Fisher Investments Nederland ervaart dat een focus op dividend in de financiële media keer op keer wordt aangehaald als een vermeende lucratieve beleggingsstrategie. Maar uit onze ervaring blijkt dat een focus op dividend ten onrechte zoveel wordt opgehemeld. Daarmee willen we absoluut niet zeggen dat we deze betalingen principieel veroordelen. Wij geloven simpelweg dat het verstandiger is om totaalrendement als uitgangspunt te nemen voor uw portefeuille, en niet zozeer watertandend naar de inkomsten uit dividend te staren. Laten we uitleggen waarom we dit vinden.
Om te beginnen frissen we uw geheugen op door te bespreken wat dividenden zijn en hoe dividenduitkeringen werken. Besluit een bedrijf om aan zijn aandeelhouders een dividend uit te keren in contanten, wordt het uitgekeerde bedrag afgetrokken van de koers van het aandeel. In de dagelijkse schommelingen van de markt is dit lang niet altijd duidelijk te zien. Maar bij grote uitkeringen tekent het effect zich mogelijk wel af. In figuur 1 zien we dat een dividend een uitkering van kapitaal is, die betaald wordt uit het aandeel zelf. Op 10 mei 2023 keerde Volkswagen € 8,70 aan dividend uit aan zijn aandeelhouders – en de koers van het aandeel werd vervolgens ook naar beneden bijgesteld, waardoor het totaalrendement lager uitviel.
Figuur 1: dividenduitkeringen voor aandelen van Volkswagen AG, mei 2023
Bron: FactSet, per 30-9-2023. Volkswagen AG, prijsrendement (zonder dividend) vs. totaalrendement in euro, tussen 2-5-2023 en 31-5-2023. Zie het addendum voor een uitgebreidere weergave van deze gegevens.
Er is niets mis met dividend – beleggers kunnen het geld uitgeven of herbeleggen – maar een dividenduitkering is geen voorrecht of speciale behandeling. Houd er ook rekening mee dat dividenden allesbehalve gegarandeerd zijn – bedrijven kunnen zomaar besluiten ze te verlagen of helemaal te schrappen. Uit de ervaring van Fisher Investments Nederland met de financiële marktgeschiedenis blijkt dat bedrijven vaak in hun dividenden snoeien als de winstcijfers onder druk staan. Dat gebeurt vaak in tijden dat de bredere economie of markt het ook moeilijk heeft – en laat dat nu nét ook de tijd zijn dat veel beleggers dat geld het hardst nodig hebben. En dat terwijl veel mensen juist speciaal in bepaalde aandelen beleggen om de hoogte van het dividend. Maar vult u uw portefeuille met dividenduitkerende aandelen, wil dat nog niet zeggen dat deze u sowieso voldoende inkomsten oplevert.
De aandelen van bedrijven die dividend uitkeren zijn ook niet per se minder volatiel dan aandelen die niets uitkeren. Laten we dat concretiseren: dividenduitkerende aandelen komen veel voor in de financiële sector, zo blijkt uit ons onderzoek.[i] Maar tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2007-2009 ontdekte Fisher Investments Nederland dat bedrijven die dividend uitkeerden niet immuun waren voor de hoge volatiliteit – waardoor ze vervolgens in de dividenden snoeiden – en tijdens de hele crisis achterbleven bij de bredere markten: de financiële sector presteerde in die periode namelijk 26,4% slechter dan de MSCI World Index.[ii] Hetzelfde beeld was te zien tijdens de eurocrisis van 2009 tot 2011, toen financiële instellingen 27,3% achterliepen op de bredere benchmark.[iii]
Volgens de ervaringen van Fisher Investments Nederland, bewijst dit ook hoe een focus op dividend ertoe kan leiden dat uw portefeuille te zeer geconcentreerd is in bepaalde sectoren. Dividenduitkerende aandelen komen overwegend voor in conjunctuurgevoelige en waardegerichte sectoren – zoals financiële instellingen, vastgoed, nutsbedrijven, consumentengoederen, industrie, energie en materialen – waar de winstcijfers veel afhankelijker zijn van de macro-economische ontwikkelingen (dus samen met de economische cyclus stijgen en dalen), de schuldenlast veel hoger ligt en de waarderingen (zoals koers-winstverhoudingen) lager zijn.[iv] Aangezien dergelijke bedrijven doorgaans meer geld aan hun aandeelhouders uitkeren in de vorm van dividenden, investeren ze naar onze ervaring minder in groeigerichte activiteiten.
