Een van de moeilijkste beslissingen die beleggers moeten nemen, is bepalen wanneer ze een aandeel moeten verkopen. Er zijn veel redenen waarom beleggers willen verkopen, maar meestal is het een emotionele reactie op negatieve marktvolatiliteit of een scherpe koersdaling.
Volgens Fisher Investments Nederland zouden verkoopbeslissingen niet alleen gebaseerd moeten zijn op emotie of koersbewegingen. De marktvooruitzichten en financiële doelen van een belegger zouden de belangrijkste overwegingen moeten zijn bij het aanpassen van een portefeuille. In dit artikel bespreken we hoe beleggers het beste kunnen omgaan met negatieve volatiliteit en waarmee ze rekening moeten houden voordat ze een aandeel verkopen.
De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: hoe plaatst u negatieve volatiliteit in perspectief?
Voordat we redenen bespreken om een individueel aandeel te verkopen, is het belangrijk om bredere marktvolatiliteit in perspectief te plaatsen. Wanneer de markt te maken krijgt met periodes van kortetermijnvolatiliteit, is het gebruikelijk dat veel individuele aandelen in waarde dalen om redenen die weinig te maken hebben met het aandeel zelf.
Volatiliteit kan zenuwslopend zijn, zelfs voor de meest doorgewinterde marktdeelnemers, maar het is een normaal onderdeel van beleggen. Op korte termijn zijn aandelen doorgaans volatieler dan andere gangbare beleggingen, zoals vastrentende effecten. Maar in de ervaring van Fisher Investments Nederland is de hogere mate van kortetermijnvolatiliteit de prijs die beleggers ‘betalen’ in ruil voor de betere rendementen die aandelen historisch gezien opleveren.
Figuur 1 en 2 illustreren dit concept door het rendement en de volatiliteit van verschillende vermogensverdelingen te tonen (dit is de verhouding tussen vastrentende effecten en aandelen in een portefeuille). Over voortschrijdende periodes van vijf jaar hebben portefeuilles die uitsluitend bestaan uit aandelen in het verleden een hogere volatiliteit en hogere rendementen vertoond dan portefeuilles die uitsluitend bestaan uit vastrentende effecten. Het verrast beleggers echter vaak dat portefeuilles met een zwaardere aandelenweging over voortschrijdende periodes van dertig jaar over het algemeen hogere gemiddelde rendementen behaalden met een vergelijkbare volatiliteit als portefeuilles waarbij het accent ligt op vastrentende waarden.
Figuur 1: Voortschrijdende periodes van vijf jaar
Figuur 2: Voortschrijdende periodes van dertig jaar
*De standaardafwijking is een maat voor de spreiding van een verdeling of populatie ten opzichte van het gemiddelde en wordt meestal gebruikt als risicograad voor beleggingen. Hoe groter de variatie in het rendement van een beleggingsproduct, des te hoger de standaardafwijking wordt. Een lagere standaardafwijking heeft daarom over het algemeen de voorkeur.
Bron: Bron: Global Financial Data (GFD); per 17-01-2024. Gemiddeld jaarlijks rendement over aaneengesloten periodes van vijf en dertig jaar tussen 31-12-1969 en 31-12-2023. Aandelenrendement op basis van de World Return Index van GFD, omgerekend naar euro. Het rendement van vastrentende waarden is gebaseerd op de Euro-19 10-year Government Bond Return Index van GFD en is omgerekend naar euro. De wisselkoersen tussen 01-10-1969 en 31-12-2023 zijn afkomstig van GFD. GFD vermeldt hypothetische rendementen in euro van vóór 1999 op basis van de wisselkoersen van de European Composite Unit (ECU), de European Unit of Account (EUA) en de European Currency Unit (ECU).
De ervaringen van Fisher Investments Nederland met een top-down-proces
Beleggers denken vaak dat het kiezen van de beste aandelen het grootste effect heeft op het rendement van hun portefeuille. Het is dus logisch dat beleggers met deze visie een dalend aandeel willen kopen. Maar Fisher Investments Nederland is ervan overtuigd dat beleggers zich niet op individuele aandelen zouden moeten concentreren, maar het beste voor een top-down-benadering van beleggen kunnen kiezen.
Een top-down-benadering betekent dat de belegger meer aandacht besteedt aan beslissingen over vermogensallocatie, sector, land en stijl dan aan de selectie van individuele aandelen (Figuur 3). In de ervaring van Fisher Investments Nederland hebben deze beslissingen uiteindelijk een groter effect op het rendement van een portefeuille. Door trends op hoger niveau te analyseren en beslissingen te nemen over het type sectoren of de stijl van de aandelen, kunnen beleggers volgens Fisher Investments Nederland de enorme wereldwijde aandelenmarkt opdelen in kleinere categorieën voor verdere analyse.
