Voor veel beleggers kon 2022 niet snel genoeg voorbij zijn. Hoge inflatie, de tragische Russisch-Oekraïense oorlog, coronalockdowns in China, vrees om het beleid van centrale banken en zorgen om een recessie wogen als een molensteen op het beleggerssentiment – waardoor de wereldwijde aandelenmarkten over de hele linie zakten. Sommige barometers van beleggerssentiment zakten zelfs tot bodems die we sinds de wereldwijde financiële crisis niet meer hadden gezien, ondanks een radicaal ander economisch klimaat. Dalende markten zijn weliswaar pijnlijk voor beleggers, maar ze bieden vaak belangrijke en blijvende beleggingslessen. In dit artikel bespreken we drie belangrijke beleggingslessen die volgens Fisher Investments Nederland waardevolle wijsheid bevatten voor langetermijnbeleggers.
Veilige havens zijn niet altijd veilig
In bearmarkten – aanhoudende marktdalingen van 20% of meer – ruilen veel beleggers hun aandelen in voor beleggingen die als ‘veilige havens’ worden beschouwd, zoals vastrentende effecten, goud en contanten. Maar beleggers die deze veilige havens hebben opgezocht, zijn in 2022 waarschijnlijk van een koude kermis thuisgekomen.
Zoals Fisher Investments Nederland weet, vertonen vastrentende beleggingen in de regel minder kortetermijnvolatiliteit dan aandelen en kunnen daardoor een belangrijk onderdeel van een portefeuille vormen – afhankelijk van de doelstellingen en financiële situatie van een belegger. Maar ook de koersen van vastrentende effecten – die in de tegengestelde richting van de rente bewegen – sloten 2022 af met een significante daling, doordat de rente opliep. Als gevolg daarvan zijn de aandelenkoersen én de koersen van vastrentende beleggingen tegelijkertijd gedaald – een zeldzaam scenario, maar niet ongekend. In de geschiedenis is dit slechts in 5% van de perioden van twaalf maanden voorgekomen, waardoor 2022 bijzonder pijnlijk was voor zowel aandelenbeleggers als beleggers in vastrentende effecten.[i]
Ook cashposities boden in 2022 geen veilige haven. Hoewel contanten in absolute termen beter stand hebben gehouden dan andere beleggingscategorieën – zoals aandelen of vastrentende effecten – heeft de hoge inflatie deuken geslagen in de koopkracht ervan. Zelfs na een bescheiden stijging in 2022 zag Fisher Investments Nederland dat de spaarrente ver onder het inflatiecijfer is blijven hangen.
Goud is nog een populaire veilige haven onder beleggers. Bij veel mensen staat het edelmetaal te boek als een afdekking tegen inflatie en marktdalingen, dus theoretisch zou goud een uitstekend 2022 achter de rug moeten hebben. En inderdaad steeg de goudprijs begin 2022, maar op 8 maart was de piek al bereikt, om het jaar uiteindelijk met een daling van 10,8% af te sluiten – een forsere daling dan wereldwijde aandelen over dezelfde periode hebben doorgemaakt (-5,6%).[ii]
Bij Fisher Investments Nederland geloven we op basis van de teleurstellende resultaten van deze vermeende veilige havens dat de huidige bearmarkt mogelijk gaat aflopen zonder de traditionele ‘capitulatie’. Veel beleggers hebben al een staat van capitulatie uitgeroepen – een massale, paniekerige verkoopgolf die vaak samenvalt met het dieptepunt van een bearmarkt. Maar er is doorgaans alleen sprake van capitulatie als er überhaupt alternatieven zijn voor aandelen. En in het huidige klimaat zijn die ver te zoeken.
Dat er stilletjes een bullmarkt ontwaakt terwijl beleggers zich blindstaren op een potentiële capitulatie, is niet ongehoord. Tijdens de bearmarkten van 1966 en 1982 ontbrak er wijdverbreide capitulatie. Het is nog te vroeg om dat definitief te constateren, maar Fisher Investments Nederland gelooft dat de kans groot is dat er dit keer op dezelfde manier een nieuwe bullmarkt begint.
Gedegen diversificatie is essentieel
Groeiaandelen zijn al jarenlang een populaire belegging, omdat groeigerichte bedrijven het consequent beter hebben gedaan dan waardeaandelen. Als één categorie langere tijd het sterkst presteert, zijn beleggers vaak geneigd van hun uitgestippelde koers af te wijken en de trend te volgen – ondermaats presterende beleggingen verkopen om daar betere presteerders mee aan te kopen. Maar 2022 bewees nog maar eens dat deze strategie op lange termijn niet goed uitpakt.
