Een portefeuille samenstellen kan vrij lastig zijn. Wij hebben ondervonden dat het zonder enige begeleiding het een hele opgave kan zijn om te kiezen waarin u wilt investeren vanwege de talloze beleggingen die vandaag beschikbaar zijn. Onze ervaring is dat het baseren van uw portefeuille op een diverse, brede maatstaf van de markt (ook wel de benchmark genoemd) een goed beginpunt is. In de visie van Fisher Investments Nederland is het selecteren van de juiste benchmark een van de belangrijkste beslissingen die een belegger kan nemen. De benchmark fungeert als leidraad voor de portefeuilleconstructie en als maatstaf voor het portefeuillerendement.
Een benchmark is een index die een bepaalde reeks effecten volgt. Wij denken dat het goed is om voor elk segment van uw portefeuille een andere benchmark te kiezen. Immers, als u aandelen en obligaties bezit, zal een aandelenbenchmark waarschijnlijk niet veel helpen bij het samenstellen van een obligatieportefeuille – en meestal een onnauwkeurige maatstaf zijn voor het vergelijken van het rendement op obligaties. Daarom denkt Fisher Investments Nederland dat het beter is om een aandelenbenchmark te gebruiken voor uw aandelenposities en een obligatiebenchmark voor het obligatiesegment van uw portefeuille.
Uit onderzoek van Fisher Investments Nederland naar de talloze marktindexen die vandaag de dag bestaan, blijkt dat nuttige benchmarks drie kwaliteiten gemeen hebben:
- Een lange geschiedenis aan gegevens over de gerealiseerde marktprestaties gedurende verschillende marktcycli. Wij denken dat beleggers baat hebben bij verwijzing naar de prestaties van hun benchmark in zowel bullmarkten (lange perioden van over het algemeen stijgende aandelenkoersen) als bearmarkten (langdurige, fundamenteel gedreven dalingen van de brede aandelenmarkt met 20% of meer). Hoewel Fisher Investments Nederland niet denkt dat rendementen uit het verleden een indicatie zijn voor toekomstige prestaties, kan het beleggers een kader bieden om te beoordelen of hun financiële doelstellingen op lange termijn een redelijke kans hebben om behaald te worden.
- Een naar marktkapitalisatie (ook wel de beurswaarde genoemd en die berekend wordt door de beurskoers te vermenigvuldigen met het aantal uitgegeven aandelen) gewogen index waarbij elk effect wordt gewogen op basis van zijn aandeel in de totale omvang van de index in termen van waarde. Bedrijven met een grotere beurswaarde hebben meer invloed op de bewegingen van de index. Wij verkiezen deze constructie boven prijsgewogen indexen (zoals de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average of de Japanse Nikkei 225) waarin de aandelen met de hoogste koersen de meeste invloed hebben. Wij denken dat gelijkgewogen indexen – met een gelijk gewicht voor alle holdings – ook niet erg representatief zijn. En met name omdat beleggers rendementen genereren aan de hand van de beurswaarde, waardoor prijs- of gelijkgewogen indexen onnauwkeurige meetinstrumenten zijn. Bovendien kan de samenstelling van deze indexen ertoe leiden dat beleggers zich op kleinere bedrijven storten en grotere bedrijven over het hoofd zien.
- Een brede, diverse samenstelling. Fisher Investments Nederland vindt dat een effectieve benchmark zich uitstrekt over alle delen van de markt – bijvoorbeeld naar geografie en economische sector – zodat beleggers zich niet te veel concentreren op één marktsegment en bepaalde sectoren mislopen.
Op basis van de analyses van Fisher Investments Nederland vinden wij dat de MSCI World index voor aandelen en de ICE BofA European Monetary Union (EMU) Broad Market voor obligaties aan deze criteria voldoen.
Volgens ons hebben benchmarks nut voor beleggers omdat ze een blauwdruk bieden voor het samenstellen van een portefeuille, wat helpt bij diversificatie. De analyses van marktgegevens door Fisher Investments Nederland omvatten een enorm universum van effecten. Een benchmark biedt een uitgangspunt om deze pool van beschikbare effecten uit te dunnen in plaats van willekeurig te kiezen – wat meer lijkt op het vinden van de spreekwoordelijke naald in een hooiberg. De wegingen van uw benchmark kunnen de samenstelling van uw portefeuille sturen, omdat ze aangeven in welke mate uw portefeuille in een bepaalde geografie of sector blootgesteld moet zijn. Daarnaast kunt u aan de benchmark zien welke effecten in elke categorie zitten. Dit leidt natuurlijk tot diversificatie – niet alleen om overconcentratie in bepaalde sectoren, industrieën en geografische regio’s te vermijden, maar ook om uw beleggingen onder te brengen bij individuele bedrijven. Als een bepaalde sector slechts 5% van de wereldwijde aandelenmarkt uitmaakt, dan betekent het positioneren van bijvoorbeeld 15% of 20% van uw vermogen daarin waarschijnlijk een overconcentratie en het missen van kansen in andere categorieën. Ook als een bepaald bedrijf slechts bijvoorbeeld 2% van de marktkapitalisatie van de MSCI World Index uitmaakt, zou een weging ver daarboven waarschijnlijk een buitensporig risico op bedrijfsniveau inhouden.
Een ander kerndoel van benchmarking is volgens ons het meten van de prestaties van een portefeuille. Wanneer u uw rendement niet vergelijkt met een benchmark, dan bekijkt u het absolute rendement. Volgens Fisher Investments Nederland heeft dit potentiële nadelen. Stel bijvoorbeeld dat uw portefeuille in een jaar een rendement van +20% oplevert. Dit cijfer alleen lijkt misschien een geweldig rendement, maar als u de MSCI World index als benchmark heeft – en die in hetzelfde jaar 35% rendeert – kan dat verschil vragen oproepen over de samenstelling van uw portefeuille. Het kan tactische beslissingen die niet goed uitpakten of gebieden waarop u zich te veel concentreert aan het licht brengen, zodat u de kans krijgt om van koers te veranderen. Als uw portefeuille bijvoorbeeld over 6 maanden met 10% daalt, kan dat slecht lijken. Maar als uw benchmark in deze periode met 15% of 20% is gedaald, dan wijst uw relatief beter portefeuillerendement dat er iets goed is gegaan. De benchmark als vergelijkingspunt kan de verleiding verminderen om overhaaste beslissingen te nemen aan de hand van eventuele dalingen in uw portefeuillewaarde, wat kan leiden tot fouten en gemiste rendementen in de toekomst.
Als we slechts één woord hadden om de potentiële voordelen van een benchmark samen te vatten, zou het dit zijn: discipline. Een benchmark geeft u discipline door de samenstelling van uw portefeuille in zekere zin vast te leggen aan een ketting: de schakels voorkomen dat uw portefeuille niet te ver afwijkt van de samenstelling van de brede markt, wat u helpt uw kansen te vergroten en risico’s te spreiden. Voor prestatiemetingen, kan een benchmark de verleiding verminderen om in goede beurstijden achter populaire beleggingen aan te jagen en bij elk teken van problemen weg te rennen, omdat het uw rendement van uw persoonlijke beleggingen in de juiste context kan plaatsen. Hoewel dit niet garandeert dat elke beslissing goed uitpakt – niets kan dat ooit – denkt Fisher Investments Nederland dat discipline beleggers kan helpen hun processen en hun kans op succes op de lange termijn te verbeteren.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.