Het is een van de populairste onderwerpen in de financiële media die de onderzoeksanalisten van Fisher Investments, de moedermaatschappij van Fisher Investments Nederland, volgen: wat is de volgende grote beleggingskans? Er zijn heel wat nieuwe trends die een groot winst- en groeipotentieel bieden, zoals kunstmatige intelligentie, revolutionaire farmaceutische producten en de snelgroeiende opkomende markten. Succes hebben bij het beleggen is volgens ons echter niet afhankelijk van het vroeg openen van een omvangrijke positie in de eerstvolgende grote beleggingskans.
Om de nieuwe grote trend of het nieuwe steraandeel te vinden, moet je kunnen voorspellen wat er over een paar jaar populair zal zijn. Uit onderzoek van Fisher Investments Nederland blijkt dat aandelenkoersen vooral focussen op de economische en politieke factoren die in de komende 3-30 maanden van invloed zijn op de bedrijfswinsten. De economische en marktomstandigheden daarna zijn onmogelijk te voorspellen, aangezien er te veel variabelen zijn om je kansen op een realistische wijze te kunnen inschatten. En zelfs als je er op een of andere manier toch in slaagt om de grote winnaar eruit te pikken, laat je onderweg wellicht aanzienlijke rendementen liggen omdat je moet wachten tot je gelijk krijgt.
Denk maar aan elektrische voertuigen omstreeks 2010. Ondanks het grote enthousiasme over elektrische voertuigen was het niet meteen duidelijk welke bedrijven de grote winnaars zouden worden vanwege de vele onbekende factoren: er waren veel vraagtekens, uiteenlopend van de levensduur van elektrische batterijen tot de bestaande infrastructuur (bv. toegankelijke en vlot beschikbare oplaadpunten). Sommige sectorspecialisten dachten dat de bestaande autoproducenten, bv. het Japanse Nissan, een stapje voor hadden, terwijl anderen dan weer de voorkeur gaven aan nieuwkomers zoals Tesla en Fisker Automotive.[i] Toch zijn sommige van deze beleggingsscenario’s niet uitgekomen. Het jaarrendement van Nissan bleef in acht van de voorbije tien jaar achter bij dat van de rest van de markt en tussen 2016 en 2020 boekte het bedrijf zelfs een negatief rendement op jaarbasis.[ii] Fisker Automotive zette de productie van zijn topmodel stil in 2012 en vroeg faillissement aan in 2013, om zich daarna te reorganiseren en pas aan het einde van 2020 weer naar de beurs te stappen.[iii]
Hoewel Tesla zich intussen ontpopt heeft tot de grote winnaar van de elektrische autowereld, ging de weg daarnaartoe niet altijd over rozen. Tesla begon als kleine autobouwer die afhankelijk was van overheidssubsidies en vaak de financiële krantenkoppen haalde omdat het zijn productietargets niet haalde.[iv] Het duurde zelfs tot in 2020 voordat het in 2003 opgerichte bedrijf een volledig boekjaar kon afsluiten met een positief rendement.[v] Qua rendement heeft het Tesla-aandeel enkele buitengewoon positieve jaren achter de rug, zoals de 324,9% in 2013 en recent nog de 673,8% in 2020.[vi] Maar er waren ook middelmatige en negatieve jaren — bijvoorbeeld het rendement van 10,8% in 2011 en 12,3% in 2018— en de -8,3% uit 2016.[vii] Hoewel beleggers al lang geleden tot de conclusie kwamen dat Tesla de beste producent van elektrische voertuigen was, heeft het lang geduurd voordat bleek dat ze gelijk hadden, en volgens ons leidt dat tot hoge opportuniteitskosten (het gemiste potentiële rendement van beleggingen in andere sectoren).
Om te illustreren hoeveel er kan veranderen in de zoektocht naar de volgende grote winnaar in een spectaculair beleggingssegment, kunnen we bijvoorbeeld een blik werpen op producten van vleesalternatieven, die momenteel veel aandacht krijgen in de financiële publicaties die de onderzoeksanalisten van Fisher Investments (de moedermaatschappij van Fisher Investments Nederland) volgen, vanwege de veelbelovende groei die deze nieuwe sector naar verluidt biedt. Het kan zijn dat een van de pioniers op het vlak van alternatieven voor vlees zich in de nabije toekomst ontpopt tot een voedingsreus – en dat het aandeel daarbij een gigantisch rendement oplevert. Maar het is ook mogelijk dat de meest prominente alternatieve producenten van dit moment hun voorsprong niet kunnen handhaven en hun aandeel het moeilijk krijgt, om uiteenlopende redenen. Misschien dat de leiders van vandaag er niet in slagen om te blijven vernieuwen en zich aan te passen aan de toekomstige voedingscontext. Of misschien dat concurrenten beter gepositioneerd zijn om te profiteren van de grotere vraag naar alternatieven voor vlees en zo het grootste marktaandeel veroveren. Het is ook mogelijk dat de voedingsgewoontes van de consument niét fundamenteel veranderen, waardoor alternatief vlees een nicheproduct blijft dat de hoge verwachtingen van vandaag niet kan inlossen. We denken niet dat beleggers dit soort ontwikkelingen op lange termijn op betrouwbare wijze kunnen voorspellen, wat een noodzakelijke voorwaarde zou zijn om te bepalen welke bedrijven het best zullen presteren.
