De ervaring van Fisher Investments Nederland is dat beleggers sectoren op de aandelenmarkten vaak als een uniform geheel beschouwen – alsof alle aandelen binnen die sector zich op dezelfde manier zullen ontwikkelen. Ze gaan er bijvoorbeeld van uit dat grote halfgeleiderbedrijven de trend in de brede technologiesector zullen volgen of dat farmaceutische bedrijven een goed beeld geven van de vooruitzichten voor de gezondheidszorgsector. De onderzoeksanalisten van Fisher Investments Nederland hebben echter achterhaald dat de werkelijkheid genuanceerder is – dat illustreren we aan de hand van de financiële sector. Beleggers die de unieke kenmerken van de verschillende sectoren doorgronden, kunnen zich volgens ons binnen die sectoren beter positioneren voor de omstandigheden die zij verwachten.
Wereldwijd is de financiële sector de op een na grootste, met 13,7% van de MSCI World gemeten naar marktkapitalisatie.[i] De sector bestaat echter uit drie grote subgroepen: banken, gediversifieerde financiële instellingen en verzekeraars. Die vertonen gelijkenissen, maar ook duidelijke verschillen.
Allereerst zijn er de banken, die naar marktkapitalisatie zowat 43,7% van de MSCI World Financials uitmaken – veruit de grootste subsector.[ii] Banken verschillen qua omvang en aangeboden diensten, maar verdienen voornamelijk geld door krediet te verlenen. Banken trekken geld aan tegen de korte rente (wat zij aan spaarders betalen op een spaarrekening) en lenen geld uit tegen de lange rente (zoals bedrijfskredieten of hypothecaire leningen). De spread, ofwel het verschil tussen die twee rentetarieven, is een indicator voor de winstgevendheid van banken. Daarom is volgens ons de vorm van de rentecurve – de grafische weergave van de rente die een obligatie-emittent op verschillende looptijden biedt – van belang voor de kredietverlening door banken. Als de korte rente duidelijk lager is dan de lange rente, vertegenwoordigt die grotere spread meer winst op kredieten – en een grotere stimulans om krediet te verlenen.
Naast de rentecurve beïnvloedt ook het bredere economische klimaat de winst van banken. In expansiefasen gaan bedrijven die voor financiering afhankelijk zijn van de banken – meestal kleinere ondernemingen die gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen – op zoek naar kapitaal om te groeien en stijgt de vraag naar bankkrediet. Verzwakt de economie daarentegen, dan verwachten banken vaak kredietverliezen en zetten zij kapitaal opzij om die op te vangen, zo heeft Fisher Investments Nederland ondervonden. Dat drukt hun winst. Trekt de economie later weer aan, dan kunnen banken die reserves vrijgeven, wat hun winst een tijdelijke impuls kan verschaffen. Wie die situatie aandachtig volgt, krijgt volgens ons een idee of bankaandelen aantrekkelijk zijn of niet.
Daar tegenover staan verzekeraars, die goed zijn voor circa 22,4% van de MSCI World Financials.[iii] Verzekeringsmaatschappijen doen aan risico-overdracht – zij vergoeden een polishouder voor verlies of schade. De grootste subgroepen zijn levens- en ziektekostenverzekeraars en schade- en ongevallenverzekeraars. De eerste groep verzekert tegen persoonlijk of familieverlies (door overlijden, arbeidsongeschiktheid, ongeval of werkloosheid), de tweede tegen schade berokkend aan derden of eigendommen.
De voornaamste bron van inkomsten van verzekeraars zijn premies (het bedrag dat de verzekeringnemer betaalt in ruil voor de dekking) en vergoedingen in het kader van beleggingsbeheer. Verzekeringsmaatschappijen zijn minder conjunctuurgevoelig – de vraag naar hun producten hangt doorgaans niet af van de economische cyclus – en daarom wordt de sector defensiever geacht dan bijvoorbeeld de kredietgevoelige banken.
In beleggingsopzicht kennen de verschillende financiële subsectoren vaak hetzelfde verloop. Dat blijkt bijvoorbeeld wanneer we met behulp van correlatiecoëfficiënten nagaan hoe vaak banken en verzekeraars gelijktijdig de wereldwijde aandelenmarkt verslaan. Correlatiecoëfficiënten zijn een statistische maatstaf van hoe vaak twee variabelen synchroon bewegen. Een correlatie van 1,00 verwijst naar een identieke beweging, een correlatie van -1,00 naar een tegengestelde beweging.
