De ervaring leert dat de gemiddelde belegger veel aandacht besteedt aan wat de winnaars en verliezers zijn onder individuele effecten. Onderzoeksanalisten van Fisher Investments, de moedermaatschappij van Fisher Investments Europe, zien dit onderwerp ook vaak langskomen in de financiële media. Maar wij geloven juist dat vermogensallocatie – de verhoudingen tussen aandelen, vastrentende effecten en andere beleggingscategorieën binnen de portefeuille – een veel grotere invloed heeft op het uiteindelijke rendement. In het verlengde daarvan brengt een degelijke vermogensallocatie beleggers ook veel dichter bij hun beleggingsdoelen voor de lange termijn.
Uit ons onderzoek blijkt dat vermogensallocatie dé sturende factor is in het langetermijnrendement van beleggers. Een van de belangrijkste beslissingen die iedere belegger volgens ons neemt, is dan ook de verhouding tussen de verschillende beleggingscategorieën in een portefeuille. Allereerst is het belangrijk om uw financiële behoeften en doelen te formuleren (wat wilt u met uw portefeuille bereiken?), te bedenken hoelang u met het geld zult moeten doen en te bepalen wat uw risicotolerantie is. Als u dat eenmaal duidelijk op een rijtje heeft gezet, dan wordt het makkelijker om een vermogensallocatie te kiezen die goed bij uw situatie past – u weet namelijk dan ook hoeveel risico u voor een bepaald rendementsniveau voor lief wilt nemen.
Naar onze mening spelen persoonlijke financiële doelstellingen van beleggers een belangrijke rol bij het samenstellen van hun vermogensallocatie. Als u uw portefeuille wilt laten groeien, dan lijkt blootstelling aan aandelen ons een belangrijke overweging. Op lange termijn hebben aandelen namelijk een hoger historisch rendement dan vastrentende effecten. Natuurlijk valt het rendement in de toekomst niet per se hetzelfde uit als in het verleden. Maar uit ons onderzoek blijkt dat aandelen het over de lange termijn áltijd beter hebben gedaan dan vastrentende effecten. Het cumulatieve jaarrendement – het jaarlijkse rendement dat nodig is om vanaf de beginwaarde op de eindwaarde uit te komen – ligt voor aandelen namelijk op 7,7%, terwijl dat voor vastrentende effecten 4,8% is.[i]
Ons onderzoek toont echter ook aan wat de prijs is voor dat hogere historische rendement: aandelen kampen op korte termijn met meer volatiliteit. Door zulke onvoorspelbare koersschommelingen kunt u niet zomaar met regelmaat geld aan uw portefeuille onttrekken, als u bepaalde onkosten daaruit betaalt. Afhankelijk van de omstandigheden zijn vastrentende effecten, met hun mildere koersschommelingen, zeker het overwegen waard. Vastrentende effecten kunnen de volatiliteit van een aandelenportefeuille inperken, waardoor onttrekkingen na marktdalingen ook minder gevolgen zullen hebben.
Maar welke verhouding is het best? Hebt u behoefte aan groei op lange termijn, cashflow op korte termijn of juist een combinatie daarvan? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van uw persoonlijke financiële situatie, uw beleggingshorizon, uw verwachte onkosten en uw risicotolerantie.
Om te bepalen met welke vermogensallocatie de kans het grootst is dat u de benodigde groei en cashflow behaalt, is het volgens ons nuttig om na te gaan hoe de portefeuille die u in gedachten heeft het zou doen in diverse scenario’s – zelfs in de meest extreme gevallen uit het verleden.
Beleggers kunnen aan de hand van historische marktgegevens toetsen hoe ‘hun’ vermogensallocatie – en daarmee hun vermogen om hun beleggingsdoelstellingen te behalen – het zou doen in uiteenlopende marktomstandigheden.
Mochten zich grote veranderingen in uw leven voordoen – zoals een huwelijk of juist een scheiding, een geboorte of een sterfgeval – kan het verstandig zijn om uw vermogensallocatie te herzien. Maar blijven grootse veranderingen uit, dan kunt u naar onze mening het best aan uw vermogensallocatie vasthouden, zodat uw portefeuille op koers blijft voor uw financiële doelen. De belofte van torenhoge rendementen in niche beleggingen kan u bijvoorbeeld ertoe verleiden achter de nieuwste trends aan te jagen: u stapt op basis van resultaten uit het verleden in een belegging (nadat de rendementen flink zijn opgelopen) en deze ongetwijfeld sterk in de belangstelling is komen te staan. Wij denken echter dat het de moeite waard is om u af te vragen welke rol die belegging in uw vermogensallocatie zou vervullen. Als het niet past binnen uw allocatiestrategie, is het mogelijk geen geschikte belegging. Ook kan de markt misschien net een turbulente periode achter de rug hebben. Als u niet vergeet dat uw portefeuille ook samengesteld is om zulke schommelingen te weerstaan (mits u daar rekening mee hebt gehouden natuurlijk), is de kans kleiner dat u overhaaste beslissingen neemt op ongunstige momenten waardoor u van koers raakt.
In tijden dat er weinig hoopvols aan de horizon gloort, kan een standvastig, nauwgezet uitgedacht plan u helpen uw hoofd koel te houden en pas op de plaats te maken. De toekomst is allesbehalve zeker, maar een degelijke vermogensallocatie is als een kaart waarop u de optimale route naar uw financiële doel kunt uitstippelen.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] Bron: FactSet en Intercontinental Exchange, Inc., per 15/07/2021. MSCI World Index met netto-dividenden, 31/12/1969 – 30/06/2021, ICE BofA Euro Broad Market Index, 31/12/1995 – 30/06/2021.