Honderdplussers vormen de snelst groeiende bevolkingsgroep ter wereld.[i] Die langere levensduur getuigt van de voortdurende vooruitgang op medisch gebied en de stijgende levenskwaliteit. Dat is natuurlijk geweldig nieuws, wat ons betreft. Maar daar zitten ook financiële aspecten aan vast: Wanneer we bij Fisher Investments Nederland dergelijke situaties onder de loep nemen, zien we dat de steeds langere levensverwachting om meer pensioenmiddelen vraagt en ook om een plan om die middelen op te bouwen, te laten groeien en te coördineren.
Het aantal honderdplussers is de afgelopen dertig jaar wereldwijd vervijfvoudigd tot ongeveer 722.000.[ii] Volgens de bevolkingsprognoses van de VN zal dit cijfer opnieuw vervijfvoudigen tot bijna vier miljoen in 2054.[iii] In Europa zal het aantal honderdplussers, nu ongeveer 189.000, naar verwachting bijna verviervoudigen tot 738.000.[iv] De levensduur verschilt sterk per persoon en hangt af van talloze factoren, waaronder de gekozen levensstijl en de medische geschiedenis van de familie. Maar de demografische trends wijzen op een grotere kans dat we na onze pensioenleeftijd langer gaan leven – niet korter.
Toch blijkt uit het onderzoek van Fisher Investments Nederland naar sterftecijfers dat mensen vaak de neiging hebben hun levensduur te onderschatten. Daardoor neemt echter het levensduurrisico toe: het risico dat u op uw oude dag zonder geld komt te zitten. Langer leven betekent ook rekening houden met de kosten van levensonderhoud, variërend van voedsel en nutsvoorzieningen tot huisvesting en transportkosten. De inflatie eist ook zijn tol, omdat de koopkracht van elke euro wordt aangetast als het algemene prijspeil in de economie stijgt. Wat in onze ogen bijzonder belangrijk is om te overwegen, is het volgende: Medische zorg en medische kosten hebben de neiging om op hogere leeftijd te escaleren, wat een steeds groter deel van het huishoudbudget kan opslokken.[v]
Maar er zijn manieren om het levensduurrisico te beperken. De ruime ervaring van Fisher Investments Nederland met de financiële doelstellingen van beleggers laat zien dat het zich loont om te anticiperen op een mogelijk lange levensduur en langdurig pensioen. Het maken van een financieel plan begint met het formuleren van uw doelen (wat u met uw geld wilt bereiken) en het vaststellen van een beleggingshorizon (de tijdsduur dat uw vermogen rendement moet genereren voor u, uw gezin of uw erfgenamen). De volgende stap: Het inventariseren van uw inkomstenbronnen (zowel beleggingen als andere bronnen) en uw uitgaven. Door alle inkomende en uitgaande kasstromen tegen elkaar af te zetten, wordt duidelijker hoe groot het verschil is tussen uw inkomsten uit andere bronnen dan beleggingen en uw uitgaven. Dat is het gat dat u moet dichten met uw beleggingen.
Die inkomsten en uitgaven kunnen veranderen, vooral als u met pensioen gaat! Hoe lang bent u bijvoorbeeld van plan om te blijven werken? Degenen die verwachten nog lang in goede gezondheid te leven, kunnen overwegen om langer of parttime te werken. We komen veel mensen tegen die dit doen, hetzij om hun spaartegoeden of hun financieel comfort naar het gewenste niveau te tillen, hetzij omdat ze het prettig vinden om bezig te blijven.
Wat voor veranderingen kunt u tijdens uw pensioen verwachten qua kosten? Hebt u plannen om te gaan verhuizen? Wilt u gaan reizen? Wilt u meer uitgeven aan hobby’s of entertainment? En nogmaals, houd rekening met de inflatie en eventuele kosten voor gezondheidszorg of ouderenzorg. Omdat de omstandigheden altijd veranderen, vinden wij dat financiële plannen regelmatig moeten worden beoordeeld en bijgewerkt. Maar uit de ervaring van Fisher Investments Nederland blijkt dat financiële plannen realistischer worden naarmate er meer informatie beschikbaar is.
Voor degenen die een plan hebben, kan het een uitdaging zijn om daaraan vast te houden. We weten uit ervaring dat het erg moeilijk kan zijn om zich aan een budget te houden en jaar in jaar uit vast te houden aan een bepaalde beleggingsstrategie. Soms moet het plan worden aangepast als de omstandigheden veranderen. Daarom is het zo belangrijk om het voortdurend in de gaten te houden en het op een gedisciplineerde wijze toe te passen.
