We richten ons doorgaans op de financiële aspecten van pensioenplanning – van financiële langetermijndoelen tot een optimale vermogensallocatie. Deze en andere financiële beslissingen zijn cruciaal. Doordat we in de afgelopen decennia duizenden beleggers hebben geholpen om hun pensioen succesvol te plannen, hebben we geleerd dat ook de sociale en persoonlijke aspecten van uw pensionering deel moeten uitmaken van een goed doortimmerd plan. Het is van belang dat u een duidelijk beeld hebt van de prioriteiten voor uw pensioen en hoe u uw tijd wilt gaan besteden. En als u een partner hebt, is het cruciaal om dit samen te doen.
We hebben geleerd dat zelfs stellen die al tientallen jaren samen zijn soms niet goed doorhebben wat de ander zich voorstelt bij een ideaal pensioen. Dat is begrijpelijk. Pensionering is een nieuw avontuur. Voordat u zich in dat avontuur stort, wilt u weten: Hoe elk van u de tijd wil gaan doorbrengen. Waar u wilt gaan wonen. Wat u met uw geld wilt kunnen doen als u eenmaal met pensioen bent. Deze kennis kan een leidraad vormen voor uw besparingen en beleggingen en de kans vergroten dat u als gepensioneerde een comfortabeler en gelukkiger leven kunt leiden! In dit artikel geven we enkele ideeën over hoe u samen met uw partner productieve gesprekken kunt voeren over uw verwachtingen en plannen rondom uw pensioen, hoe u kunt nadenken over waar u wilt gaan wonen, en ook hoe u zich kunt voorbereiden op onverwachte gebeurtenissen.
Bespreek dit soort zaken vroegtijdig en regelmatig
Met uw partner van gedachten wisselen over uw pensioen is een prima eerste stap. Duidelijke en open communicatie kan u helpen om uw prioriteiten af te stemmen en vervelende misverstanden of verschillen van inzicht in een later stadium te voorkomen. Hoe moeilijk goede communicatie ook kan zijn, met name als het gaat om potentieel lastige gespreksonderwerpen, het is de tijd en de moeite waard. Hier volgen een paar tips.
Begin op tijd: Ga er niet van uit dat u op één lijn zit. Bespreek uw gezamenlijke pensioen lang voordat de dag zich aandient. Zo kunt u erachter komen of u verschillende ideeën of prioriteiten hebt voordat zich een crisissituatie aandient (bijvoorbeeld een van beiden wil de oude dag slijten in een huisje op het platteland terwijl de ander zich eerder een leven in de stad voorstelt). Ook voldoende tijd uittrekken kan de druk van de ketel halen en een positieve uitkomst waarschijnlijker maken.
Wees open: Vooral wanneer u het misschien niet eens bent, is de kans op een opbouwend gesprek groter als u bereid bent zich te verplaatsen in het standpunt van de ander, en niet enkel uw zin wilt doordrijven. Stel open vragen en luister aandachtig en geduldig om erachter te komen wat voor uw partner echt belangrijk is. Hierdoor kunt u elkaar beter begrijpen en makkelijker tot een compromis komen. Een paar voorbeelden om mee te beginnen: Wat is uw ideale pensioen? Waar maakt u zich het meest zorgen over? Wat draagt volgens u bij aan uw geluk?
Blijf in gesprek: De plannen en verwachtingen rondom uw pensioen bespreken is een continu proces en niet iets eenmaligs. Veel stellen hebben het regelmatig over dit soort belangrijke zaken. De plannen en zorgen omtrent uw pensioen kunnen mettertijd veranderen, met name als zich ingrijpende veranderingen voordoen in uw gezondheid, levensstijl, gezinssituatie of andere omstandigheden.
Locatie, locatie en nog eens locatie. Daar draait het om
Waar u uw pensioen wilt doorbrengen is een cruciale beslissing. Een heleboel andere plannen en aannames hangen van deze beslissing af. Zodra u weet waar u wilt gaan wonen, kunt u een inschatting maken van uw huisvestingskosten en andere lasten, en hoe u uw tijd gaat besteden. Dat is een belangrijke beslissing waar veel kanten aan zitten. De volgende vragen kunnen u en uw partner hopelijk helpen om erachter te komen waar u graag wilt wonen.
Hoe dicht wilt u bij uw familie en vrienden wonen? Banden onderhouden met mensen is niet voor iedereen even belangrijk. U kunt ervoor kiezen om in de buurt van uw familie te gaan wonen of verhuizen naar een andere stad of een seniorenwoning. Als u wilt verhuizen, is het verstandig na te denken over hoe u contact houdt met vrienden en familie en hoe u nieuwe sociale contacten gaat leggen.
Is het klimaat belangrijk? U droomt er misschien van op uw oude dag aan het strand te liggen, de bergen in te trekken of in een warm land te wonen. Voor sommigen verdient een gematigd klimaat uit gezondheidsoogpunt wellicht de voorkeur. U kunt ook overwegen uw tijd te verdelen over twee locaties, als uw budget dit toelaat.
Wilt u huren of kopen? Bespreek de voor- en nadelen van elke optie met uw partner. Als u voldoende liquide middelen hebt (inkomen en kasstroom) en u wilt zich permanent ergens vestigen, dan geeft u wellicht de voorkeur aan kopen boven huren. Maar vergeet niet dat het bezit van een eigen huis tijd en geld kost, en mogelijk hypotheeklasten met zich meebrengt. De verantwoordelijkheden die gepaard gaan met vastgoedbezit kunnen zwaarder wegen naarmate u ouder wordt.
Hebt u stilgestaan bij de totale kosten van levensonderhoud? De kosten van levensonderhoud verschillen vaak fors per locatie. Wij adviseren dat u alle potentiële kosten op een rijtje zet: voeding, nutsvoorzieningen, onderhoud, kleding, reizen, hobby’s en alle andere mogelijke uitgavenposten. Het kan belangrijk zijn om ergens te wonen waar u een betere toegang hebt tot medische zorg, zelfs als dat een lichte stijging van uw kosten van levensonderhoud met zich meebrengt.
Wees voorbereid op het onverwachte
U kunt niet alles voorzien, maar het is verstandig om een plan B of C te hebben mocht het leven anders lopen dan u had gehoopt. U hebt immers niet alles in eigen hand. Hier volgen een paar ideeën.
- Loop vooruit op veranderingen. U gaat misschien nooit zorg of hulp aan huis nodig hebben, maar bedenk toch hoe u hiermee om zou gaan. Want je weet nooit… Of wat uw mogelijkheden zijn als u gespecialiseerde medische zorg nodig hebt.
- Betrek beide partners bij financiële beslissingen. Zelfs als één partner het voortouw neemt, is het van belang dat u allebei zicht hebt op uw gezamenlijke financiële situatie. Dit is met name verstandig voor het geval er iets gebeurt met de partner die de uitgaven grotendeels beheert.
- Wees veerkrachtig en flexibel. De kans is groot dat bepaalde aspecten van uw pensioen niet volgens plan zullen verlopen. Als dat gebeurt, probeer dan flexibel te zijn en een nieuw plan te maken waarin u zich allebei kunt vinden.
Het is van cruciaal belang om te sparen en te beleggen voor uw pensioen en een compleet financieel plan te hebben. Maar het is ook cruciaal dat u met uw partner bespreekt welke voorstelling u beiden heeft van uw pensioen. Het kan de nodige tijd en energie kosten om tot een gezamenlijk inzicht te komen, maar het is de moeite waard. Het kan helpen om misverstanden te voorkomen, samen optimaal te profiteren van uw pensioen, en klaar te zijn voor eventuele uitdagingen die u op uw pad kunt tegenkomen. Met uw partner over pensioen praten – vroegtijdig en vaak – kan van pas komen om samen een veilige, veerkrachtige en gelukkige toekomst op te bouwen.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.