Fisher Investments Nederland analyseert wereldwijde aandelen volgens een top-down benadering, wat betekent dat we ze classificeren op basis van gemeenschappelijke kenmerken (bijvoorbeeld land of sector). Wij baseren beleggingsbeslissingen hoofdzakelijk op de wijze waarop brede economische en politieke factoren deze categorieën waarschijnlijk zullen beïnvloeden. Ook bekijken we of het sentiment ten aanzien van deze categorieën deze factoren nauwkeurig weerspiegelt voordat we individuele effecten selecteren binnen deze categorieën. Deze benadering gaat uit van een uitgangspunt dat volgens ons van fundamenteel belang is voor het langetermijnbeleggen: geen enkele categorie, sector, land, stijl of marktkapitalisatie van aandelen is permanent superieur. Het leiderschap rouleert op basis van veranderende factoren, en naar onze mening kan dat kansen creëren voor beleggers die actief deelnemen aan de markt.
Op basis van de ervaringen van Fisher Investments Nederland denken veel beleggers dat een bepaalde sector van de markt – of dat nu een stijl, sector of land is – permanente of inherente voordelen heeft ten aanzien van de rest van de markt, wat betekent dat deze permanent superieur is. We zien dit vaak bij categorieën die sterk in trek zijn. Hun rendementen uit het verleden lijken misschien indrukwekkend, wat de verleiding aanwakkert om trends na te jagen – d.w.z. om te kopen op basis van sterke prestaties uit het verleden. Het kopen van een aandeel nadat deze grote winsten heeft behaald, biedt een belegger natuurlijk geen voordelen. Toch hebben wij ontdekt dat dit een veelgemaakte beleggingsfout is. Hebzucht zorgt er vaak voor dat beleggers eerdere winsten extrapoleren naar de toekomst, zonder dat ze hierbij rekening houden met vooruitkijkende fundamentals.
Analyses van Fisher Investments Nederland van historische gegevens laten echter zien dat leiderschapstrends niet blijvend zijn. Zeepbellen – perioden waarin beleggers op irrationele wijze enthousiast worden over de vooruitzichten van een categorie of trend – hebben de financiële markten door de jaren heen gedomineerd. Tijdens de dot-com rage aan het einde van de jaren negentig stelden commentatoren eindeloze winsten in het vooruitzicht voor de internetbedrijven die toen hun intrede deden. Volgens velen zouden ze een nieuw economisch paradigma inluiden en de afwisseling tussen hoog- en laagconjunctuur ten einde brengen. Toch waren deze technologiebedrijven geen permanente koplopers – na de dot-com crash bleven ze op een achterstand in de daaropvolgende bullmarkt (een lange periode van algemeen stijgende aandelen). De techsector van de MSCI World Index was de slechtst presterende sector van 2000 tot 2009.[i] Welke sector de beste prestaties leverde in die periode? Energie.[ii] Later nam tech echter weer de leiding in de jaren tien, terwijl de energiesector het slechtst presteerde.[iii] Binnen elk willekeurig jaar – laat staan een decennium – zien we dat de best en slechtst presterende sectoren doorgaans variëren en in en uit de gratie raken. Hoe dat komt? In de analyses van Fisher Investments Nederland over de marktgeschiedenis zien we dat economische trends en sentimentcycli onderhevig zijn aan verandering en op den duur evolueren, waardoor het leiderschap op de markten rouleert. We nemen de aanhoudende koploper van de jaren nul, de energiesector, als voorbeeld. Uit ons onderzoek blijkt dat de inkomsten van energiebedrijven gevoelig zijn voor de olieprijs, waardoor energiemaatschappijen gedurende het decennium ervan profiteerden toen de prijzen van ruwe Brentolie stegen en – voor het grootste deel – op dat hoge niveau bleven.[iv] Volgens onze analyse maakten de hoge olieprijzen het voor Amerikaanse oliemaatschappijen winstgevender om nieuwe technieken voor fracking en horizontaal boren toe te passen, waardoor investeringen werden aangemoedigd. De Amerikaanse productie bereikte daarna een recordhoogte.[v]
Maar volgens ons haalden de verwachtingen van de energiesector uiteindelijk de realiteit in en overstegen ze de werkelijke cijfers. Toen de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) in 2014 de productie opvoerde om marktaandeel terug te winnen, veroorzaakte dat een olieoverschot en een ineenstorting van olieprijzen.[vi] De energie-industrie bleef zes jaar daarna vooral achterlopen omdat de olieprijzen grotendeels terugvielen.[vii] Maar als we kijken naar meer recente cijfers, was deze tak de best presterende sector van 2021 en ook in de eerste helft van 2022.[viii] Wij menen dat dit komt doordat de olieprijzen – en de winsten van energiebedrijven – de afgelopen jaren zijn gestegen. Dit kwam doordat de heropening na de pandemie de vraag opdreef te midden van wereldwijde verstoringen van het aanbod, onder meer als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne. Maar zal de voorsprong van de energiesector aanhouden? Voor ons hangt dat af van de vraag of de winsten in de komende 3 tot ongeveer 30 maanden hoger zullen uitvallen dan wat al in de aandelen is geprijsd.
