Opmerking: Ons politiek commentaar is bewust onpartijdig. Fisher Investments Nederland heeft geen voorkeur voor een politieke partij of kandidaat. We beoordelen politieke gebeurtenissen alleen op hun potentiële gevolgen voor de markt en de economie. Anders zouden we in onze ogen de weg vrijmaken voor politieke vooringenomenheid en als gevolg daarvan inschattingsfouten maken.
Nadat de aandelenmarkten 2023 met een prachtige stijging wisten af te sluiten, twijfelden veel beleggers eraan of aandelen het in 2024 opnieuw zo goed zouden kunnen doen. Met het oog op de zorgen over een kwakkelende wereldeconomie en de vele belangrijke verkiezingen hadden beleggers geen hoge verwachtingen. Maar naarmate het jaar vorderde, ebden de politieke en economische zorgen grotendeels weg. Daarmee was de weg vrij voor nog een sterk jaar voor internationale aandelen. Het beleggerssentiment fleurde op, maar wat ons betreft zeker nog niet tot een zorgwekkend niveau. In dit artikel bespreekt Fisher Investments Nederland haar ervaringen met de drie belangrijke lessen die langetermijnbeleggers uit 2024 kunnen trekken; en wat deze inzichten het komende jaar voor aandelen kunnen betekenen.
Economische voorspellers slaan (opnieuw) de plank mis, vindt Fisher Investments Nederland
Beleggers met behoefte aan sturing vallen vaak terug op de voorspellingen van ‘goeroes’, in een poging te begrijpen wat ze het komende jaar kunnen verwachten. Het merendeel van de beleggingsspecialisten ging er begin 2024 van uit dat het een slecht jaar zou worden. De mediaanprognose voor de S&P 500 lag op een schamele 1,8% groei over het hele jaar (N.B.: De S&P 500 is weliswaar uitsluitend gebaseerd op aandelen uit de VS, maar we wijzen erop dat de Amerikaanse markt het allergrootste deel van de mondiale ontwikkelde aandelenmarkt uitmaakt).[i] Maar de werkelijkheid viel anders uit. De S&P 500 én alle internationale aandelen hebben goed gepresteerd in 2024. Beleggers die op deze voorspellingen vertrouwden en uit de markt stapten of hun beleggingen inruilden voor activaklassen met een lager potentieel rendement – zoals obligaties – zijn in 2024 belangrijke stijgingen misgelopen.
Het was niet de eerste keer dat beleggingsgoeroes de plank missloegen. Tussen 2018 en 2023 zaten goeroes met hun voorspellingen voor het hele jaar gemiddeld 16% naast het daadwerkelijke jaarrendement.[ii] Als we dit in een grafiek weergeven, nemen deze prognoses vaak de vorm van een normaalverdeling aan en vinden we dus de meeste in het midden. Dit komt in onze ogen doordat economische voorspellers zich vaak op dezelfde informatie baseren en deze ook nog op dezelfde manier interpreteren. Dit is wat ons betreft een van de redenen waarom de markten het jaar zelden afsluiten op het voorspelde middelpunt van deze curve. In de regel wijkt het jaarrendement aanzienlijk af van de mediaanverwachting – vaak in positieve zin.
Dit patroon bewijst wat Fisher Investments Nederland betreft hoe belangrijk het is om groepsdenken te vermijden. Als de prognoses op een uitzonderlijk jaar wijzen, kan dat betekenen dat er sprake is van een euforische stemming. Pessimistische prognoses kunnen juist betekenen dat de verwachtingen laag liggen – een potentieel bullish signaal. Juist daarom is het zo belangrijk om deze voorspellingen langs fundamentele data en het heersende politieke klimaat te leggen wanneer u uw eigen marktvooruitzichten opstelt.
De wereldeconomie doet het wisselend en normaliseert? Dat is prima voor aandelen
Begin 2024 zetten sommige beleggers hun vraagtekens bij de staat van de wereldeconomie: nadat de economische groei enorm in de lift zat na de coronalockdowns, was de wereldeconomie namelijk blijven vertragen. Maar zoals we in Figuur 1 zien, was deze vertraging simpelweg een terugkeer naar een klimaat met een lagere groei, zoals vóór de pandemie het geval was. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat het bruto binnenlands product (bbp) – een veelgebruikte maatstaf van de economie – gebaseerd is op het verleden en niet per se een probleem oplevert voor aandelen, die zelf immers toekomstgericht zijn.
Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt een wereldwijde bbp-groei van 3,2% voor 2024 en 3,2% voor 2025 (Figuur 1).[iii] Groeicijfers in die orde van grootte kennen we al uit de tijd van vóór de pandemie en wijzen allesbehalve op een recessie. Hoewel niet elke economie in de wereld met dezelfde snelheid groeit, is Fisher Investments Nederland ervan overtuigd dat een robuuste bbp-groei geen harde voorwaarde is voor een hoog aandelenrendement. Dat bleek ook wel in 2024. De aandelenmarkten kunnen het bij een positieve economische groei altijd prima doen – hoe miniem die groei ook is. Dat is een belangrijke les voor beleggers, aangezien de gematigde economische groei waarschijnlijk zal aanhouden.