Naar onze mening vallen de vele beleggingskansen met naar verluidt hoge toekomstige rendementen in de categorie algemeen bekende informatie, aangezien ze vaak populair zijn bij prominente beursanalisten, experts en de gewone belegger vanwege hun veronderstelde potentieel. Populariteit zorgt voor aandacht en discussie over de beleggingskans, wat beleggers motiveert om het aandeel te kopen of te verkopen. Aangezien markten goed zijn in het verwerken van algemeen bekende informatie in de koersen, denken we dat de aandelenkoers van een veelbesproken bedrijf deze opinies, verwachtingen en actuele gegevens waarschijnlijk goed weerspiegelt. Tenzij u een uniek inzicht hebt in het bedrijf zoals maar weinig anderen dat hebben, baseert u zich bij het beleggen hoogstwaarschijnlijk op informatie waarop andere beleggers zich al gebaseerd hebben. En het is goed mogelijk dat het hierbij eerder om een gevoelsgedreven hype gaat dan om onderbelichte fundamentele factoren, zo leert onze ervaring.
Bovendien impliceert vroeg instappen dat succes bij het beleggen vooral afhangt van een handvol grote overwinningen — wat in de ervaring van Fisher Investments Nederland niet het geval is. Het is inderdaad mogelijk dat beleggers monsterwinsten boeken met een enkele belegging. Maar volgens ons komt dit slechts heel zelden voor en is dit een methode die contraproductief kan zijn, aangezien elk argument om te beleggen in een bepaald aandeel altijd fout kan blijken. Hoe aanlokkelijk en veelbelovend de kans ook mag lijken, volgens ons is geen enkele belegging een gegarandeerde winnaar.
In plaats van de spreekwoordelijke speld in de hooiberg te zoeken, denkt Fisher Investments Nederland dat beleggers meer kans maken op succes met een gediversifieerde langetermijnaanpak. Sinds 1970 leveren wereldwijde aandelen een gemiddeld rendement op jaarbasis op van 7,5%.[viii] (Het rendement op jaarbasis is het jaarlijkse samengestelde groeipercentage dat het cumulatieve langetermijnrendement over de volledige periode zou opleveren.) Dit cijfer vormt een afspiegeling van het rendement van de grootste winnaars en verliezers en alles wat daar tussenin zit. Volgens ons hebben beleggers meer kans om een marktconform rendement te genereren door te beleggen in een aantal aandelen uit verschillende beurssegmenten. Dat verschaft hen de langetermijngroei waarmee zij hun specifieke beleggingsdoelstellingen kunnen verwezenlijken. Door op deze manier te beleggen, zal uw portefeuille niet even sterk stijgen als de grootste uitblinker, maar zal ze evenmin sterker dalen dan de markt wanneer een individueel aandeel door het ijs zakt. Volgens ons is dit een duurzamere methode waarmee beleggers hun persoonlijke beleggingsdoelstellingen kunnen realiseren.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Opmerking: Fisher Investments Nederland geeft geen individuele koop- of verkoopadviezen voor aandelen. Elke onderstaande verwijzing naar een specifiek aandeel is uitsluitend bedoeld als illustratie bij het algemene thema dat we in de schijnwerper willen zetten. Niets in dit document mag worden opgevat als een aanbeveling om de vermelde bedrijven te kopen of te verkopen.
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
[i] “Nissan’s CEO Makes the Case for EVs at 2009 Tokyo Motor Show,” Larry Webster, Popular Mechanics, 22/10/2009.
[ii] Bron: FactSet, per 14/12/2021. Rendement Nissan Motor Company, in euro, 2011–2020.
[iii] “Judge Raises Concerns About Fisker’s Race Through Bankruptcy,” Tom Hals, Reuters, 10/12/2013.
[iv] “The History of Tesla and Elon Musk: A Radical Vision for the Future of Autos,” Andrew Greiner, Ivory Sherman, Tiffany Baker, Allie Schmitz en Jen Tse, CNN Business, 22/03/2019.
[v] “Tesla Posts 1st Annual Profit but Misses Analysts’ Estimates,” Tom Krisher, Associated Press, 27/01/2021.
[vi] Ibid. Prijsrendement (zonder dividend) Tesla, Inc., in euro, 2013 en 2020.
[vii] Ibid. Prijsrendement (zonder dividend) Tesla, Inc., in euro, 2011, 2016 en 2018.
[viii] Bron: FactSet, per 11/03/2021. Gebaseerd op het rendement op jaarbasis in euro van de MSCI World Index met netto-dividenden, 31/12/1970–31/12/2020.