Leeftijd is maar een getal. Hoewel het zeker geen onbetekenend getal is, is het niet de enige factor om rekening mee te houden bij beslissingen over uw assetallocatie. Assetallocatie is de mix van aandelen, vastrentende effecten, contanten en andere effecten waaruit uw beleggingsportefeuille is opgebouwd. Het selecteren van een passende assetallocatie voor uw portefeuille is een belangrijke beslissing en iedere beleggingsbeheerder, financieel deskundige of particuliere belegger kan daar zijn eigen methode voor hebben. Een veelgebruikte methode is gebaseerd op de leeftijd van de belegger. Sommigen stellen voor uw huidige leeftijd van een ander getal (zoals honderd) af te trekken om te bepalen welk percentage van uw portefeuille uit aandelen zou moeten bestaan. Anderen beweren simpelweg dat iemand van 65 een bepaald bedrag in aandelen zou moeten hebben en iemand van 75 weer een ander bedrag, enzovoort.
Wij zijn echter van mening dat dergelijke eenvoudige vuistregels niet optimaal zijn afgestemd op uw beleggingsdoelstellingen. Het is voor een financieel deskundige natuurlijk eenvoudiger om een advies uitsluitend te baseren op één simpele factor – leeftijd – maar is dat wel de juiste aanpak? Is de weg van de minste weerstand ook de beste om te bepalen welke assetallocatie aansluit op uw pensioenbehoeften? Als voorbeeld nemen we twee personen die precies dezelfde leeftijd hebben en precies hetzelfde bedrag voor hun pensioen hebben gespaard.
Jan en Robert zijn allebei 65 jaar en hun portefeuilles hebben dezelfde waarde. Jan is weduwnaar en heeft een zoon van in de dertig. Zijn zoon is financieel onafhankelijk. Hij heeft geen financiële ondersteuning van Jan meer nodig en verwacht die ook in de toekomst niet nodig te hebben. De ouders van Jan zijn voor hun tachtigste overleden. Jan heeft zelf twee hartaanvallen gehad. Jan heeft zijn vermogen nodig als primaire bron van inkomsten tijdens zijn pensioen, maar hoeft in zijn planning nauwelijks rekening te houden met een eventuele nalatenschap.
Robert is getrouwd en zijn vrouw is tien jaar jonger dan hij. Robert en zijn vrouw hebben twee kinderen, die beide regelmatig financiële ondersteuning van Robert krijgen. Robert heeft naast zijn beleggingsportefeuille diverse bronnen van inkomsten en hij is van plan deze tijdens zijn pensioen aan te spreken. De ouders van Robert zijn pas na hun negentigste overleden en zelf heeft hij geen ernstige gezondheidsproblemen. Robert wil graag dat hijzelf en zijn vrouw – en zijn kinderen, mocht dat nodig blijken – tijdens hun hele pensioen inkomsten ontvangen uit zijn portefeuille, ook als hij komt te overlijden.
Deze twee beleggers zijn even oud, hebben evenveel gespaard voor hun pensioen, maar hun persoonlijke omstandigheden verschillen aanzienlijk. Zouden Jan en Robert er echt verstandig aan doen om voor dezelfde beleggingsportefeuille te kiezen? Ze willen dat hun geld verschillende dingen voor hen doet. Hun levensverwachting en gezinssituatie verschillen duidelijk van elkaar en ze hebben verschillende financiële doelstellingen. Toch is de situatie van beide mannen niet ongewoon. Veel mensen verkeren misschien in een situatie die vergelijkbaar is met die van Jan of Robert, een combinatie van beide of een geheel unieke situatie!
Dus is leeftijd nou echt het belangrijkste van alles? Leeftijd kan zeker een rol spelen, maar we denken niet dat het de enige of belangrijkste factor is.
Welke oplossing is dan beter? We denken dat u bij het kiezen van een assetallocatie meer oog zou moeten hebben voor uw situatie als geheel. Denk na over wat uw portefeuille tijdens uw pensioen eigenlijk voor u moet gaan betekenen. Drie belangrijke zaken waarover u moet nadenken zijn uw beleggingshorizon, uw rendementsverwachtingen en uw kasstroombehoeften.
