerce of de externe opslag van bedrijfsgegevens in hightech datacenters. Ook worden ze vaak gekenmerkt door een sterk productassortiment, hogere winstmarges en een toenemend marktaandeel dankzij innovatie op de gebieden waarin ze actief zijn.
Waarde- en groeigerichte bedrijven zijn veelal te vinden in bepaalde sectoren. Waardeaandelen concentreren zich van oudsher in de financiële sector, de industrie en energie. Informatietechnologie en gezondheidszorg hebben vaak een groeiprofiel. Maar dit is niet duidelijk afgebakend. Zo omvat de sector communicatiediensten het waardegerichte segment gediversifieerde telecommunicatie, met daarin tal van telefoonmaatschappijen. Maar de sector omvat tevens het segment internetmedia & -diensten, dat bestaat uit groeigerichte zoekmachines en socialmediabedrijven, die tot voor kort werden aangemerkt als technologieaandelen. En wat te denken van de sector duurzame consumptiegoederen. De meeste aandelen in deze sector zijn conjunctuurgevoelig en worden uitgegeven door cyclische bedrijven. Maar het grootste segment is e-commerce, dat een uitgesproken groeiprofiel heeft.
Om te zien hoe u deze waarde- en groeigerichte beleggingsbenadering kunt toepassen, richten we onze blik op Europa. Zoals blijkt uit het voorbeeld hieronder, is het grootste verschil tussen de MSCI Europe Index en de MSCI World Index dat eerstgenoemde een relatief gebrek aan informatietechnologie heeft. De weging van Europese technologieaandelen in de index, als percentage van de marktkapitalisatie, bedraagt bijna een derde van de technologieweging in de World Index. De Europese sector communicatiediensten vertegenwoordigt daarnaast nog niet de helft van de weging in de World Index. De weging helt bovendien over naar gediversifieerde telecommunicatiebedrijven, een waardegericht segment. Ook bevat de MSCI Europe een veel groter percentage financiële instellingen, industriële ondernemingen en energiebedrijven.
Figuur: Sectorwegingen van MSCI Europe en World Index
Bron: FactSet, situatie op 06/08/2020. Marktkapitalisatie van elke sector gedeeld door de marktkapitalisatie van de betreffende index, weergegeven als percentage.
Kortom: Europa helt zwaar over naar waarde. Het is derhalve zaak voor beleggers om te weten wanneer waarde- en groeiaandelen in trek zijn, zodat ze kunnen bepalen hoe groot de weging van Europa in hun wereldwijde portefeuilles moet zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat waardeaandelen vaak – maar niet altijd – beter presteren aan het begin van een bullmarkt (een langdurige periode van stijgende aandelenmarkten). Hiervoor zijn twee redenen aan te voeren. Allereerst, op het dieptepunt van een bearmarkt – een door fundamentals veroorzaakte daling van de aandelenmarkt met meer dan 20% – zijn veel beleggers bang dat waardegerichte bedrijven de kenmerkende neergang van de economische activiteit (bekend als een recessie) waaraan bearmarkten vaak voorafgaan, niet zullen overleven. Tijdens de paniek die veelal ontstaat op het dieptepunt van bearmarkten wordt het sentiment doorgaans overdreven pessimistisch, en zijn aandelen in waardegerichte bedrijven bijzonder laag gewaardeerd. Deze paniek dwingt markten ertoe om uitermate negatieve verwachtingen in te prijzen. We zien dat bullmarkten veelal van start gaan wanneer zich signalen aandienen dat de werkelijkheid minder erg zal zijn dan gevreesd. Een typisch kenmerk van recessies en bearmarkten is dat veel kleinere, waardegerichte bedrijven moeite hebben geld te lenen, doordat banken en kredietverstrekkers bang zijn dat ze deze niet kunnen aflossen. Maar naarmate de paniek wegebt, komt de kredietverlening weer op gang, wat het voortbestaan van deze bedrijven veilig stelt. We denken dat dit een rol speelt bij het feit dat waardeaandelen in een vroeg stadium voorop lopen.
Beleggen in groeiaandelen verdient doorgaans de voorkeur wanneer bullmarkten hun latere fasen ingaan – wanneer aandelen die beleggers eerder in de bearmarkt links lieten liggen, beginnen te renderen. Deze beleggingsstijl houdt aan naarmate meer beleggers die de duurzaamheid van de economische groei in twijfel trekken, de voorkeur geven aan bedrijven die hebben laten zien dat ze kunnen groeien en winst kunnen maken, in goede en slechte tijden.
Dit jaar gingen groeiaandelen aan kop voor, tijdens en na de marktdaling die in februari begon.[i] Dit is weliswaar ongebruikelijk, maar ook begrijpelijk gezien de unieke omstandigheden in 2020. Naar ons idee liggen de abrupte lockdowns als gevolg van het coronavirus ten grondslag aan de bearmarkt die in een recordtempo tot stand kwam.[ii] Waardegerichte beleggers hebben altijd vastgehouden aan waardeaandelen, hetgeen normaliter pas het geval is als de bearmarkt verder gevorderd is. De markten herstelden zich eind maart, toen de slechtste economische cijfers nog gepubliceerd moesten worden.[iii] Doordat de kans op een klassieke recessie steeds reëler wordt, zouden waardeaandelen kunnen dalen tot een niveau dat ver onder het door de werkelijkheid gerechtvaardigde niveau ligt. Dat kan een omwenteling teweegbrengen. We denken echter niet dat de huidige omstandigheden pleiten voor een dergelijk scenario. Een wereldwijd economisch herstel lijkt ons meer voor de hand te liggen nu landen hun economieën geleidelijk weer op gang brengen – zelfs nu het aantal COVID-19-besmettingsgevallen her en der toeneemt.
Weten waar we ons ongeveer bevinden in de economische cyclus – en wanneer deze de voorkeur geeft aan waarde- en groeiaandelen – kan u dan ook helpen om portefeuillebeslissingen te nemen per sector, land en regio.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet, situatie op 12/08/2020. Gebaseerd op het rendement met netto-dividenden van de MSCI World Value Index en de MSCI World Growth Index, 31/12/2019 – 11/08/2020.
[ii] Ibid. Gebaseerd op het rendement van de MSCI World-index met nettodividenden, 31/12/1969 – 23/03/2020.
[iii] Ibid. Gebaseerd op het rendement van de MSCI World Index met netto-dividenden, 23/03/2020 – 11/08/2020.