In eerste instantie was ESG-beleggen – het meenemen van overwegingen op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (environmental, social, and governance factors of ESG-factoren) in beleggingsbeslissingen – eerder een nichemarkt, maar inmiddels is het fenomeen razendsnel uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het wereldwijde beleggingslandschap. Veel beleggers hechten enorm veel waarde aan duurzaamheid en ethisch verantwoord beleggen. Het totaal aan activa dat volgens ESG-principes wordt beheerd, neemt alleen maar toe nu pensioenfondsen, staatsfondsen en andere instellingen steeds meer op ESG-beleggen inzetten. Ook in Nederland hebben particuliere beleggers steeds meer interesse in ESG-beleggingen. Voor sommige is ESG-beleggen de manier bij uitstek om hun persoonlijke normen en waarden bij hun beleggingen te betrekken, terwijl het voor andere vooral een uitstekend middel is om een gediversifieerde en robuuste portefeuille op te bouwen.
Ongeacht of u het heil van duurzaam beleggen allang inziet of u nieuwsgierig bent naar deze relatief nieuwe aanpak, het loont sowieso om wat basisprincipes van ESG te bestuderen. In dit artikel vindt u een overzicht van ESG-beleggen: we behandelen de geschiedenis, verschillende benaderingen en potentiële valkuilen.
Wat is ESG-beleggen?
Er zijn verschillende invullingen van het begrip, maar bij ESG-beleggen wordt er doorgaans niet alleen rekening gehouden met economische kerncijfers en bedrijfsfundamentals, maar ook met factoren zoals het milieubeleid, het sociale beleid, het vennootschapsbestuur en de ethische praktijken van een onderneming. Door ESG-overwegingen in de beleggingsbeslissingen mee te nemen, profiteert een portefeuille mogelijk van de impact die minder traditionele drijfveren op lange termijn op de economie hebben. Als een bedrijf niet goed met natuurlijke hulpbronnen of zijn werknemers omgaat, kan dat ingrijpende economische gevolgen hebben. Bij gebrek aan ESG-overwegingen, zoals in traditionele financiële analyses, worden dergelijke langetermijnrisico’s eenvoudig over het hoofd gezien. ESG-beleggen kan met uiteenlopende criteria worden ingevuld. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende voorbeelden.
Waarom beleggers aan ESG-beleggen doen
Beleggers hebben allerlei redenen, vaak heel persoonlijk, om voor ESG-beleggen te kiezen. Maar deze redenen zijn grofweg in twee categorieën te verdelen: enerzijds beleggen volgens persoonlijke normen en waarden en anderzijds een gediversifieerde portefeuille samenstellen.
- Beleggen volgens persoonlijke normen en waarden
Als u veel belang hecht aan kwesties in verband met milieu, maatschappij of governance, kunt u uw beleggingen in overeenstemming brengen met die overtuigingen door te kiezen voor ESG-beleggen. Dankzij ESG-beleggen kunt u de discrepantie tussen uw beleggingen en uw persoonlijke waarden verminderen, en tegelijkertijd beschikken over een gediversifieerde en robuuste beleggingsstrategie, gericht op uw langetermijndoelstellingen.
ESG-beleggen biedt u ook de kans om bepaalde aandachtsgebieden en sectoren waar u om geeft te steunen, zoals energie, groene technologieën, koolstofarme of koolstofvrije technologieën, onderwijs en gezondheidszorg. Door te beleggen in bedrijven met vooruitstrevende processen of technologieën kunt u bijdragen aan een toekomst waar u zelf in gelooft.
- Een gediversifieerde portefeuille opbouwen
Door ESG-factoren te integreren kunt u niet alleen een gediversifieerde portefeuille opbouwen die ook bestand zou kunnen zijn tegen milieuveranderingen, maar ook niet-financiële risico’s tot een minimum terugbrengen en unieke kansen identificeren. In een veranderende wereld kunnen beleggers ESG-strategieën als tool gebruiken om zich aan te passen.
Niet-financiële factoren zoals de impact op het milieu, arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van de bedrijfsvoering komen niet altijd voor op een klassieke balans, maar kunnen wel van invloed zijn op de resultaten van een bedrijf. Door te beleggen op basis van ESG-criteria houdt u rekening met deze en andere factoren, en kunt u kansen en risico’s identificeren die anderen wellicht over het hoofd zien.
De geschiedenis van ESG-beleggen
Maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB, ook wel bekend als “Socially Responsible Investing”, SRI) bestaat inmiddels al tientallen jaren. ESG-beleggen is juist voortgekomen uit de zogenaamde Principles for Responsible Investment (PRI), die de Verenigde Naties in 2006 hebben opgesteld. Kofi Annan, de toenmalige Secretaris-Generaal van de VN, bracht in 2005 de grootste institutionele beleggers ter wereld bijeen en die ontmoeting resulteerde in de zes grondslagen van het ESG-beleggen. De zes Principles for Responsible Investment werden in april 2006 gepresenteerd op de beurs van New York. Sinds 2006 is het aantal ondertekenaars van de PRI gestegen van 100 tot ruim 3.000, en het vermogen dat volgens ESG-principes wordt beheerd, is explosief gegroeid. Was maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) en ESG-beleggen in het begin vooral beschikbaar voor institutionele beleggers, inmiddels kunnen ook particuliere beleggers hier rechtstreeks in meedelen – dankzij publiekelijk toegankelijke ESG-gegevens. Zo kunnen beleggers een portefeuille samenstellen uit beleggingsfondsen of trackers (ook wel ETF’s) die ESG hoog in het vaandel hebben.
