De ervaring leert ons dat wanneer de markten volatiel en de onzekerheid groot zijn, beleggers het vaak een goed idee vinden om veel contanten aan te houden. Uit een historische analyse van de markten door Fisher Investments Nederland blijkt echter dat ze op die manier de problemen soms net groter maken. Veel contanten aanhouden kan nuttig zijn voor even, of voor mentale rust zorgen, maar er zijn een aantal belangrijke factoren die beleggers volgens ons goed in het achterhoofd moeten houden. Laten we dat nader toelichten.
Contanten hebben naar onze mening zeker nut voor beleggers, maar kunnen voor wie naar groei op lange termijn streeft slechts een beperkte rol spelen. Om te beginnen vindt Fisher Investments Nederland het verstandig dat beleggers contanten achter de hand houden om in hun geldbehoeften op korte termijn te voorzien. Of het nu is om een bepaalde levensstijl te financieren, een dure aankoop te doen (een huis, bijvoorbeeld) of een spaarpotje aan te leggen voor noodgevallen, contanten kunnen beleggers die broodnodige flexibiliteit bieden. Een omvangrijke kaspositie kan ook een voordeel zijn tijdens bearmarkten (een langdurige, door fundamentals aangejaagde brede daling op de aandelenmarkt van 20% of meer). Op zijn minst zijn contanten waardevaster dan aandelen wanneer de markten onderuitgaan. Ziet u dus een steile neergang naderen die anderen over het hoofd zien, dan kunt u uw voordeel doen door over te stappen op een strategie met veel contanten. Uit ervaring weten we echter dat veel beleggers die tactiek niet nodig hebben om hun persoonlijke beleggingsdoelstellingen te halen. Zo een keuze moet naar onze mening – zoals elke beleggingsbeslissing – ook ingegeven zijn door bepaalde verwachtingen voor de toekomst en mag geen reactie zijn op marktomstandigheden die al voorbij zijn.
Maar bovenal doen contanten het op lange termijn steevast minder goed dan aandelen en obligaties. De ervaring van Fisher Investments Nederland is dat effecten die op lange termijn een hoger rendement genereren, ook altijd een hogere volatiliteit hebben. Aandelen zijn doorgaans behoorlijk volatiel, maar hebben de afgelopen twintig jaar wereldwijd wel een rendement van 366% opgeleverd.[i] Obligaties – die meestal minder volatiel zijn dan aandelen – brachten 70% op.[ii] Daarmee vergeleken verbleekt volgens ons onderzoek het rendement van contanten. Op jaarbasis deden contanten het tijdens de periode die wij onderzochten in slechts één kalenderjaar – 2002 – beter dan aandelen en obligaties.[iii] Mogelijk gebeurt dat nog eens in 2022, maar daartussen liggen heel wat jaren waarin aandelen, obligaties of beide het beter deden dan contanten.[iv] Contanten kunnen dus een noodzaak en een veilige keuze op korte termijn zijn, maar hebben volgens ons onvoldoende rendementspotentieel om permanent een belangrijke plek in te nemen in de portefeuille van langetermijnbeleggers.
Een analyse van het beleggerssentiment door Fisher Investments Nederland wijst erop dat veel beleggers contanten aanhouden om marktschommelingen op korte termijn te vermijden. Dat valt te begrijpen, maar beleggers zien daarbij in onze ervaring soms andere risico’s dan volatiliteit op korte termijn over het hoofd en lopen het gevaar zo hun beleggingsdoelstellingen op lange termijn op te offeren. Een belangrijk risico is inflatie, een stijging van het algemene prijspeil in een economie die de koopkracht van consumenten uitholt. Dat risico is nadrukkelijker aanwezig dan ooit nu de inflatie in 2022 in heel Europa records heeft gebroken. In het VK noteerde de consumptieprijsindex (CPI), een door de overheid opgestelde maatstaf die de prijzen van veelgebruikte consumptiegoederen en -diensten meet, in oktober 11,1% hoger dan een jaar eerder – de sterkste stijging in 41 jaar.[v] Ook in heel wat andere grote Europese economieën lag de inflatie in oktober hoog. In Frankrijk stegen de prijzen jaar op jaar met 6,2%, het hoogste cijfer sinds 1985.[vi] Duitsland kwam uit op 10,4% jaar op jaar, het hoogste niveau sinds de eenmaking.[vii]
Tegelijk boden de meeste banken in Europa particulieren heel 2022 zo goed als geen rente op hun spaargeld. Slapende contanten in portefeuilles hebben dus sowieso, los van de prestaties van aandelen en obligaties, aan koopkracht ingeboet.[viii] Historische marktanalyses door Fisher Investments Nederland wijzen uit dat contanten er bijna nooit in slagen de inflatie voor te blijven. Dat zien we niet alleen in 2022 met zijn hoge inflatie, maar in heel de recente geschiedenis. Vergelijk bijvoorbeeld de rente met de inflatie in de eurozone sinds januari 2000. In die periode lag het maandgemiddelde van de daggeldrente in de eurozone in amper 23 maanden, zowat 8% van de tijd, hoger dan de inflatie op jaarbasis.[ix] De depositorente en inflatie verschillen natuurlijk van land tot land, maar het gemiddelde is een duidelijke aanwijzing dat contanten in Europa aan waarde verliezen door de inflatie.
