Uit financiële commentaren en de algemene stemming in de afgelopen 12 maanden leidt Fisher Investments Nederland af dat het sentiment onder beleggers radicaal is omgeslagen van diep pessimisme over de pandemie en de gevolgen ervan voor de markt naar optimisme over de toekomst in een gevaccineerde wereld na COVID. Onze ervaring leert dat beide emoties – van door angst gedreven verkoopbeslissingen tot door hebzucht ingegeven koopbeslissingen – beleggingsfouten in de hand kunnen werken. Naar ons idee benadrukken deze potentiële valkuilen het belang van een gedisciplineerde beleggingsbenadering.
De financiële berichtgeving stond gedurende grote delen van 2020 in het teken van een sentiment dat gedomineerd werd door angst. De voornaamste oorzaak: COVID-19 en de economische gevolgen daarvan. In februari en maart begonnen overheden wereldwijd met het opleggen van lockdownmaatregelen. Aandelenmarkten moesten de zware economische schade als gevolg van deze beperkingen snel inprijzen – hetgeen naar ons idee leidde tot de wereldwijde bearmarkt in februari-maart (een door fundamentals ingegeven daling van de aandelenmarkt met -20% of meer).[i] Afgaand op de krantenkoppen van toen denken we dat angst de overheersende emotie was. Met de talloze publicaties die we zagen waarin parallellen werden getrokken met de economische neergang in de jaren dertig, had het ons niet verbaasd als veel beleggers geneigd waren hun aandelen van de hand te doen. Sommige hebben deze verleiding waarschijnlijk niet weten te weerstaan. In maart zag echter een nieuwe wereldwijde bullmarkt het licht – een lange periode van over het algemeen stijgende aandelenmarkten.[ii]
Hoewel bearmarkten geen pretje zijn, maakt Fisher Investments Nederland uit de analyse van resultaten uit het verleden op dat beleggers ook in bearmarkten de rendementen kunnen realiseren die vereist zijn om hun beleggingsdoelstellingen te verwezenlijken. Uit onderzoek van Fisher Investments Nederland blijkt dat het langetermijnrendement van wereldwijde aandelen op jaarbasis van 7,5% deels gerealiseerd wordt in bearmarkten.[iii] (Rendement op jaarbasis verwijst naar het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) van alle marktrendementen bij elkaar over een bepaalde periode.) Om dit rendement daadwerkelijk te behalen, moet een graantje worden meegepikt van bullmarkten. Als angst – dat volgens ons onderzoek veel voorkomt tijdens bullmarkten, met name in de vroege fasen – beleggers ertoe beweegt hun aandelen van de hand te doen, kan het voor deze beleggers moeilijk zijn om hun verliezen weer te goed te maken. Naar ons idee ondermijnt dit mogelijk het vermogen van beleggers om hun beleggingsdoelstellingen te verwezenlijken.
Vandaag de dag worden beleggers geconfronteerd met een andere emotie: hebzucht. Het afgelopen najaar werkte nieuws over vaccins de positieve toonzetting van financiële publicaties in de hand, en dat optimisme lijkt momenteel nog wijdverbreider. In lijn hiermee zien we tekenen dat beleggers inhalerig worden en sneller bereid zijn potentiële risico’s te negeren ten faveure van torenhoge rendementen. Deze hebzucht komt tot uiting in berichtgevingen die hoog opgeven over de riante rendementen van speculatieve effecten, waaronder thematische trackers (gespecialiseerde fondsen die zich richten op bedrijven die een bepaalde trend of visie uitdragen), cryptomunten (digitaal geld dat niet door overheden in omloop gebracht of gecontroleerd wordt) en beursintroducties (waarbij voorheen niet-beursgenoteerde bedrijven aandelen verkopen aan beleggers om kapitaal te vergaren). Zo stelden vakbladen die wij volgen onlangs dat Europese en Britse beurzen sinds 2015 niet meer zo’n vliegende start hebben gekend wat betreft het aantal beursintroducties – een teken dat aandelen in trek zijn.[iv]
Net als angst zijn wij van mening dat ook hebzucht beleggers ertoe kan bewegen van hun beleggingsstrategieën af te wijken. Bij breed uitgemeten succesverhalen kunnen sommige beleggers roekeloos worden vanwege de fear of missing out, ofwel de angst om de boot te missen. Hoewel een aantal van hen misschien mazzel heeft en een groot succes boekt met een belegging, is dat ons inziens geen duurzame en reproduceerbare beleggingsbenadering. Geluk is volgens ons geen beleggingsstrategie. De ervaring van Fisher Investments Nederland leert dat het nastreven van marktconforme rendementen de meeste beleggers kan helpen om hun langetermijndoelen te realiseren. Het laten varen van discipline kan inhalerige beleggers in dezelfde positie brengen als beleggers die aandelen uit de weg gingen omdat ze bang waren: verder weg van hun beleggingsdoelstellingen.
Om aan emoties gerelateerde risico’s binnen de perken te houden, denkt Fisher Investments Nederland dat beleggers zich een aantal vragen moeten stellen. Ten eerste: waar is uw beslissing om te kopen of te verkopen op gebaseerd? Uit onderzoek van Fisher Investments Nederland blijkt dat aandelenkoersen vooral samenhangen met de economische en politieke factoren die in de komende 3-30 maanden van invloed zijn op bedrijfswinsten. Is uw beleggingsbeslissing toekomstgericht of gebaseerd op achterhaalde argumenten, zoals in het verleden behaalde resultaten of een hype? Een tweede vraag: welke rol is in uw bredere beleggingsplan weggelegd voor risicobeheersing? Langetermijnbeleggers moeten naar ons idee meerdere aandelencategorieën bezitten die zich al naar gelang de economische situatie en de marktomstandigheden verschillend gedragen. Deze vorm van risicobeheersing staat bekend als diversificatie. Doet het kopen of verkopen van een effect de voordelen van diversificatie deels teniet, en worden de vooruitzichten van uw portefeuille daardoor afhankelijk van de prestaties van één bedrijf of sector, waardoor uw portefeuille wordt blootgesteld aan potentieel grotere verliezen?
Gedisciplineerde beleggers zijn zich bewust van deze door emoties ingegeven risico’s en houden vast aan een benadering die gericht is op het behalen van marktconforme rendementen op lange termijn om hun doelstellingen te verwezenlijken.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet, per 08/02/2021. Stelling gebaseerd op het rendement van de MSCI World Index in februari en maart 2020.
[ii] Ibid. Stelling gebaseerd op het rendement van de MSCI World Index van maart 2020 tot januari 2021.
[iii] Bron: FactSet, per 10/02/2021. Gebaseerd op het jaarrendement in euro van de MSCI World Index met netto-dividenden, van 31/12/1999 – 31/12/2020 en NLG van 31/12/1970 – 31/12/1998.
[iv] “UK-Europe IPO Market Flourishing So Far In 2021, Led By ‘Lockdown’ Names,” Palash Ghosh, Forbes, 12/02/2021. https://www.forbes.com/sites/palashghosh/2021/02/12/uk-europe-ipo-market-flourishing-so-far-in-2021-led-by-lockdown-names/?sh=6c91740f6cba