Hoe lang moet een portefeuille belegd zijn om iemands doelen te bereiken? Met andere woorden, wat is de beleggingshorizon van een belegger? Onze ervaring is dat het een eenvoudige en belangrijke vraag betreft, maar toch hebben velen moeite om hierop een antwoord te geven. Naar de mening van Fisher Investments Nederland kunnen inzicht in en het correct identificeren van beleggingshorizons, beleggers helpen portefeuillebeslissingen te nemen die de kans vergroten dat zij hun langetermijndoelen bereiken.
De beleggingshorizon door de ogen van Fisher Investments Nederland
Onze ervaring is dat veel beleggers hun beleggingshorizon ten onrechte verkeerd inschatten. Een wijdverbreide veronderstelling die Fisher Investments Nederland heeft opgemerkt, is dat de beleggingshorizon van een belegger het aantal jaren omvat tot de dag van pensionering. Dit is gebaseerd op de gedachte dat er een periode is waarin beleggers vermogensgroei genereren – het opbouwen van vermogen en sparen terwijl zij werken – gevolgd door een afzonderlijke fase waarin zij van dit vermogen leven na pensionering. Maar de beleggingshorizon kan volgens Fisher Investments Nederland beter worden gedefinieerd als de totale tijdsduur waarin het vermogen van een belegger moet meegaan om zijn of haar doelstellingen te bereiken. Als het doel van een belegger is om na pensionering kasstromen te genereren, moet het vermogen waarschijnlijk gedurende de gehele pensionering meegaan. Dit maakt dat de beleggingshorizon ruwweg gelijk moet zijn aan de totale levensduur van een belegger. De horizon van een portefeuille kan langer duren als een belegger zijn of haar partner (of familieleden) wil steunen of een erfenis wil nalaten.
Daarom denken wij dat de levensverwachting een goed uitgangspunt biedt voor het bepalen van de beleggingshorizon. Toch constateert Fisher Investments Nederland vaak dat mensen óók dit onderschatten. Volgens de laatste gegevens van Eurostat bedraagt de gemiddelde levensverwachting van een 65-jarige in de EU iets meer dan 19 jaar.[i] Dat is het gemiddelde, wat betekent dat het verstandig kan zijn om voor een langere levensverwachting te plannen. Bovendien stijgt de levensverwachting over het geheel genomen, en met name door de medische vooruitgang (ondanks een vertekende daling door de coronapandemie).[ii] Bij het inschatten van de levensverwachting kunnen beleggers deze informatie, naast de eigen leeftijd, gezondheid en familiegeschiedenis (d.w.z. vitaliteit of ziekte), meewegen. Als het vermogen van een belegger ook een echtgeno(o)t(e) of partner bij pensionering moet ondersteunen, vinden wij het belangrijk om óók hun levensverwachting mee te laten wegen. De verwachte levensduur kan wellicht langer zijn, vooral als ze jonger of gezonder zijn.
Factoren waarmee beleggers rekening moeten houden bij het bepalen van de beleggingshorizon
Een belegger die vermogen aan erfgenamen of aan een goed doel wil nalaten, kan een beleggingshorizon hebben die veel verder reikt dan de eigen levensduur. Dit kan even lang duren als de levensduur van zijn of haar kinderen of kleinkinderen, of de tijd die een liefdadigheidsstichting nodig heeft om een missie te volbrengen. Als een belegger geen behoefte heeft aan kasstromen en uitsluitend belegt omwille van een van de bovengenoemde factoren, dan zijn de leeftijd, levensverwachting en werksituatie wellicht overwegingen die minder van belang zijn ten opzichte van de vraag aan wie, of wat, de belegger zijn of haar vermogen wil nalaten. Of, indien het primaire doel van het beleggingsvermogen niet bestemd is voor de oudedagvoorziening of het onderhouden van anderen – en in plaats daarvan gebruikt wordt voor het financieren van de hypotheek voor een huis of het bekostigen van het collegegeld voor de universiteit – dan omvat de beleggingshorizon de hoeveelheid tijd die voorafgaat aan het moment waarop de belegger van plan is om het geld uit te geven (of begint uit te geven) aan het geplande doel.
