Groene energie krijgt veel aandacht in de financiële publicaties die Fisher Investments Nederland volgt. Particulieren willen misschien investeren in dit vermeende marktsegment van de toekomst in de hoop veel rendement te halen uit de toegenomen aandacht van de wereld voor zaken zoals klimaatverandering.
Ook stelt dit volgens hen ze in staat de transitie naar energiebronnen als zonne- en windenergie financieel te ondersteunen. Maar groene energie bevindt zich nog in een ontluikend stadium waardoor het volgens ons moeilijk is om te voorzien wie wel of niet hiervan de vruchten zal plukken. Wij denken dat beleggers er baat bij hebben om een beter begrip te krijgen van groene energie en de drijvende krachten daarachter en zo beleggingsfouten te voorkomen.
Hoewel Fisher Investments Nederland in zijn analyses van de financiële markten heeft vastgesteld dat groene energie meestal verwijst naar energiebronnen die geen fossiele brandstoffen verbranden, heeft het geen gestandaardiseerde definitie. Volgens de EU bestaat groene energie uit wind-, zonne- en waterkracht, oceaan- en geothermische energie, biomassa en biobrandstoffen.[i] Hoewel kernenergie is opgenomen in de groene taxonomie van de EU, valt kernenergie niet onder duurzame energie.[ii]
Maar ondanks de toegenomen aandacht voor hernieuwbare energiebronnen domineren fossiele brandstoffen nog steeds de mondiale aandelenmarkten in de energiesector. Olie, gas en brandstoffen zijn samen goed voor 95,7% van de energiesector van de MSCI World index.[iii] Het resterende 4,3% omvat energieapparatuur en-diensten, maar veel bedrijven in deze categorie zijn gebonden aan fossiele brandstoffen (bv. producenten van oliebooruitrusting).[iv] Het kan voorkomen dat sommige energiebedrijven die opgenomen zijn in de index, afdelingen hebben die zich toeleggen op duurzame energievoorziening. De ervaring van Fisher Investments Nederland leert echter dat het moeilijk is om de inkomstenstromen van deze afdelingen vast te stellen en mochten deze in kaart worden gebracht, bestrijkt het gros daarvan slechts een klein deel van de bedrijfsactiviteiten. Ondertussen zijn groene pure plays – bedrijven die het grootste deel van hun inkomsten uit groene energie halen of banden hebben met de duurzame sector – verspreid over verschillende sectoren. Deze bedrijven – bijvoorbeeld producenten van zonnepanelen of windturbines – kunnen vallen onder nutsvoorzieningen, technologie of de industriële sector.
Hoewel duurzame energiebedrijven over verschillende sectoren verspreid zijn, denkt Fisher Investments Nederland dat veel van de factoren die hun winst beïnvloeden vergelijkbaar zijn met die van bedrijven in de energiesector. Kijk maar naar de politieke drijfveren die te maken kunnen hebben met o.a. belastingwetten, kredietverlening, overheidssubsidies en geopolitieke gebeurtenissen. Zo heeft de Russische inval in Oekraïne en de vrees voor een Europese gascrisis geleid tot de roep om Europa energie-onafhankelijk te maken.[v] Op basis van onze analyse van financiële publicaties, veroorzaakte dit verdere discussies over overheidsinvesteringen in duurzame energiebedrijven. Dergelijke bedrijven worden hierdoor in staat gesteld om publieke belangstelling en investeringen te genereren, wat het sentiment zou kunnen verbeteren.[vi] Een andere drijvende kracht is de technologische vooruitgang. Doorbraken kunnen namelijk leiden tot nieuwe technologieën voor hernieuwbare energie en verbeteringen van bestaande technologieën, zoals een grotere efficiëntie en lagere kostenbarrières.
Toeleveringsketens en inputkosten zijn óók van invloed op bedrijven in de duurzame energiesector. De productie van apparatuur voor groene energie leunt op uitgebreide netwerken van fabrikanten, distributeurs en mijnbouwers. Door verstoringen in de toevoerketen of stijgende kosten kan hernieuwbare energie een relatief duurdere energiebron worden en op den duur de vraag mogelijk drukken. De stijgende vraag naar elektrische voertuigen (EV) heeft bijvoorbeeld geleid tot een grotere vraag naar mineralen voor EV-batterijen, zoals lithium, nikkel en kobalt.[vii] De kosten van deze mineralen kunnen invloed hebben op de productiekosten en de prijzen van elektrische voertuigen.