Omdat de beste en slechtste sectoren elkaar afwisselen, bekijkt Fisher Investments Nederland welke factoren hiermee gemoeid zijn. In plaats van te denken dat de voordelen van een factor of categorie altijd zullen blijven bestaan (zelfs als het recente verleden erop wijst dat dit in de nabije toekomst het geval zal zijn), denken we dat het een gunstigere aanpak is om te identificeren welke onderliggende voorwaarden ten grondslag liggen aan marktleiderschap en of het waarschijnlijk is dat deze factoren een rol zullen blijven spelen in de verdere toekomst. Naast dat economische trends die bepaalde factoren begunstigen veranderen – bijvoorbeeld het effect van de wereldwijde dynamiek van vraag en aanbod van olie op prijzen – zien we ook verschuivingen in het sentiment onder beleggers en in de verwachtingen daarover.
De kloof tussen werkelijkheid en verwachtingen bepaalt volgens ons vooral de richting van de aandelenkoersen op langere termijn. Wij denken dat het belangrijk is die kloof voor de markt – en tussen de verschillende categorieën – voortdurend te analyseren om de mogelijke opwaartse (of neerwaartse) verrassing in te schatten. Misschien vinden er verkiezingen plaats die het politieke landschap op zijn kop zetten, waardoor radicale wetgeving – en de winnaars en verliezers daarvan – meer een concrete vorm krijgen. Of misschien is er een technologische doorbraak die de bedrijfsmodellen van bedrijven op nieuwe en baanbrekende manieren verandert. Wanneer zich economische of politieke ontwikkelingen voordoen, kunnen deze een krachtige invloed hebben op sectoren, categorieën en regio’s. Als het sentiment niet mee verschuift met die ontwikkelingen, kan dat kansen scheppen voor beleggers.
Analyses van Fisher Investments Nederland over de marktgeschiedenis laten zien dat geen enkele categorie voor altijd aan kop gaat. De economische omstandigheden veranderen en de visie van beleggers op deze fundamenten past zich hierop aan. Onze ervaring is dat beleggers ervan kunnen profiteren als zij hun portefeuilles afstemmen op deze verschuivende marktperspectieven.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: FactSet, per 11-08-2022. Rendement van de MSCI World Information Technology Index inclusief netto dividend, 31-12-1994 tot en met 31-12-1999 en 31-12-1999 tot en met 31-12-2009.
[ii] Bron: FactSet, per 11-08-2022. Rendement van de MSCI World Energy Index inclusief nettodividend, 31-12-1999 tot en met 31-12-2009.
[iii] Bron: FactSet, per 11-08-2022. Rendement van de MSCI World Information Technology en Energy Index inclusief nettodividend, 31-12-2009 tot en met 31-12-2019.
[iv] Bron: FactSet, per 11-08-2022. De prijs van een vat ruwe Brentolie, 31-04-1999 tot en met 31-12-2009.
[v] Bron: het Amerikaans nationaal statistiekbureau EIA (Energy Information Administration), per 11-08-2022. Wekelijkse productie van ruwe olie in de VS, 07-01-1983 tot en met 05-08-2022.
[vi] “Oil Prices Keep Plummeting as OPEC Starts a Price War With the US,” Brad Plumer, Vox, 28-11-2014.
[vii] Bron: FactSet, per 11-08-2022. De prijs van een vat ruwe Brentolie en het rendement van de MSCI World Energy Index inclusief nettodividend, 31-12-2013 tot en met 31-12-2020.
[viii] Bron: FactSet, per 11-08-2022. Rendement van de MSCI World Energy Index inclusief nettodividend, 31-12-2020 tot en met 30-06-2022.