Figuur 3: Top-down-beleggingstrechter
Fisher Investments Nederland is van mening dat een afzonderlijk aandeel een specifieke rol zou moeten spelen in een bredere, gediversifieerde portefeuille. Een kernprincipe van Moderne Portefeuilletheorie (MPT) is dat de individuele effecten in een portefeuille minimale correlatie met elkaar dienen te hebben. Dit betekent dat ze zich onder verschillende omstandigheden anders moeten gedragen. Een goed gediversifieerde portefeuille heeft dus altijd een bepaald percentage aandelen dat niet zo goed presteert als de andere. Als een belegger alle aandelen die slecht presteren verkoopt en zich alleen richt op aandelen die goed presteren, ontstaat er een geconcentreerde portefeuille en kunnen de onnodige risico’s toenemen.
Zelfs de grootste beleggers hebben in het verleden bijna net zo vaak de plank misgeslagen als ze gelijk hebben gehad. Dus voor langetermijnbeleggers is het cruciaal om een portefeuille te hebben die zelfs goed presteert als hun prognose niet klopt.
De ervaringen van Fisher Investments Nederland in het kort: waar moeten beleggers over nadenken voordat ze een aandeel verkopen?
Als volatiliteit of slechte prestaties geen geldige redenen zijn om een aandeel te verkopen, wat zijn dan wél goede redenen? Volgens Fisher Investments Nederland zijn er drie factoren die beleggers moeten overwegen voordat ze aandelen verkopen: strategisch, fundamenteel en onderhoud.
Strategisch
Strategische beslissingen houden meestal verband met een verandering in de verwachtingen van de belegger voor een bepaalde sector, een bepaald land of een bepaalde industrie. Ze hebben dus weinig te maken met het bedrijf zelf. Een voorbeeld: een belegger maakt een marktprognose waaruit hij of zij opmaakt dat Amerikaanse ondernemingen waarschijnlijk slechter gaan presteren dan bedrijven uit andere regio’s. In dit geval moet de belegger een aantal Amerikaanse aandelen verkopen om zijn of haar portefeuille af te stemmen op deze tendens. Volgens ons zouden de meeste verkoopbeslissingen van beleggers hierop gebaseerd moeten zijn.
Fundamenteel
Fundamentele redenen om een aandeel te verkopen, vloeien doorgaans voort uit bedrijfsspecifieke factoren en moeten meestal geworteld zijn in de vraag of de reden voor aankoop van het bedrijf nog steeds geldig is. Dit kan verschillende vormen aannemen. Stel bijvoorbeeld dat een autofabrikant volledig zou stoppen met het maken van auto’s om zich te richten op zelfrijdende technologie. Hoewel de onderneming technisch bijdraagt aan de auto-industrie, zijn haar kernbedrijfsmodel en hoe ze omzet genereert sterk veranderd. Daardoor gedraagt het aandeel zich mogelijk minder als een aandeel in de consumentengoederensector en meer als een IT-aandeel. Als een belegger op zoek is naar blootstelling aan de consumentengoederensector, past deze onderneming dus niet langer in de bredere strategie van zijn of haar portefeuille, wat een reden kan zijn om te verkopen.
Een gangbaarder voorbeeld is dat een bedrijf zijn bedrijfsmodel niet uitvoert, waardoor het aandeel afwijkt van de aandelen van vergelijkbare bedrijven. Dit kan een gevolg zijn van slecht bestuur, verlies van marktaandeel, toegenomen concurrentie en meer. Aangezien markten algemeen bekende informatie inprijzen, is het echter belangrijk om een zorgvuldige analyse uit te voeren. Zo merkt u of bepaalde negatieve factoren mogelijk al zijn verwerkt in de koers van het aandeel. Er zijn veel historische voorbeelden van aandelen die korte tijd daalden als onderdeel van een succesverhaal op de lange termijn.
Onderhoud
Tot slot zijn er overwegingen rondom portefeuilleonderhoud. Dit houdt in dat beleggers een aandelenbelang verkopen of afbouwen voor risicobeheerdoeleinden die geen verband houden met strategische of fundamentele factoren. Als een aandeel of groep aandelen meer groeit dan de andere in een gediversifieerde portefeuille, kan dit tot overmatige concentratie leiden. De verkoop van één aandeel of delen van diverse aandelen om dit concentratierisico te beheersen, kan bijdragen aan het behouden van een goede portefeuillediversificatie.
Hoewel er veel redenen zijn om een aandeel te verkopen, doen beleggers er goed aan om niet te verkopen vanwege marktvolatiliteit en slechte prestaties. Volgens de ervaringen van Fisher Investments Nederland zijn strategische, fundamentele en onderhoudsredenen de belangrijkste overwegingen om te bepalen wanneer een effect het beste kan worden verkocht. Dit leidt tot een gedisciplineerde benadering van portefeuillebeheer, die cruciaal is voor beleggers die hun beleggingsdoelen op lange termijn willen behalen.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.