Wilt u dat dividend uw belangrijkste rendementsbron wordt? Dan kunnen bepaalde sectoren erg sterk vertegenwoordigd zijn in uw portefeuille, waardoor u te weinig gediversifieerd bent – en onnodige risico’s introduceert – zo leert de ervaring van Fisher Investments Nederland. De grootste sector op marktkapitalisatie in de MSCI World Index, informatietechnologie, heeft het laagste dividendrendement, terwijl de sector met het hoogste dividendrendement de op een na kleinste sector van de index is.[v] Als u informatietechnologie grotendeels links laat liggen ten gunste van nutsbedrijven, beperkt u uw keuzemogelijkheden en kunt u uw portefeuille minder uitgebreid diversifiëren. Bovendien moeten we niet vergeten dat de nutssector defensief is – uit ons onderzoek blijkt dat ze in marktneergangen bovengemiddeld presteren, maar datzelfde geldt niet in stijgende markten. Een portefeuille die sterk inzet op deze sector behaalt mogelijk een tegenvallend rendement.
Wij zien ook geen bijzondere redenen om dividenduitkerende bedrijven op te nemen in een portefeuille die een stabiele inkomstenstroom moet genereren. Hier willen we het concept van doe-het-zelf-dividend introduceren: dus simpelweg een aantal aandelen verkopen als u contanten nodig hebt. Fisher Investments Nederland heeft ervaren dat veel beleggers dit überhaupt niet als mogelijkheid zien als ze inkomsten uit hun portefeuille willen genereren (ze kijken juist vooral naar dividend en couponrente). Maar een aandeel verkopen komt onder aan de streep op hetzelfde neer als dividend ontvangen – maar dan wanneer u dat zélf wilt (en mogelijk zelfs fiscaal voordeliger). Dividend is absoluut niet de enige manier om contanten te genereren, en als u aanneemt van wel, legt u zich onnodig beperkingen op, vinden we.
Veel verstandiger is het om dividenduitkerende aandelen precies hetzelfde te behandelen als elke ander type aandelen. Fisher Investments Nederland gelooft dat het niet per se gunstig is als u vooral inzet op dividendrendement ten koste van prijsrendement (zonder dividend). Als u uw portefeuille beperkt tot dividenduitkerende aandelen, werpt u een onnodig obstakel op voor uw beleggingsdoelen. Hoewel we niet principieel tegen dividenduitkerende aandelen zijn, zien wij er ook niets bijzonders in. Als u zich hierop blindstaart, kan dit u afleiden van uw algehele totaalrendement onder aan de streep – en valt dit rendement mogelijk ook lager uit.
Volkswagen AG, prijsrendement (zonder dividend) en totaalrendement, 31-5-2018 tot en met 31-5-2023
Bron: FactSet, per 30-9-2023. Volkswagen AG, prijsrendement (zonder dividend) vs. totaalrendement in euro, 31-5-2018 tot en met 31-5-2023.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: FactSet, per 30-9-2023. Gebaseerd op het rendement van dividenduitkerende aandelen uit de MSCI World Financials Index.
[ii] Bron: FactSet, per 30-9-2023. Gebaseerd op het rendement van de MSCI World Financials Index ten opzichte van de MSCI World Index, 31-12-2006 tot en met 31-12-2009.
[iii] Bron: FactSet, per 30-9-2023. Gebaseerd op het rendement van de MSCI World Financials Index ten opzichte van de MSCI World Index, 31-12-2008 tot en met 31-12-2011.
[iv] Bron: FactSet, per 30-9-2023. Gebaseerd op winstcijfers, schuldenlasten en koers-winstverhoudingen van bedrijven uit de MSCI World Financials, Real Estate, Utilities, Consumer Staples, Industrials, Energy en Materials.
[v] Bron: FactSet, per 30-9-2023. Gebaseerd op sectorwegingen en dividendrendementen binnen de MSCI World Index. Marktkapitalisatie is een maatstaf voor de omvang van een bedrijf, bedrijfstak of sector die berekend wordt door de aandelenkoers te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen.