Kunstmatige intelligentie (AI) is een van de populairste beleggingsthema’s van 2024. AI bestaat in bepaalde vorm al tientallen jaren, maar sinds het publieke debuut van ChatGPT – een chatbot gebaseerd op een groot taalmodel – en andere soortgelijke programma’s, is het enthousiasme van investeerders over AI enorm toegenomen.
Terwijl sommigen geloven dat AI een goudmijn voor investeringen is, geloven anderen dat het overhyped is en de status van ‘zeepbel’ (overgewaardeerd) nadert. Fisher Investments Nederland denkt dat de waarheid ergens in het midden ligt. In dit artikel nemen we AI onder de loep, onderzoeken we manieren waarop beleggers er meer mee te maken kunnen krijgen en bespreken we onze ervaring met de potentiële risico’s van vertrouwen op AI bij het nemen van beleggingsbeslissingen.
AI en het enthousiasme van investeerders nader bekeken
Over het algemeen is AI software die ontworpen is om taken uit te voeren waarvoor normaal gesproken menselijk kritische denken voor nodig is, zoals visuele waarneming, spraakherkenning, besluitvorming en taalvertaling, naast vele andere mogelijke toepassingen.
In de afgelopen decennia hebben verschillende instellingen in de academische wereld, de privésector en de overheid AI-technologieën ontwikkeld om tijd en geld te besparen bij het uitvoeren van taken van verschillende moeilijkheidsgraden. Velen zijn bijvoorbeeld bekend met chatbots bij klantenservice of gerichte advertenties als veelvoorkomende toepassingen van AI. Maar zoals bij alle technologie in ontwikkeling, komen er elke dag meer use cases bij. Van vooruitgang in de gezondheidszorg tot landbouw, het potentieel van AI is enorm en maakt investeerders enthousiast.
Fisher Investments Nederland weet dat bedrijven snel hun blootstelling aan AI hebben laten zien om zo te profiteren van het enthousiasme van beleggers Sommigen doen dat door reclame te maken voor hun eigen AI-gerelateerde producten en diensten. Anderen beschrijven hoe AI zal helpen om de efficiëntie te verhogen en de winstgevendheid te vergroten. Zoals Figuur 1 laat zien, zorgt AI steeds voor steeds meer discussie in het bedrijfsleven. Sinds begin 2023 is er een enorme toename in de veelvuldigheid waarmee grote bedrijven in de Verenigde Staten AI bespreken tijdens kwartaalgesprekken met investeerders en analisten. Echter, de maatschappelijke gevolgen van AI zullen zich waarschijnlijk over vele jaren ontvouwen en niet alle bedrijven zullen er evenveel van profiteren.
Figuur 1: Artificial Intelligence (AI) staat hoog op de agenda
Bron: FactSet, per 7-5-2024. Aantal S&P 500-bedrijven dat “AI” heeft vermeld in winstprognoses, 2e kw. 2013 tot en met 1e kw. 2024.
Hoe Fisher Investments Nederland vandaag adviseert om te investeren in AI
Nu AI zo’n veelbesproken onderwerp is, vragen veel beleggers zich natuurlijk af hoe ze in hun beleggingsportefeuilles blootstelling kunnen krijgen aan AI. Het is echter belangrijk om de gevolgen op korte tot middellange termijn te begrijpen en de risico’s en kansen goed in te schatten.
Opmerkelijk genoeg zijn er relatief weinig “pure play”, beursgenoteerde AI-bedrijven. De meeste zijn kleine, onrendabele, particuliere bedrijven, vaak gesteund door grote, goed gekapitaliseerde investeerders die het zich kunnen veroorloven om aanzienlijke verliezen te lijden in de hoop “een homerun te slaan”. Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland is beleggen in kleine particuliere AI-bedrijven meestal te riskant voor de meeste individuele beleggers.
Door de hevige concurrentie zullen veel van deze kleine, pure AI-bedrijven waarschijnlijk niet slagen. Degene die dat wel doen, zullen waarschijnlijk overnamedoelen worden voor grotere bedrijven met meer gevestigde bedrijfsonderdelen. Start-ups die het niet redden om te overleven is niet specifiek voor Tech. Het aantal actieve autofabrikanten daalde bijvoorbeeld van 253 in 1908 tot slechts 44 in 1929, waarbij ongeveer 80 procent van de productie van de industrie voor rekening kwam van Ford, General Motors en Chrysler.
In het publieke domein zijn de meeste AI-gerelateerde beleggingen te vinden in technologie en wat Fisher Investments Nederland “Tech-achtige” bedrijven noemt in delen van de sectoren communicatiediensten, duurzame consumentengoederen en, in mindere mate, in de industrie. Het is handig om het publieke AI-investeringsuniversum in te delen in een paar brede categorieën op basis van hun rol binnen de AI-waardeketen: halfgeleiders en hardware, cloudinfrastructuur en software.
Let op: Onderstaande bedrijven dienen alleen ter illustratie en vormen geen beleggingsaanbevelingen.
Figuur 2: De realiteit van AI beleggen – blootstelling aan AI vandaag toevoegen
Fisher Investments Nederland denkt dat niet al deze categorieën (halfgeleiders en hardware, cloudinfrastructuur en software) evenveel of tegelijkertijd zullen profiteren. Sommige halfgeleiderbedrijven hebben bijvoorbeeld hun omzet zien exploderen nu grote cloudcomputingproviders een wapenwedloop beginnen om hun infrastructuur op te bouwen. Maar het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat bedrijven verderop in de waardeketen een wezenlijke omzetgroei zien door alleen AI-aanbiedingen. Daarom denken we dat het voor de meeste beleggers beter is om in AI te beleggen als onderdeel van een bredere, wereldwijd gespreide portefeuille.
AI gebruiken als beleggingstool volgens Fisher Investments Nederland
Nu AI-technologieën steeds gangbaarder worden, onderzoeken beleggers ook hoe ze AI in hun portefeuilles kunnen integreren. AI kan voor meer efficiëntie zorgen door snel uitgebreide gegevenssets te analyseren, marktonderzoek te ondersteunen, snellere handelsuitvoeringen aan te bieden en basisservicetaken uit te voeren. Anderen willen AI gebruiken als hulpmiddel om efficiënt aandelen te kiezen en portefeuilles samen te stellen.
Net als AI zelf is dit concept niet nieuw – fondsen die door AI worden aangedreven zijn al jaren beschikbaar. AI-portefeuilles zijn echter slechts zo effectief als de input die ze krijgen en vertrouwen meestal uitsluitend op historische gegevens. Hoewel AI de efficiëntie kan verhogen en marktonderzoek en de uitvoering van transacties kan ondersteunen, denken we dat AI het beste kan dienen als aanvulling op de besluitvorming (in plaats van als een hulpmiddel om uitsluitend op te vertrouwen bij het nemen van beslissingen).
Naar de ervaring van Fisher Investments Nederland is AI zeker een veelbelovende technologie die delen van de markt de wind in de rug heeft gegeven. Wij zijn echter van mening dat een gedisciplineerde benadering van beleggen in AI-gerelateerde sectoren en bedrijven waarschijnlijk de verstandigste keuze is voor de meeste beleggers, omdat het op dit moment bijna onmogelijk is om te weten wie op de lange termijn de winnaars zullen zijn in de AI-technologiewedloop.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.