Wanneer aandelen zich herstellen van een grote marktdaling, komen beleggers soms in de verleiding om hun aandelen te verkopen nadat hun beleggingen het break-evenpunt bereikt hebben op hun piek van vóór de daling.
Door de snelheid en de omvang van de recente daling en het herstel, zou dat nu meer het geval kunnen zijn dan gewoonlijk. De markt kan de komende tijd nog volatiliteit vertonen en het kan dus verstandig lijken om al uw aandelen te verkopen zodra die hun vroegere waarde hebben bereikt. We waarschuwen u echter voor ‘break-evenitis’, zoals we de mogelijk gevaarlijke drang noemen om beleggingen op het break-evenpunt te verkopen. In plaats van u bij uw beleggingsbeslissingen te laten leiden door uw angst voor verdere koersdalingen, raden we u aan om uw pensioendoelstellingen en -behoeften op lange termijn voor ogen te houden. Het kan u zwaar vallen te zien hoe de waarde van uw portefeuille op korte termijn wild op en neer gaat, maar het vermijden van break-evenitis is van cruciaal belang voor uw financiële doelstellingen op lange termijn.
Emoties kunnen tot beleggingsfouten leiden
Koersdalingen zijn beangstigend, en het is normaal dat beleggers bang zijn voor volatiliteit. Het is begrijpelijk dat u de markt wilt verlaten om de stress van mogelijke verliezen te vermijden. Want uiteindelijk, als u uw verlies van de bearmarkt terugverdient en vervolgens de markt verlaat, hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de pieken en dalen! Het vermijden van mogelijke verliezen kan een opluchting zijn. Maar wat gebeurt er als de markt blijft stijgen? Dan loopt u die winst mis. En als uw beleggingen in waarde moeten stijgen om geheel of gedeeltelijk aan uw pensioendoelstellingen en -behoeften te kunnen voldoen, dan hebt u alleen maar een kortetermijnrisico ingeruild voor een langetermijnrisico. Emoties mogen er zijn, maar horen niet thuis in uw beleggingsstrategie.
Als u verkoopt op het break-evenpunt, dan kan dat een opluchting zijn. Maar u zult dan al snel worden geconfronteerd met moeilijke vragen en beslissingen. Hoe beslist u wanneer het juiste moment is aangebroken om opnieuw te beleggen? Weet u iets wat andere beleggers niet weten, en bent u in staat het juiste moment te voorspellen om opnieuw in de markt te stappen? Het is mogelijk dat u opnieuw belegt net voor een nieuwe dip, of nadat de beurskoersen alweer aanzienlijk zijn gestegen. Overweegt u om in minder risicovolle of defensieve beleggingen te stappen, of wilt u uw geld op een spaarrekening zetten en voor onbepaalde tijd helemaal afzien van beleggen? Dat leidt dan naar wat mogelijk de belangrijkste vraag van al is: waarom belegde u in eerste instantie eigenlijk in aandelen?
Richt uw beleggingsstrategie op uw doelstellingen voor de lange termijn
Veel mensen beleggen om hun langetermijndoelstellingen voor hun pensioen te realiseren. Ze willen hun beleggingen doen groeien om later een pensioen te hebben, om hun pensioen aan te vullen of om optimaal van hun oude dag te kunnen genieten. De groei die de meeste beleggers nodig hebben om die doelstellingen te halen, wordt pas na jaren of zelfs tientallen jaren bereikt. Veel beleggers onderschatten hoelang hun kapitaal na hun pensionering moet blijven meegaan. De levensverwachting is in de loop van de tijd toegenomen, en na uw pensionering kunt u met diverse onverwachte of stijgende kosten worden geconfronteerd.
Als u te defensief belegt, wordt het risico groter dat u uw langetermijndoelstellingen niet haalt of dat u na uw pensionering zonder geld komt te zitten. Veel pensioenbehoeften en -doelstellingen hebben de groei en de hoge rendementen van de aandelenmarkt nodig. Het jaarlijkse rendement van de MSCI World-index, een brede wereldwijde aandelenmarktindex, bedraagt op lange termijn meer dan 8,5%.[i] Dat cijfer omvat ook bearmarkten en andere marktdalingen. Om de langetermijngroei te halen die u nodig heeft, is het niet altijd noodzakelijk om marktdalingen uit de weg te gaan.
Het is echter belangrijk om op te merken dat u, om dat gemiddelde langetermijnrendement te halen, belegd moet blijven tijdens bullmarkten, ook aan het begin daarvan. Als u uit de markt stapt of uw beleggingen inruilt voor beleggingen met een laag risico, dan kunt u die cruciale marktstijgingen deels of in zijn geheel mislopen. Beleggers die de groei van hun beleggingen nodig hebben, moeten ernstig nadenken over de reden waarom ze uit de markt willen stappen of naar defensievere beleggingen willen overstappen. Hebt u een fundamentele reden om uit de markt te stappen? Of is uw beslissing gebaseerd op angst voor marktschommelingen?
Verander uw vermogensallocatie alleen wanneer uw behoeften veranderen
Verkopen op het break-evenpunt kan op korte termijn goed aanvoelen, maar u kunt er uw langetermijndoelstellingen en -behoeften mee in gevaar brengen. Als u uw vermogensallocatie (combinatie van aandelen, vastrentende effecten, liquiditeiten en andere effecten in uw portefeuille) zorgvuldig heeft bepaald, blijf daar dan aan vasthouden om uw doelstellingen te halen.
Als uw doelstellingen of behoeften wezenlijk veranderd zijn, dan is dat een goed moment om uw vermogensallocatie te herzien. Is er iets gebeurd waardoor uw inkomensbehoefte na uw pensionering afneemt? Heeft u niet langer hoge rendementen op uw beleggingen nodig? Of wordt u geconfronteerd met dividendverlagingen of lage rendementen op uw beleggingen? Heeft u berekend dat beleggingen met een laag risico onvoldoende rendement opleveren voor de hele periode waarin u, uw partner of uw gezin dat nodig hebben? Naarmate de omstandigheden veranderen, zult u wellicht ook uw beleggingsmix moeten wijzigen.
Maar als uw portefeuille voorafgaand aan een marktdaling goed aansloot bij uw pensioenbehoeften op lange termijn, dan zou u eens goed moeten nadenken over de mogelijke gevolgen van een verandering van die mix. Als u uw geld op een spaarrekening zet of voor beleggingen met een laag risico kiest, dan moet u nagaan welke gevolgen dat kan hebben voor uw pensioen.
Vergeet niet dat u uw vermogensallocatie alleen zou moeten wijzigen als uw behoeften wijzigen, en niet op basis van dagschommelingen op de markt. Uit de markt stappen nadat het break-evenpunt is bereikt, kan u helpen angst of spijt als gevolg van toekomstige beursverliezen te vermijden, maar als u zich bij uw beleggingsbeslissingen laat leiden door angst of andere emoties, dan zal dat waarschijnlijk alleen maar nadelig voor u uitpakken. Volatiele markten en marktdalingen kunnen u angst aanjagen, maar ze nemen niet weg dat uw beleggingen op lange termijn moeten groeien. Alleen maar een break-even halen, is geen erg gebruikelijke beleggingsdoelstelling. Laat u dus niet leiden door emoties in uw beleggingen en blijf u richten op de reden waarom u in de eerste plaats belegt: uw wensen, uw behoeften en uw doelstellingen op lange termijn.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet, 12/05/2020. MSCI World Total Return-index van 31/12/1969 tot en met 31/12/2019. In euro.