Uit de analyses van Fisher Investments Nederland van de markthistorie blijkt dat een volledige marktcyclus bestaat uit twee belangrijke perioden: een stierenmarkt (langdurige periode van over de hele linie stijgende aandelen) en een berenmarkt (doorgaans langdurige en door fundamentals veroorzaakte daling van meer dan 20%). Beleggers kunnen dan ook de neiging hebben zich uitsluitend te richten op stierenmarkten, en berenmarkten uit de weg te gaan. Dit klinkt misschien eenvoudig maar het is in de praktijk, zo leert onze ervaring, buitengewoon lastig omdat marktcycli onregelmatig zijn. Door te begrijpen wat de marktcyclus beweegt kunnen beleggers erop inspelen, hoewel iedereen onderweg wel eens een keer vastloopt.
We hebben geconstateerd dat marktcycli niet met de regelmaat van de klok plaatsvinden, zoals jaargetijden, waardoor ze moeilijk voorspelbaar zijn. Afgaande op het door Fisher Investments Nederland uitgevoerde onderzoek naar de factoren die aan marktcycli ten grondslag liggen, oftewel de vraag naar en het aanbod van aandelen, hangt het rendement van aandelen op de langere termijn vooral af van de kloof tussen werkelijkheid en verwachtingen. Uit ons onderzoek blijkt dat het aanbod van aandelen op korte termijn vrij stabiel is; het is dus goed om alert te blijven op plotse veranderingen in het aanbod, maar wat betreft de nabije toekomst zijn de aanjagers van de vraag bepalend.
Het kan lastig zijn de vraag te peilen, maar naar ons idee zijn aandeelhouders voornamelijk geïnteresseerd in het verwachte rendement van een aandeel. Als het toekomstige rendement (de werkelijkheid) hoger blijkt dan wat de markten hadden ingeprijsd (verwachtingen), stijgen de markten gewoonlijk. We hebben geconstateerd dat de stemming onder beleggers nadrukkelijk van invloed is op de winstverwachtingen en zich cyclisch ontwikkelt, zij het zelden in een vloeiende beweging. Zoals de legendarische Amerikaanse belegger Sir John Templeton zei: “Stierenmarkten komen voort uit pessimisme, groeien door scepsis, rijpen door optimisme en sterven door euforie”.[i] Volgens Fisher Investments Nederland is de kloof tussen werkelijkheid en verwachtingen doorgaans het grootst wanneer pessimisme de overhand heeft. De kloof verkleint naarmate beleggers minder pessimistisch worden, hetgeen de vraag en dus de aandelenkoersen opdrijft. Omgekeerd blijkt uit onze analyse dat in veel gevallen een neerwaartse marktcyclus ontstaat als de verwachtingen zo hoog worden dat de werkelijkheid ze niet kan overtreffen (bijv. wat we zagen tijdens de internetzeepbel in de VS in 2000), of wanneer onverwachte ontwikkelingen (bijv. coronalockdowns) de winsten veel lager doen uitvallen dan verwacht.
Hoe kunnen beleggers dit in de praktijk herkennen en er hun voordeel mee doen? Hoewel er uitzonderingen zijn, komen uit de analyse van historische marktcycli van Fisher Investments Nederland een aantal algemene kenmerken naar voren: In de eerste plaats dat stierenmarkten veel langer duren en veel omvangrijker zijn dan berenmarkten. Als we kijken naar de Amerikaanse S&P 500, die ver terug gaat in de tijd, hebben aandelen van 1929 tot 2022 veertien stierenmarkten en veertien berenmarkten doorgemaakt.[ii] Maar stierenmarkten duurden gemiddeld 60 maanden en boekten een rendement van 178%, terwijl berenmarkten 20 maanden duurden en resulteerden in een rendement van -40%.[iii] Omdat er na iedere berenmarkt weer een stierenmarkt komt en stierenmarkten gemiddeld langduriger en omvangrijker zijn, is de markt mettertijd gestegen.[iv] Sinds 1926 boekt de S&P 500 een rendement op jaarbasis van 10%, inclusief alle berenmarkten die zich gaandeweg hebben voorgedaan.[v]
Hoewel rendementen kortstondig fors kunnen schommelen, is de S&P 500 nooit negatief geweest over een periode van 20 jaar.[vi] We denken dat uit deze historische observatie een belangrijke les kan worden getrokken: Hoe langer je belegt, des te groter de kans op positieve rendementen. Hoewel het verstandig kan zijn om berenmarkten zo goed mogelijk uit de weg te gaan, denkt Fisher Investments Nederland niet dat dit noodzakelijk is—sporadische marktdalingen worden immers ruimschoots gecompenseerd door riante rendementen op stierenmarkten. Zoals het befaamde gezegde luidt: “De tijd in de markt is belangrijk en niet het timen van de markt.”[vii]
Uiteraard zijn marktrendementen niet gelijkmatig, zelfs niet tijdens stierenmarkten. Ze kunnen bij vlagen volatiel zijn en een grillig verloop kennen, en er kan sprake zijn van onvoorspelbare correcties (korte, scherpe, door sentiment gedreven dalingen van 10% à 20%). Onze ervaring leert dat beleggers hierdoor vaak vooral oog hebben voor de schommelingen op korte termijn. Naar ons idee lopen talloze beleggers echter een veel groter risico, namelijk dat ze langdurigere koersstijgingen tijdens stierenmarkten mislopen. Hoewel het niet altijd eenvoudig is belegd te blijven in onzekere perioden, moet je kortetermijnschommelingen op de koop toenemen om te profiteren van het langetermijnrendement van aandelen. Naar het oordeel van Fisher Investments Nederland kunnen succesvolle beleggers niet om stierenmarkten heen.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] “Bull Markets Are Born on Pessimism, Grow on Skepticism, Mature on Optimism, and Die on Euphoria,” Barry Popik, The Big Apple, 15-12-2010.
[ii] Bron: FactSet, per 6-6-2023. Gebaseerd op het totaalrendement van de S&P 500, januari 1926 tot en met mei 2023. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen tot hogere of lagere beleggingsrendementen leiden.
[iii] Ibid.
[iv] Ibid.
[v] Bron: FactSet, per 6-6-2023. Totaalrendement S&P 500, januari 1926 – mei 2023. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Wisselkoersschommelingen tussen de dollar en de euro kunnen tot hogere of lagere beleggingsrendementen leiden. Het geannualiseerde rendement past de feitelijke groei over de betreffende periode aan om weer te geven met hoeveel het rendement in één jaar tijd zou zijn gestegen of gedaald.
[vi] Zie toelichting ii.
[vii] “Investors Nearing Retirement Show Patience With Markets,” Matthew Sommer, Kiplinger, 21-03-2023.