Bent u klaar voor de unieke beleggingsuitdagingen van een op hol geslagen markt? Een markt slaat doorgaans op hol wanneer beleggers te optimistisch zijn en aandelen hoger waarderen dan gerechtvaardigde prijsniveaus. Zelfs als markten nog niet helemaal dol zijn, kunnen ze wel al verhit raken, en wanneer de waanzin toeslaat is het goed te weten welke valkuilen er vaak mee gepaard gaan.
Nadat de markten in 2020 razendsnel onderuitgingen onder invloed van de lockdowns, kenden aandelen een al even spectaculair herstel – en hetzelfde gold voor het beleggerssentiment. Beleggerssentiment verwijst naar hoe beleggers tegen de markt aankijken, en beleggers zijn inmiddels een stuk optimistischer door de positieve berichtgeving over de vaccinaties en door toegenomen duidelijkheid dankzij de afronding van de Brexit en de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen eind vorig jaar. Eind 2020 zagen professionele beleggers 2021 veel rooskleuriger in dan ze nog maar een paar maanden daarvoor hadden aangekondigd. Hier en daar waren zelfs tekenen van euforie te bespeuren, met talloze grote namen die in december naar de beurs gingen. De marktvolatiliteit heeft het sentiment in het eerste kwartaal van 2021 weliswaar enigszins getemperd, maar beleggers moeten nog steeds op hun hoede zijn voor een te optimistisch sentiment.
Zoals de legendarische Amerikaanse belegger Sir John Templeton zei: “Bullmarkten komen voort uit pessimisme, groeien door scepticisme, rijpen door optimisme en sterven door euforie”. Fisher Investments Nederland denkt niet dat we al op een euforische marktpiek aanbeland zijn, maar het is wel zaak het positievere beleggerssentiment nauwlettend in de gaten te houden.
Dit artikel beschrijft drie veelvoorkomende, door euforie ingegeven beleggingsvalkuilen en hoe u ze kunt vermijden.
Veelvoorkomende valkuilen voor beleggers wanneer de markten in euforie verkeren
Als u op langere termijn belegt – en dat is het geval voor de meeste pensioenbeleggers – behoort snel rijk worden waarschijnlijk niet tot uw beleggingsdoelstellingen. Markteuforie brengt deze beleggers echter maar al te vaak op een dwaalspoor. Bij op hol geslagen markten hangen de meeste beleggingsvalkuilen samen met het vooruitzicht om snel rijk te worden, waardoor beleggers afwijken van hun op de lange termijn gerichte, gediversifieerde beleggingsstrategie. Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar bij een op hol geslagen markt kunnen uw emoties de overhand krijgen.
Naarmate bullmarkten verhit raken, worden beleggers zo overmoedig dat ze bang zijn riante rendementen mis te lopen en steeds meer aandelen gaan kopen. Uiteindelijk drijven beleggers aandelen op tot ongerechtvaardigde prijzen, wat leidt tot een zeepbel die vroeg of laat uiteenspat. En hoewel we ons nu nog niet in een op hol geslagen markt bevinden, is het goed te weten welke veelvoorkomende beleggingsvalkuilen ermee gepaard gaan, zodat u ze kunt vermijden en uw vermogen kunt beschermen.
Hieronder beschrijven we drie manieren waarop markteuforie uw beleggingsstrategie op lange termijn kan ondermijnen:
-
Valkuil nr. 1: Diversificatie opgeven voor hype-aandelen
In berichtgeving wordt hoog opgegeven over aandelen en andere effecten die enorme rendementen realiseren. Verhalen over amateurbeleggers die al hun spaargeld in een hype-aandeel steken en hun rendement verdriedubbelen, worden breed uitgemeten. Bij het lezen van dergelijke verhalen denkt u wellicht: “Dat had ik kunnen zijn!” U besluit dus om uw portefeuille te concentreren in één of twee hoogvliegers.
Het gigantische risico dat de mensen uit die verhalen hebben genomen om zulke winsten te behalen, wordt gemakshalve verzwegen. En u hoort zelden over mensen die een fortuin kwijtraakten door dit soort risico’s te nemen. Toch zijn er veel meer verliezers dan winnaars. Het concentreren van uw beleggingen in een paar bedrijven kan funest zijn voor uw portefeuille, zelfs als slechts één belegging spaak loopt. Een manier om uw spreiding te waarborgen is door een bovengrens te stellen aan de weging van een enkel bedrijf in uw portefeuille – laten we zeggen van 5%.
-
Valkuil nr. 2: Beleggen in slechts één of twee marktsegmenten
De hype kan ook een hele bedrijfstak betreffen. Wanneer alom wordt verkondigd dat een nieuwe technologie of bedrijfstak een revolutie teweeg gaat brengen, kan dit de belangstelling van beleggers wekken. U komt wellicht in de verleiding om enkel te beleggen in aandelen en effecten uit die bedrijfstak waar de kranten vol van staan.
Beleggen in aandelen van meerdere bedrijven kan het bedrijfsspecifieke risico van uw portefeuille weliswaar beperken, maar betekent niet noodzakelijkerwijs dat uw portefeuille voldoende gespreid is. Bedrijven in dezelfde sector of industrie leveren doorgaans vergelijkbare prestaties. Het uiteenspatten van de technologiezeepbel in 2000 zou ook beleggers met aandelen in 25 verschillende internet-start-ups fataal zijn geworden. Dus hoe goed een bepaalde bedrijfstak of sector het ook doet, zorg ervoor dat u ook categorieën en sectoren aanhoudt waar u niet zo optimistisch over bent, voor het geval u het mis hebt.
-
Valkuil nr. 3: In navolging van anderen snel rijk willen worden
Alsof de stortvloed aan aanlokkelijke krantenkoppen nog niet genoeg was, kunnen ook vrienden en familie zich ontpoppen tot beleggingsdeskundigen. Misschien beweren uw buren wel dat ze hun vermogen hebben verdubbeld door vol in te zetten op explosief stijgende cryptomunten, of werd uw tennispartner in één klap rijk toen ze op advies van haar investeringsbank deelnam aan de beursgang van een start-up. “Als zij het kunnen, dan kan ik het ook!”, denkt u misschien als u die succesverhalen van mensen in uw omgeving hoort, en u probeert hun succes te reproduceren. Deze verhalen zijn weliswaar waar, maar berusten op puur geluk. U zult vaak tevergeefs hetzelfde succes najagen, en dat kan u veel geld kosten als het verkeerd uitpakt.
Goed om te bedenken nu het sentiment aan de beterende hand is
In een euforische markt klinken langetermijnrendementen van gespreide aandelenportefeuilles misschien wat oubollig vergeleken met de gelikte succesverhalen die het nieuws halen. Maar u moet zich niet laten leiden door hebzucht en de vrees om buiten de boot te vallen. Een strategie die rekening houdt met risico levert wellicht geen mooie verhalen op waarmee u kunt opscheppen tegenover vrienden, maar kan wel van pas komen om op lange termijn vermogensgroei te realiseren, en daar moeten langetermijnbeleggers zich naar ons idee op richten.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.