Als u uw portefeuille onder de loep neemt, bent u dan trots op de aandelen die fors zijn gestegen? Bent u gefixeerd op de grootste achterblijvers en stelt u zich voor hoe hoog uw rendement zou zijn als die niet in uw portefeuille zouden zitten? Bij Fisher Investments Nederland weten we uit ervaring dat veel beleggers dat doen. Maar door gefixeerd te zijn op de effecten die het best of het slechtst presteren, dreigt datgene naar de achtergrond te verdwijnen wat volgens ons onderzoek belangrijker is: het totaalbeeld van uw portefeuille.
Misschien is de neiging om alleen maar op de toppers en de grootste achterblijvers te letten niet meer dan natuurlijk. Een bijzonder hoog of laag rendement valt immers meteen op en brengt vaak emoties teweeg. Onze ervaring wijst uit dat beleggers dan vaak het gevoel hebben dat ze iets moeten doen – ofwel zwakke aandelen verkopen ofwel meer geld beleggen in de goed presterende aandelen.
Dat brengt een aantal problemen met zich mee. Ten eerste zijn dergelijke beslissingen gebaseerd op het rendement uit het verleden – dat niets zegt over de koersontwikkeling van aandelen in de toekomst. Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de markten niet als reeks zijn gecorreleerd. Dat wil zeggen dat de koers van gisteren geen invloed heeft op die van vandaag of morgen. Als een aandeel het onlangs goed of slecht heeft gedaan, betekent dat niet per se dat het in de toekomst óók goed dan wel slecht zal presteren. Dat wordt bepaald door andere factoren. De belangrijkste daarvan is hoogstwaarschijnlijk de mate waarin de fundamentals van een bedrijf, sector of land overeenkomen met de verwachtingen van beleggers.
Maar een dergelijke tunnelvisie brengt nog andere problemen met zich mee. Fisher Investments Nederland is van mening dat geen enkel aandeel zo’n grote weging in uw portefeuille mag hebben dat het een significante impact krijgt op uw totale rendement. Het bedrijf met de grootste marktkapitalisatie (de actuele koers vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen) is de Amerikaanse tech-reus Apple: EUR 1,76 biljoen.[i] Toch is dat maar 4,3% van de totale marktkapitalisatie van alle ontwikkelde landen in de wereld.[ii] Er is niets op tegen om een iets hoger percentage aan te houden als u optimistisch bent over de vooruitzichten van het bedrijf, maar het is niet verstandig om uw positie zo ver op te schroeven dat uw portefeuille uit evenwicht wordt gebracht.
Een goed gediversifieerde portefeuille moet uit voldoende aandelen bestaan om uw vermogen te spreiden over het grootste deel van de, zo niet alle, elf sectoren van de wereldwijde aandelenmarkten. Binnen grotere sectoren, zoals IT of financiële dienstverlening, zou het verstandig zijn om in meer dan één bedrijf te beleggen om zo het risico verkleinen wanneer er iets misgaat met een specifiek bedrijf.
Het ideale resultaat is een portefeuille die bestaat uit een paar ‘hoogvliegers’, een bulk die rond het niveau van de sector of de wereldwijde aandelenmarkten presteert en een paar achterblijvers. Het belangrijkste – en dat ligt waarschijnlijk voor de hand – is de bulk. Kijk hoe het hoofdbestanddeel van uw portefeuille presteert in plaats van op de uitschieters te letten. Stel uzelf de volgende vragen:
- Presteren uw aandelen grotendeels hetzelfde als de wereldwijde markten?
- Zo niet, komt dat dan omdat uw portefeuille rond bepaalde sectoren is opgebouwd? Dat kan wijzen op een verhoogd risico, waar u misschien iets aan moet doen.
- Komt het rendement daarvan in grote lijnen overeen met hun sector? In onze optiek zou dat voor de meeste aandelen wel zo moeten zijn.
Dit laatste punt geldt ook voor de best en slechtst presterende aandelen. Als u een aandeel bezit dat enorm stijgt terwijl de rest van die sector zwak presteert, lijkt het ons nuttig om te bedenken of dat bedrijf wel echt op de belangrijkste drijfveren van die sector reageert. Zo niet, zou daar een alarmbelletje moeten gaan rinkelen – zelfs als het gaat om een positief rendementsverschil.
Langetermijnbeleggen is volgens ons geen kwestie van zoeken naar aandelen die binnenkort misschien omhoog schieten. Dat heeft meer weg van speculeren. Langetermijnbeleggen houdt in dat je lang genoeg meedeelt in het langetermijnrendement van de markten om je vermogen te doen groeien. Om tot die uitkomst te komen, is een gediversifieerde portefeuille onmisbaar – het rendement van één enkel bedrijf mag hierop geen doorslaggevende impact hebben.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet, situatie op 16/11/2020. Marktkapitalisatie Apple op 13/11/2020.
[ii] Ibid. Aandeel van Apple in de marktkapitalisatie van de MSCI World Index op 13/11/2020.