Wegens het substitutie-effect – de neiging van de consument om een goed of dienst te vervangen door een goedkoper alternatief – denken wij dat relatief lage olie- en gasprijzen kunnen leiden tot een dalende vraag naar duurzame energie en vice versa. Wanneer Fisher Investments Nederland hernieuwbare energiebronnen analyseert, vinden wij het dus belangrijk te onthouden dat deze beleggingscategorie geen uitzonderlijke kenmerken heeft.
Zelfs als u optimistisch bent over duurzame energie, vindt Fisher Investments Nederland dat u moet beseffen dat deze sector nog in de kinderschoenen staat, waardoor het moeilijk is om te voorspellen wie de winnaars en verliezers zullen zijn. Volgens de uitsplitsing van het IEA van de wereldwijde elektriciteitsproductie naar bron, vertegenwoordigen hernieuwbare energiebronnen (wind, zon, biobrandstoffen en afval, en waterkracht) slechts 14% van het mondiale energieverbruik (op basis van gegevens voor 2019).[viii] Kernenergie is goed voor ongeveer 5%.[ix] Fossiele brandstoffen? Ongeveer 81%.[x] Bovendien vormen pure play-bedrijven geen groot deel van het beleggingsuniversum. Denk na: de MSCI Global Alternative Energy Index omvat bedrijven die 50% of meer van hun inkomsten halen uit alternatieve energiebronnen – de indexaanbieder MSCI definieert deze term als schoner dan fossiele brandstoffen.[xi] De marktkapitalisatie van deze index (waarde van de uitstaande aandelen) komt overeen met ongeveer 9,0% van de wereldwijde energiesector of 0,5% van de bredere MSCI World Index.[xii] Er zijn dus relatief weinig pure play-bedrijven en de meeste daarvan zijn zeer klein (d.w.z. een relatief kleine marktkapitalisatie in vergelijking met non-pure plays).
Wij denken dat beleggers een speculatief risico kunnen nemen door te beleggen in kleine bedrijven die nog niet rendabel zijn. Hoewel Fisher Investments Nederland neutraal staat tegenover investeringen in hernieuwbare energie, kunnen grotere, non-pure-plays ook deel uitmaken van de groene sector en een grotere financiële flexibiliteit met zich meebrengen en daarmee sommige risico’s van kleinere pure-plays beperken. Bijkomende factoren waarmee rekening moet worden gehouden zijn verstoringen door innovaties uit de particuliere sector en het risico van investeringen in technologieën die afhankelijk zijn van overheidssubsidies. Op basis van onze studie van de marktgeschiedenis, kan die steun verdwijnen als het politieke sentiment verschuift.
Ook al vinden we investeren in duurzame energie een goede zaak, blijft Fisher Investments Nederland van mening dat beleggers er baat bij hebben om goed na te denken over de omvang van de sector – wat is er wel of niet bekend over de toekomst van duurzaam beleggen en hoe kan het concentratierisico worden beperkt?
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document
[i] Bron: het Europees Parlement, factsheets over de Europese Unie. “Renewable Energy,” geraadpleegd op 12-10-2022.
[ii] “EU Taxonomy to Include Nuclear Energy, Recognizing Its Role in Global Decarbonization,” NEI Media Team, NEI, 06-07-2022.
[iii] Bron: FactSet, per 12-10-2022. Wegingen van energiebedrijven die opgenomen zijn in de MSCI World Index.
[iv] Ibid.
[v] “The Guardian View On Russian Gas: A Compelling Reason To Go Green,” Editorial, The Guardian, 27-07-2022.
[vi] Ibid.
[vii] “Renewable Energy Is Surging, But Trouble Looms,” Benjamin Storrow, E&E News, 28-06-2022. Gegevens geraadpleegd via Scientific American per 12-10-2022.
[viii] Bron: het Internationaal Energieagentschap. “Total Energy Supply (TES) per bron, 1990 tot en met 2019, geraadpleegd op 12-10-2022.
[ix] Ibid.
[x] Ibid.
[xi] “MSCI Global Environment Indexes Methodology,” MSCI, november 2013 en “MSCI Global Alternative Energy Index (USD),” MSCI, 30-09-2022.
[xii] Bron: FactSet. Stelling gebaseerd op de energiesector en de marktkapitalisatie van de MSCI World Index per 30-09-2022 en de MSCI Global Alternative Energy Index, in USD, MSCI, per 30-09-2022.