Tijdens bearmarkten behouden contanten zoals gezegd hun nominale waarde beter dan aandelen. Aan zo’n terugval komt vroeg of laat echter onvermijdelijk een einde, waarna een bullmarkt begint, een meestal lange periode waarin de aandelenkoersen in een stijgende trend zitten. Onderzoek leert ons dat die cycli op de aandelenmarkt onregelmatig en dus voor beleggers nagenoeg onmogelijk precies te voorspellen zijn. De ervaring van Fisher Investments Nederland is dat bullmarkten vaak beginnen zonder duidelijke aanleiding en meestal wanneer de situatie uitzichtloos lijkt. Beleggers die op die momenten contanten aanhouden en het herstel mislopen, dreigen daarvoor een hoge prijs te betalen. Als ze overstappen op contanten nadat de aandelenkoersen zijn gedaald, klikken ze hun verliezen vast. Tegelijk kunnen ze door op het dieptepunt van de markt een grote kaspositie aan te houden de eerste vaak snelle en steile spurt voorwaarts van aandelen missen. Die vroege winst is naar onze mening net heel belangrijk, want ze werkt de hele bullmarkt lang door als basis voor toekomstige winsten.
Fisher Investments Nederland begrijpt dat beleggers contanten willen aanhouden als buffer tegen volatiliteit of om koersdalingen te voorkomen. Beleggers hebben er volgens ons echter veel meer baat bij om vast te houden aan een gediversifieerde portefeuille met een mix van aandelen, obligaties en andere effecten die aansluiten bij hun doelstellingen en plannen op lange termijn. Te veel contanten aanhouden biedt op korte termijn misschien meer gemoedsrust, maar kan het beleggers die groei op lange termijn nastreven naar onze mening net moeilijker maken.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: FactSet, per 20-11-2022. Rendement van de MSCI World-index met netto-dividenden in EUR, 20-11-2002 tot en met 20-11-2022.
[ii] Ibid. Totaalrendement van de Bloomberg Global Aggregate-index in EUR, 20-11-2002 tot en met 20-11-2022.
[iii] Bron: FactSet en de Europese Centrale Bank, per 20-11-2022. Rendement van de MSCI World Index met netto-dividenden in EUR, totaalrendement van de Bloomberg Global Aggregate in EUR en depositorente voor huishoudens in de eurozone, 31-12-2001 tot en met 31-12-2002.
[iv] Ibid. Rendement van de MSCI World Index met netto-dividenden in EUR, totaalrendement van de Bloomberg Global Aggregate in EUR en depositorente voor huishoudens in de eurozone, 31-12-2001 tot en met 20-11-2022.
[v] Bron: het Brits bureau voor de statistiek (Office for National Statistics), per 10-11-2022.
[vi] Bron: het Frans Nationaal Instituut voor de Statistiek (Institut national de la statistique et des études économiques), per 10-11-2022.
[vii] Bron: het Duits Federaal Bureau voor de Statistiek (Statistisches Bundesamt), per 10-11-2022.
[viii] Bron: St. Louis Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, per 10-11-2022.
[ix] Ibid. Procentuele verandering in de geharmoniseerde consumptieprijsindex (GCPI) van de eurozone tegenover dezelfde periode een jaar eerder en maandelijks gemiddelde van de depositorente voor huishoudens in de eurozone, januari 2000 tot en met augustus 2022. De GCPI is een door de overheid opgestelde maatstaf voor de prijzen van goederen en diensten in de brede economie.