In figuur 1 is te zien dat waardeaandelen – aandelen die worden geacht tegen een lagere koers verhandeld te worden dan hun fundamentals en hun financiële prestaties impliceren dat ze waard zijn – in 2022 uitstekend rendeerden doordat energie floreerde en andere defensieve sectoren zoals basisconsumptiegoederen, nutsbedrijven en gezondheidszorg relatief goed stand hielden. Aan de andere kant komen groeiaandelen – die zijn blootgesteld aan trends waardoor ze sneller kunnen groeien dan de bredere economie – veel voor in sectoren als tech, duurzame consumentengoederen en een groot deel van communicatiediensten, die in 2022 bij de slechtst presterende sectoren hoorden.
Figuur 1: stijlrotatie van groei naar waarde in 2022
Hoewel het op de aandelenmarkten veelvuldig voorkomt dat een bepaalde stijl of sector of een specifiek land een hele tijd het best presteert, kan het leiderschap van tijd tot tijd roteren. In de ogen van Fisher Investments Nederland is deze recente stijlrotatie nog een waarschuwing tegen overmatige concentratie in één sector, land of stijl, en een waardevolle herinnering aan de voordelen van een goed gediversifieerde portefeuille.
Laat uw beleggingsstrategie niet zomaar ontsporen door een bearmarkt
Ken Fisher bestempelt de aandelenmarkt al lang als ‘De Grote Vernederaar’ – een kracht die zo veel mogelijk beleggers zo lang mogelijk zo veel mogelijk geld af wil troggelen. Beleggers kunnen het in bearmarkten zo moeilijk krijgen dat zelfs de meest standvastige beleggers geneigd zijn drastische veranderingen te maken in hun strategie. Wij van Fisher Investments Nederland zijn ervan overtuigd dat beleggers deze verleiding moeten weerstaan en zich op hun langetermijndoelen moeten blijven concentreren. Belegd blijven tijdens een bearmarkt is makkelijker gezegd dan gedaan, maar zoals te zien is in figuur 2, renderen wereldwijde aandelen gemiddeld 8,9% (inclusief bearmarkten) – waardoor aandelen historisch gezien de beleggingscategorie zijn met de hoogste rendementen.
Figuur 2: Aandelen gaan op lange termijn aan kop
Hoewel het een flinke uitdaging kan zijn, weet Fisher Investments Nederland dat u door belegd te blijven kunt profiteren van de forse initiële opvering aan het begin van een nieuwe bullmarkt. Deze opvering komt doorgaans wanneer beleggers er totaal niet op voorbereid zijn, en kan doorslaggevend zijn voor uw beleggingssucces op lange termijn. Het is zeker aan te raden om zo veel mogelijk mee te profiteren van dit initiële bullmarktrendement, en niet zonder reden. Gemiddeld genomen wordt in het eerste jaar van een bullmarkt bijna de helft van het rendement gerealiseerd tijdens de eerste drie maanden! In Figuur 3 is te zien dat het gemiddelde rendement over de eerste drie maanden op ruim 17% ligt. Als u die forse vroege stijgingen misloopt, kan dat aanzienlijke opportuniteitskosten betekenen voor uw portefeuille.
Figuur 3: de opvering van kersverse bullmarkten kunt u niet voorbij laten schieten
Bullmarkten duren langer en zijn sterker dan bearmarkten. Beleggen voor de lange termijn vergt een gezonde dosis moed, maar de gedisciplineerde belegger wordt vaak extra beloond. Beleggers die dat advies ter harte nemen, hebben een grotere kans om hun beleggingsdoelstellingen te verwezenlijken. Daar is Fisher Investments Nederland van overtuigd.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: Global Financial Data, per 24-01-2023. Voortschrijdende 12-maandscorrelatie tussen de S&P 500 en de US Treasury 10-Year Government Bond Yield Total Return Index, maandelijks, 31-01-1926 tot en met 30-12-2022. Weergegeven in Amerikaanse dollar.
[ii] Bron: FactSet, per 24-01-2023. Totaalrendement van de MSCI World Index met netto-dividenden, en het prijsrendement (zonder dividend) van goud a.d.h.v. de NYMEX, 08-03-2022 tot en met 31-12-2022. Weergegeven in Amerikaanse dollar.