Waarom het bepalen van een juiste beleggingshorizon zo belangrijk is
Fisher Investments Nederland is van mening dat de beleggingshorizon een grote rol speelt bij een andere cruciale beleggingsoverweging: het bepalen van de vermogensallocatie (het percentage van een portefeuille dat wordt belegd in aandelen ten opzichte van vastrentende waarden, contanten of andere effecten). Op basis van ons onderzoek zien we dat aandelen in het verleden vaker blootgesteld zijn aan kortetermijnvolatiliteit dan vastrentende waarden, maar op de lange termijn leveren ze een hoger rendement.[iii] Daarom denken wij dat een grotere blootstelling aan aandelen zinvol is voor mensen met een langere beleggingshorizon en behoefte aan groei – of dat nu gaat om de kasstromen te ondersteunen of om de koopkracht van hun vermogen op peil te houden. De ervaring van Fisher Investments Nederland is dat dit doel voor veel beleggers opgaat. Goed inzicht in de beleggingshorizon kan hen helpen hun portefeuilles hierop te positioneren.
Fisher Investments Nederland denkt dat inzicht daarin een belegger kan helpen om veelvoorkomende risico’s te minimaliseren. Een belangrijk punt is volgens ons het overstijgen van de levensduur van het vermogen. We nemen een 55-jarige die op 65 jaar met pensioen wil ter illustratie. Als de belegger uitgaat van een tijdshorizon van 10 jaar – hoewel hij of zij redelijkerwijs naar verwachting nog 25 jaar te leven heeft – zal de belegger wellicht een groot deel van de portefeuille in vastrentende waarden of contanten beleggen om de volatiliteit op korte termijn te beperken. Een dergelijke vermogensallocatie genereert wellicht niet genoeg groei om toekomstige kasstromen te financieren, mits de beleggingshorizon langer blijkt dan verwacht. Door af te zien van de langetermijngroei die een hogere aandelenallocatie zou kunnen opleveren, kan het risico van uitputting van de portefeuille verhogen. Wie zich dit te laat realiseert, heeft wellicht weinig mogelijkheden om de portefeuille te herpositioneren met het oog op het genereren van kasstromen op latere leeftijd – laat staan om een nalatenschap na te laten.
Daarnaast kan inzicht in de beleggingshorizon beleggers helpen om gedragsfouten te vermijden, zoals het verkopen van aandelen tijdens kortetermijndalingen. Dalingen zijn nooit makkelijk te verduren, en wij leven mee met degenen die sterke marktdalingen hebben meegemaakt. Maar zelfs tijdens sterke dalingen kan het feit dat iemands geld nog vele jaren of zelfs decennia kan renderen, de stress helpen te verminderen en paniekverkoop vóór een opleving te voorkomen.
Daarom is Fisher Investments Nederland van mening dat het correct begrijpen en bepalen van uw beleggingshorizon een zeer belangrijke eerste stap is bij het samenstellen van een portefeuille. Het is volgens ons van essentieel belang om een portefeuille samen te stellen die op uw behoeften is toegesneden.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: Eurostat. Sterfte- en levensverwachtingsstatistieken, 25-04-2022.
[ii] Zie voetnoot i. Stelling gebaseerd op de gemiddelde levensverwachting bij geboorte in de EU, 2002 tot en met 2020.
[iii] Bron: FactSet en Intercontinental Exchange, Inc., per 22-06-2022. Stelling gebaseerd op de MSCI World Index met nettodividenden in Nederlandse gulden, 31-12-1969 tot en met 31-12-2021, en de ICE BofA Euro Broad Market Index, 31-12-1995 tot en met 31-12-2021.