In eerste instantie was ESG-beleggen een niche-activiteit. Bedrijven die slecht gedrag vertoonden, konden worden uitgesloten, waardoor er juist belegd werd in ondernemingen die zich inzetten voor positieve verandering op het gebied van milieu en maatschappij. Vandaag de dag kent ESG-beleggen een snelle opmars en speelt het beleggingsresultaat vaak een even grote rol als andere kwesties.
Verschillende benaderingen van ESG-beleggen
Er zijn talrijke benaderingen van ESG-beleggen. Afhankelijk van uw waarden en uw situatie zou u kunnen kiezen voor één bepaalde benadering of voor een mix van meerdere benaderingen. Dat is een persoonlijk besluit.
- Uitsluiting. Beleggers of beheerders kiezen ervoor om bepaalde bedrijven of sectoren uit te sluiten en niet in hun portefeuille op te nemen. Dergelijke uitsluitingen zijn doorgaans gebaseerd op milieu-overwegingen en maatschappelijke, ethische of religieuze gronden. Zo kunnen bijvoorbeeld bedrijven of zelfs hele sectoren die wapens vervaardigen of alcohol produceren of die koolstofintensieve activiteiten uitvoeren, uit de portefeuille worden uitgesloten.
- Insluiting. Beleggers of beheerders kiezen ervoor om op basis van ESG-criteria in bepaalde bedrijven, sectoren of thema’s te beleggen. Insluiting is vaak gericht op specifieke sectoren, thema’s en bedrijven die in de gemeenschap investeren, een uitstekend trackrecord hebben op het gebied van gelijkheid en diversiteit van hun werknemers, actief betrokken zijn bij groene technologie of schone energie, stappen ondernemen om milieurisico’s zoveel mogelijk te beperken, of uitstekende arbeids- en governance-praktijken in acht nemen.
- Integretie. Beleggers of beheerders houden rekening met zowel ESG-criteria als meer conventionele economische factoren. Integratie is de meest gebruikte en meest flexibele benadering van ESG-beleggen. De integratie van ESG-criteria kan plaatsvinden in elke fase van het beleggingsproces, onder meer bij het selecteren van landen, sectoren, thema’s en afzonderlijke effecten.
- Impact. Beleggers of beheerders streven ernaar met hun beleggingen een aanzienlijke en blijvende positieve impact te hebben op het gebied van milieu, maatschappij of governance. Het doel van impactbeleggen kan bestaan uit het transformeren van of ondersteunen van veranderingen in zeer uiteenlopende gebieden, waaronder groene technologie en schone energie, gezondheid en gezondheidszorg, toegang tot schoon water, voorbereiding op klimaatverandering en koolstofarme of koolstofvrije technologieën.
Iedere beleggingsstrategie heeft zijn valkuilen en ESG-beleggen is daar geen uitzondering op.
- Mogelijk hoge commissies. Als u een ESG-fonds of -tracker kiest die actief beheerd wordt, vallen de commissies mogelijk hoger uit dan u had verwacht.
- Te hoge concentratie. Als u strengere ESG-standaarden hanteert, beperkt u het aantal effecten waarin u nog kunt beleggen – dat kan leiden tot een te geconcentreerde portefeuille met een hoger risiconiveau.
- De verkeerde ESG-stijl kiezen. Aangezien beleggers om gevarieerde en persoonlijke redenen voor ESG-beleggen kiezen, is het belangrijk om een ESG-strategie of -fonds te kiezen dat goed aansluit op uw waarden en uw beleggingsdoelen voor de lange termijn.
Onze benadering van ESG-beleggen
ESG-factoren zijn al decennialang verweven in het beleggingsproces van Fisher Investments Nederland en we delen onze expertise graag als service aan onze cliënten in Nederland. In die periode zijn we erin geslaagd om te voldoen aan de eisen van onze cliënten wat betreft aandacht voor het milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen en tegelijkertijd hun portefeuilles in overeenstemming te brengen met hun beleggingsdoelstellingen voor de lange termijn. Dankzij die aanpak konden duizenden beleggers hun financiële doelstellingen bereiken en bovendien tevreden zijn over hun impact.
Fisher Investments, ons moederbedrijf, is ervan overtuigd dat onze benadering van ESG-beleggen cliënten erbij kan helpen hun persoonlijke beleggingsdoelen te bereiken, met veel ruimte voor hun persoonlijke waarden. Fisher Investments is sinds 2014 ondertekenaar van de Principles for Responsible Investment van de VN, die bedoeld zijn om kwesties op het gebied van milieu, maatschappij en governance te integreren in de beleggingswereld. Daarnaast is Fisher Investments ondertekenaar van het Global Compact van de VN, het Carbon Disclosure Project en de Climate Action 100+, en steunt het de Task Force on Climate-related Financial Disclosures.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.