Uw beleggingshorizon is hoelang uw vermogen moet meegaan. Sommige beleggers denken ten onrechte dat deze factor direct afhangt van hun leeftijd. Uw beleggingshorizon is echter niet hetzelfde als uw huidige leeftijd of uw geplande pensioenleeftijd, maar is het tijdsbestek waarin u uw vermogen nodig hebt om in uw behoeften te voorzien, en mogelijk ook in die van een jongere partner of uw nabestaanden. Uw huidige leeftijd kan daarbij een rol spelen, maar u moet ook rekening houden met uw levensverwachting – gebaseerd op uw gezondheid, de leeftijd die uw ouders hebben bereikt en de algemene stijging van de levensverwachting als gevolg van de medische vooruitgang. Als uw partner of de nabestaanden die u wilt ondersteunen jonger zijn dan u, zult u ook rekening moeten houden met het aantal jaren dat zij uw portefeuille nodig zullen hebben. U kunt een beleggingshorizon hebben van 5, 10, 20 of 30 jaar, of zelfs langer! Dat is belangrijk om voor uw persoonlijke situatie mee te wegen.
Uw rendementsverwachtingen hangen ook samen met uw persoonlijke behoeften. Sommige beleggers willen puur en alleen vermogensbehoud – ze willen hun vermogen handhaven en geen risico nemen, ook als dat betekent dat ze geen groei realiseren om de inflatie te compenseren of om doelstellingen op lange termijn te bereiken. Maar veel beleggers hebben groei nodig, om later tijdens hun pensioen over contanten te kunnen beschikken, om de inflatie te compenseren, of misschien om hun portefeuille te laten aangroeien tot een bepaald bedrag dat ze willen nalaten aan begunstigden of liefdadigheidsinstellingen. Denk erover na hoeveel groei uw portefeuille moet genereren om aan uw behoeften te voldoen.
Tot slot is uw behoefte aan contanten ook een belangrijke factor. Bent u van plan uw beleggingen te gebruiken om noodzakelijke kosten voor levensonderhoud te dekken? Dat geldt voor de meeste gepensioneerden! Welk bedrag moet uw portefeuille kunnen dekken? Bent u van plan uw beleggingen te gebruiken om in uw dagelijkse behoeften te voorzien, of is uw portefeuille slechts een bron van aanvullende inkomsten? En ook als u helemaal niet van plan bent om tijdens uw pensioen uw beleggingen te gebruiken voor kasstromen, is dat een belangrijk gegeven.
Na deze factoren in overweging te hebben genomen, zou u een duidelijker beeld moeten hebben van de behoeften waarin uw portefeuille moet voorzien en de manier waarop u de positionering van uw assetallocatie daarop kunt afstemmen. De keuze van een assetallocatie is een belangrijke beslissing. Een verkeerde assetallocatie of een wijziging daarin kan gevolgen hebben die lastig of zelfs helemaal niet kunnen worden bijgestuurd. In het algemeen kunnen we stellen dat leeftijd een rol kan spelen bij het bepalen van uw beleggingshorizon, maar dat het waarschijnlijk maar één stukje van de puzzel is.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten. Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg (onder het nummer: B228486) die ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“Fisher Investments Europe”). Fisher Investments Europe is gereguleerd door de CSSF. Het geregistreerde adres van Fisher Investments Europe is: K2 Building, Troisième étage, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg.
Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen. Meer specifiek zal de voorbereiding van rapporten met betrekking tot de geschiktheid van de beleggingen gedeeltelijk uitgevoerd worden door Fisher Investments Europe Limited, handelend onder de naam Fisher Investments UK (“Fisher Investments UK”), en zal de dagelijkse besluitvorming over de portefeuillestrategie uitgevoerd worden door Fisher Asset Management, LLC, handelend onder de naam Fisher Investments (“Fisher Investments”). Portefeuillehandelingen kunnen worden verricht door Fisher Investments Europe, Fisher Investments UK of andere gelieerde ondernemingen.
Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.