Omdat er wereldwijd meer dan 55.000 beursgenoteerde bedrijven zijn[i], hanteren veel beleggers methodes om aandelenmarkten onder te verdelen in overzichtelijke categorieën. Sommigen kijken naar marktkapitalisatie – de grootte van een bedrijf – en richten zich alleen op kleine of grote bedrijven. Anderen focussen op specifieke landen, regio’s of sectoren.
Weer een andere benadering is om bedrijven onder te verdelen in de categorieën ‘groei’ en ‘waarde’. Groeiaandelen hebben het grootste deel van het afgelopen decennium overduidelijk beter gepresteerd dan waardeaandelen, waardoor sommigen zich afvragen of beleggen in waardeaandelen wel zin heeft. We zullen echter laten zien dat de kopposities op de aandelenmarkt in de loop der tijd rouleren. Het overmatig concentreren van uw portefeuille binnen één categorie brengt dus risico’s met zich mee. In dit artikel licht Fisher Investments Nederland deze twee beleggingsstijlen toe en komen hun belangrijkste kenmerken aan de orde. Verder delen we onze vooruitzichten voor de komende periode.
Definitie van groei- en waardeaandelen
Het is om te beginnen belangrijk de verschillen tussen groei- en waardeaandelen te begrijpen. Groeiaandelen zijn aandelen in beursgenoteerde bedrijven die meestal tegen hogere waarderingen worden verhandeld en een hogere omzetgroei hebben dan de bredere economie. Waardeaandelen daarentegen hebben meestal lagere groeicijfers en worden verhandeld tegen koersen die onder hun reële waarde liggen. Hoewel er een grijs gebied tussen deze categorieën kan bestaan, geeft Figuur 1 een overzicht van enkele andere belangrijke kenmerken die Fisher Investments Nederland in de loop der jaren heeft beoordeeld:
Figuur 1: De basiskenmerken van groei- en waardeaandelen
Bron: De onderzoeksafdeling van Fisher Investments.
Groei- en waardeaandelen zijn te vinden bij bedrijven in alle groottes en sectoren. Maar sommige sectoren bevatten doorgaans meer groeiaandelen, zoals informatietechnologie en communicatiediensten, terwijl andere sectoren zich meer lenen voor waardeaandelen, zoals industrie en financiële instellingen.
Wanneer presteren groei- en waardeaandelen beter?
Fisher Investments Nederland weet dat het nauwkeurig voorspellen van leiderschapsrotaties lastig kan zijn. Zoals Figuur 2 laat zien, wisselt de populariteit van beleggingsstijlen in de loop der tijd en worden ze sterk beïnvloed door wat er gebeurt met de marktcyclus en het bredere economisch klimaat.
Figuur 2: Geen enkele stijl is altijd de beste
Bron: FactSet, per 14-08-2024. MSCI World Large Cap Growth, Mid Cap Growth, Small Cap Growth, Large Cap Value, Mid Cap Value en Small Cap Value Total Return Indexen van 31-12-2003 – 31-12-2023. Alle rendementen zijn uitgedrukt in USD en inclusief bruto-dividend. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.
Groeiaandelen presteren doorgaans beter tijdens perioden van trage economische groei, omdat beleggers bereid zijn een hogere prijs te betalen voor groei binnen de economie. Als de economie daarentegen aantrekt en de economische expansie al groot is, geven beleggers vaak de voorkeur aan ‘goedkopere’ waardeaandelen in plaats van de hoger geprijsde groeiaandelen.
Historisch gezien presteerden waardeaandelen slechter gedurende marktdalingen of bearmarkten, volgens de bevindingen van Fisher Investments Nederland. Zoals hierboven vermeld, zijn waardegerichte bedrijven vaak afhankelijker van schuldfinanciering en hebben ze doorgaans een zwakkere balans dan groeibedrijven. In economisch slechte tijden worden de kredietvoorwaarden strenger en daalt de omzet, wat ertoe kan leiden dat beleggers bedrijven afstraffen waarvan het faillissementsrisico naar hun oordeel hoger is. Als de economie zich vervolgens herstelt, behoren waardebedrijven meestal tot de best presterende bedrijven in de nieuwe bullmarkt, omdat beleggers zich realiseren dat hun ergste zorgen overdreven waren en zich haasten om weer in te stappen.
Interessant genoeg was dit verband niet van toepassing tijdens de meest recente bearmarkt in 2022. Groeiaandelen presteerden ondermaats tijdens de economische neergang en deden het beter in de eerste fasen van het herstel. Er zijn verschillende logische redenen waarom er in die specifieke periode sprake was van een omgekeerd verband. Volgens Fisher Investments Nederland is de belangrijkste les echter dat u uw portefeuillepositionering altijd moet beoordelen tegen de achtergrond van de huidige economische en politieke situatie en dat u die moet afwegen tegen de verwachtingen van beleggers, zodat u de verschillen tussen werkelijkheid en verwachtingen kunt bepalen.
Vooruitzichten van Fisher Investments Nederland betreffende groei- versus waardeaandelen
Hoewel groeiaandelen dit jaar goed hebben gepresteerd, kijken veel beleggers al langere tijd uit naar een rotatie naar waarde. Fisher Investments Nederland beoordeelt en analyseert de argumenten voor zowel groei- als waardeaandelen. De economie is lange tijd sterker geweest dan verwacht, maar heeft ook twee jaar lang te maken gehad met strakkere financiële voorwaarden en hogere rentetarieven, wat kan leiden tot aanhoudende economische vertraging – een omgeving die in de regel beter is voor groeiaandelen.
Omgekeerd hebben we ook twee jaar van relatief matige bedrijfsuitgaven achter de rug, omdat grote bedrijven hun budgetten inkrompen om een wereldwijde recessie te doorstaan die nooit is gekomen. We zien nu de eerste tekenen van stijgende bedrijfsuitgaven en we verwachten dat bedrijven hun budgetten zullen blijven verruimen om hun bestedingsdoelen te halen. Bovendien verwachten velen dat de rente komend jaar verder zal worden verlaagd, wat een ruggensteun kan zijn voor de kredietverlening. Als renteverlagingen de kredietverlening stimuleren en hogere bedrijfsuitgaven de economische groei aanwakkeren, kunnen waardegerichte aandelen hiervan profiteren.
Welke categorie er in de komende periode ook beter zal presteren, de daaruit voortvloeiende rotatie zal geleidelijk verlopen. Veranderingen in stijlleiderschap werken eerder als een dimschakelaar dan een aan-/uitschakelaar, inclusief valse starts. Volgens Fisher Investments Nederland doen langetermijnbeleggers er verstandig aan om elementen van beide stijlen op te nemen als onderdeel van een goed gespreide portefeuille die is afgestemd op hun langetermijndoelen.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: The World Federation of Exchanges, ‘Market Statistics – February 2024’ per 05-08-2024, https://focus.world-exchanges.org/issue/february-2024/market-statistics