Maar het is van essentieel belang om op zijn minst aan zo’n plan te beginnen, zo blijkt uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland. Hoewel het misschien gemakkelijker lijkt om te wachten op een ogenschijnlijk perfecte kans, kunt u door eerder te beginnen langer beleggen en profiteren van het principe van rente op rente (rendement behalen op beleggingsinkomsten uit het verleden, wat na verloop van tijd flink kan oplopen, zo blijkt uit ons onderzoek). Hierdoor wordt de kans groter dat u uw financiële doelstellingen haalt en minimaliseert u het levensduurrisico. Daaruit kunnen we naar onze mening de volgende conclusie trekken: Schat uw beleggingshorizon niet te laag in.
Uit onderzoek van Fisher Investments Nederland naar valkuilen op het gebied van financiële planning komt een veel voorkomende fout van beleggers naar voren: ze denken dat hun tijdshorizon ophoudt bij hun pensionering. Maar naar onze mening heeft een belegger die zijn pensioen wil financieren een tijdshorizon van ten minste zijn levensduur (of langer, voor degenen die overwegen een erfenis na te laten). Dit kan heel belangrijk zijn voor de beleggingstoewijzing – de mix van aandelen, obligaties en andere effecten in een beleggingsportefeuille.
We zien vaak dat beleggers wanneer ze met pensioen gaan hun beleggingstoewijzing verleggen naar obligaties en andere zogenaamd veilige beleggingscategorieën, omdat volatiliteit gepaard gaat met verliezen op korte termijn. Volgens Fisher Investments Nederland komt dat door een misverstand over de voor- en nadelen van aandelen. Aandelen zijn inderdaad volatiel op korte termijn, maar uit ons onderzoek blijkt dat deze volatiliteit na verloop van tijd wordt gladgestreken. Zelfs bearmarkten (op fundamentals gebaseerde dalingen van meer dan -20%) vormen geen obstakel voor een langetermijnplan.[vi] We hebben geconstateerd dat mensen met een tijdshorizon van twintig, dertig jaar of langer het gat in hun pensioenfinanciering hebben kunnen dichten, doordat aandelen over de lange termijn indrukwekkende stijgingen doormaken. Sinds 1969 hebben wereldwijde aandelen een rendement van ongeveer 8,9% per jaar behaald, inclusief bearmarkten. Daarnaast is er nooit een periode van twintig jaar geweest die in de min werd afgesloten.[vii]
De assetallocatie van beleggers kan variëren afhankelijk van hun specifieke doelstellingen, tijdshorizon en risicotolerantie. Maar wij zijn ervan overtuigd dat beleggers die hun geld nog jaren-, zo niet decennialang, nodig hebben, hun strategie moeten afstemmen op groei. Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt dat het steeds belangrijker wordt om voldoende pensioenvermogen te hebben nu de levensverwachting toeneemt. Door te beleggen en te focussen op langetermijngroei kunt u ongestoord genieten van een langer leven.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] ‘100-Year Olds Are the World’s Fastest Growing Demographic, but It Comes With a Cost’, Andrew Scott, Gulf News, 15-2-2022.
[ii]Bron: UNdata, per 9-5-2024. Aantal honderdplussers wereldwijd, 1994 t/m 2024.
[iii]Bron: UNdata, per 9-5-2024. Aantal honderdplussers wereldwijd, 2024 t/m 2054.
[iv]Bron: UNdata, per 9-5-2024. Aantal honderdplussers in Europa, 2024 t/m 2054.
[v] ‘2024 Global Medical Trends Survey’, redactie, Willis Towers Watson, 28-11-2023.
[vi]Bron: FactSet, per 9-5-2024. Stelling gebaseerd op het rendement van de MSCI World Index met nettodividenden, december 1969 tot en met april 2024. Weergegeven in USD. Schommelingen in de wisselkoers tussen de dollar, de euro en de gulden kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.
[vii]Bron: FactSet, per 9-5-2024. Rendement van de MSCI World Index met nettodividenden, december 1969 tot en met april 2024. Weergegeven in USD. Schommelingen in de wisselkoers tussen de dollar, de euro en de gulden kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen. Een rendement op jaarbasis is het jaarlijkse samengestelde groeipercentage dat het cumulatieve rendement over een bepaalde periode zou opleveren. De MSCI World Index is een free float-aangepaste, marktkapitalisatie-index die ontworpen is om de prestaties van de aandelenmarkten van ontwikkelde landen te meten. De MSCI World-index bestaat uit de landenindexen van 23 ontwikkelde landen. Tenzij anders vermeld zijn de weergegeven rendementen inclusief dividenden na aftrek van geschatte voorheffingen. MSCI maakt een schatting van de voorheffingen op basis van het maximale tarief dat in het land van vestiging van het in de index opgenomen bedrijf van toepassing is op niet-ingezeten institutionele beleggers die niet onder de verdragen ter voorkoming van dubbele belasting vallen.