Figuur 1: De normalisering van de wereldwijde economische groei is geen probleem
Bron: Internationaal Monetair Fonds (IMF), per 25-11-2024. IMF, procentuele verandering van het reële bbp, 2015-2027. De gegevens na 2023 zijn geraamd.
De anomalie van de presidentiële ambtstermijn manifesteert zich
2024 was een jaar vol belangrijke verkiezingen, overal ter wereld. In meer dan zestig landen – van India en Frankrijk tot de VS en Mexico – gingen mensen in groten getale naar de stembus. Met name in de Verenigde Staten verliep het verkiezingsjaar opmerkelijk. Meerdere moordaanslagen werden verijdeld of mislukten en een grote partij wisselde luttele maanden voor de verkiezingsdag nog van kandidaten. Ondanks al die extra onzekerheid in de wereld, konden internationale aandelen tot en met eind november 2024 22,3% bijschrijven.[iv] Maar hoe kan dat nou?
De markten hebben een broertje dood aan onzekerheid – iets waar de politiek vaak voor zorgt. In veel ontwikkelde economieën flakkert de onzekerheid meestal flink op rond verkiezingen – vooral aan het begin van de campagne, wanneer het nog niet altijd duidelijk is wie de kandidaten zijn en waar ze voor staan. Maar naarmate de verkiezingscampagnes vorderen en de bevolking uiteindelijk naar de stembus gaat, kunnen de markten de uitslag achter zich laten en de waarschijnlijke gevolgen afwegen. De ervaring van Fisher Investments Nederland leert dat aandelen de hoogte in kunnen schieten als de onzekerheid na de verkiezingen weer afneemt.
Een voorbeeld van deze historische trend vinden we op de Amerikaanse markt: in bijna 83% van de jaren met presidentsverkiezingen zetten aandelen een positief rendement neer, gemiddeld ter hoogte van 11,4%.[v] Wanneer de markten in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, de wind in de zeilen krijgen, heeft de rest van de wereld daar vaak ook profijt van.
Een andere wind in de rug tijdens verkiezingsjaren is politieke impasse. Politici besteden hun tijd dan namelijk meer aan hun campagne dan aan nieuw beleid – vaak betekent dit dat er nauwelijks ingrijpende wetswijzigingen worden ingevoerd. In 2024 zat de Amerikaanse politiek duidelijk in een impasse. En dat gold niet alleen voor de VS, maar ook voor landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland en ga zo maar door. Fisher Investments Nederland gelooft dat politieke trends rond verkiezingsjaren – naast de politieke impasse – nuttige inzichten kunnen opleveren voor beleggers als deze naast economische en sentimentsgerelateerde factoren gelegd worden.
Fisher Investments Nederland staat stil bij beleggingslessen voor de toekomst
2024 bleek een schat vol wijsheden voor langetermijnbeleggers: we bespreken hoe professionele voorspellingen vaak de plank misslaan, waarom aandelen zich niets aantrekken van een normaliserende wereldeconomie en de impact van belangrijke verkiezingen op de markten. Fisher Investments Nederland raadt langetermijnbeleggers aan deze lessen mee te nemen op hun beleggingsreis en hun portefeuilles af te stemmen op het jaar dat ons te wachten staat.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: Fisher Investments Research, per 4-11-2024. De mediaanprognose van beleggingsgoeroes in januari voor het jaarlijkse rendement van de S&P 500 Price Index, 2018 t/m 2024 en de gerealiseerde prestaties van de S&P 500 Price Index, 2018 t/m 2024. *Het daadwerkelijke rendement over 2024 en het verschil met de verwachtingen is correct op datum van 1-11-2024.
[ii] Bron: Fisher Investments Research, per 4-11-2024. De mediaanprognose van beleggingsgoeroes in januari voor het jaarlijkse rendement van de S&P 500 Price Index, 2018 t/m 2023 en de gerealiseerde prestaties van de S&P 500 Price Index, 2018 t/m 2023. *Het gemiddelde verschil tussen de mediaanprognose en het daadwerkelijke eindrendement over het hele jaar is 16,38%.
[iii] Bron: IMF, World Economic Outlook, per 22-10-2024, procentuele mutatie van het mondiale bbp, 2024 en 2025.
[iv] Bron: FactSet, per 3-12-2024, totaalrendement van de MSCI World, 31-12-2023 t/m 29-11-2024.
[v] Bron: Global Financial Data, per 5-2-2024. De S&P 500 Total return Index is gebaseerd op de berekeningen van GFD van het totaalrendement vóór 1971. Dit zijn schattingen van GFD voor de berekening van de waarden van de S&P Composite vóór 1971 en zijn geen officiële waarden. GFD heeft tot 1970 gegevens van de Cowles Commission en van S&P zelf gebruikt voor de berekening van het totaalrendement van de S&P Composite aan de hand van de S&P Composite Price Index en dividendrendement, van 1971 tot 1987 officiële maandcijfers en sinds 1988 officiële dagelijkse gegevens.