De afgelopen twintig jaar bedroeg de correlatiecoëfficiënt tussen het rendement van banken ten opzichte van de MSCI World en dat van verzekeraars 0,66.[iv] Dat wil zeggen dat banken en verzekeraars zich vaker wel dan niet op vergelijkbare wijze ontwikkelen en gelijktijdig voorlopen op of achterblijven bij de bredere markt. Het relatieve rendement van banken is daarentegen veel minder sterk gecorreleerd met dat van enkele andere sectoren uit de MSCI World: software en diensten (-0,34), kleding, accessoires en luxegoederen (0,10) en farmaceutica (-0,38).[v] De correlatiecoëfficiënt van verzekeraars met het relatieve rendement van die sectoren is vergelijkbaar: respectievelijk -0,25, 0,07 en -0,25.[vi] Dat illustreert volgens ons hoe bedrijfstakken binnen dezelfde sector zich op vergelijkbare wijze ontwikkelen in verhouding tot de bredere markt.
Door echter nuances binnen specifieke sectoren in kaart te brengen, kunnen beleggers zich binnen die sector beter positioneren naarmate de marktcyclus evolueert. Onze onderzoeksanalisten hebben vastgesteld dat conjunctuurgevoelige aandelen het beste presteren aan het begin van bullmarkten (periodes van over het algemeen stijgende aandelenkoersen). Banken passen volgens Fisher Investments Nederland in dat plaatje. Nadert de bullmarkt echter zijn einde en vertraagt de brede economische groei, dan komen meestal andere trends op gang. De kredietverlening vertraagt misschien, maar het vertrouwen van beleggers neemt doorgaans toe naarmate we steeds verder verwijderd zijn van het begin van een bearmarkt (een door fundamentals veroorzaakte marktdaling van 20% of meer). Daardoor kunnen andere financiële activiteiten toenemen, zoals fusies en overnames of beursintroducties van nieuwe aandelen. Dat kan volgens ons onderzoek in het voordeel zijn van bedrijven die actief zijn op de kapitaalmarkten, een andere bedrijfstak binnen de financiële sector. We kunnen ook denken aan bepaalde marktomstandigheden – bv. tijdens een bredere economische neergang – waarin verzekeraars dankzij hun doorgaans stabielere inkomsten beter stand weten te houden dan andere financiële sectoren.
Succesvol beleggen op de lange termijn betekent naar onze mening de markten vanuit een ander perspectief te bekijken dan de consensus. Eén manier om dat te doen, is door verder te kijken dan de sector en de kenmerken van afzonderlijke bedrijfstakken te bestuderen.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet, per 10-03-2022. Sectorweging MSCI World Financials in de MSCI World-index. Marktkapitalisatie is een maatstaf voor de omvang van een bedrijf die berekend wordt door de aandelenkoers te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen.
[ii] Bron: FactSet, per 07-03-2022. Gebaseerd op de sectorwegingen in de MSCI World Financials.
[iii] Ibid.
[iv] Bron: FactSet, per 14-03-2022. Koersrendement MSCI World Banks Industry, MSCI World Insurance Industry en MSCI World, 15-03-2002 tot en met 11-03-2022. De berekening van de correlatie gebruikt het verschil in wekelijks koersrendement tussen een sector en de MSCI World en de vergelijkingssector en de MSCI World.
[v] Bron: FactSet, per 14-03-2022. Koersrendement MSCI World Banks Industry, MSCI World Software & Services Industry, MSCI World Textile Apparels & Luxury Goods Industry, MSCI World Pharmaceuticals Industry en MSCI World, 15-03-2002 tot en met 11-03-2022. De berekening van de correlatie gebruikt het verschil in het wekelijks koersrendement tussen een sector en de MSCI World en de vergelijkingssector en de MSCI World.
[vi] Bron: FactSet, per 14-03-2022. Koersrendement MSCI World Insurance Industry, MSCI World Software & Services Industry, MSCI World Textile Apparels & Luxury Goods Industry, MSCI World Pharmaceuticals Industry en MSCI World, 15-03-2002 tot en met 11-03-2022. De berekening van de correlatie gebruikt het verschil in wekelijks koersrendement tussen een sector en de MSCI World en de vergelijkingssector en de MSCI World.